foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Niitvetikaga võitlemine
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 12, 2009 12:08 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Veebr 10, 2008 03:40
Postitusi: 14
Asukoht: Harjumaa/Tallinn
Probleem järgmine - akval (240l) vanust juba paar aastat, aga viimane pool aastat olen kimpus niitvetikaga, mis kuidagi taanduda ei taha.
Olen proovinud tihedamat veevahetust (tavaliselt korra või kaks kuu jooksul, nüüd näiteks iga 10 päeva tagant) ning pimendamist 3 päevaks, see on probleemi veidi leevendanud, kuid hiljemalt nädala pooleteisega on vetikas tagasi.
Lisaks ei kasva taimed nii nagu nad võiksid - on kidurad, kattuvad kiiresti niitvetikaga ning lehed lähevad auklikuks, kasv väga aeglane.


Ca 3-4 kuud olen igapäevaselt tilgutanud 5ml EasyCarbot.
Valgust on 2x54w, torud uued, päevas põleb 8h (15:00-23:00)


Ostsin PH, No2 ja No3 testid (JBL), olen neid teinud nüüdseks kolm korda, tänased tulemused on sellised (viimasest veevahetusest möödas ca 5 päeva):

No2 0,025mg
No3 1-2mg
PH mõõteskaalalt väljas, aga värvi järgi vähemalt 8


Pilt
Pilt
Pilt
Pilt


Saan aru, et PH on liiga kõrge normaalseks taimekasvuks.
Milliseid teste võiksin/peaksin veel tegema ning kuidas probleemi lahendama peaksin?


edit: lisan veel seda, et olen proovinud ka kalade toitmist oluliselt vähendada, kartes, et tegu liigsete toitainetega vees, kuid ka see pole tulemust andud, vaid kaladele mõjus kehvasti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 12, 2009 12:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 07, 2009 06:47
Postitusi: 129
Asukoht: Tallinn
Oleks vaja teada ka vee karbonaat karedust. ja NH4 ka. Nii palju kui mina olen aru saanud põhjustab niitvetikat madal CO2 ja ammooniumi kõrge tase.
Ja taimed kidurad arvatavasti toitainete puudumise tõttu.Aga eks teised täiendavad mind, kui ma nüüd väga puusse panen.

_________________
200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 29, 2009 09:58 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mär 12, 2009 09:49
Postitusi: 28
Pildid: 8
Asukoht: Harjumaa
see mis vallisneria peal näha on, peaks olema staghorn vetikas. selle vohamine kirjandust lugedes tuleneb kõrgest ammoniaagi olemasolust, muu niiditaoline vetikas aga hakkab mürama kui on kõrge raua sisaldus vees. niidist sain lahti JBL Algoliga aga staghorniga madistan ikka veel edasi. mingid e-lehed väidavad, et sellest saab lahti amanodega või siis aitab ammoniaaki vähendada ceratophyllum demersum, mida ise tahaks proovida. aga pole leidnud sobivat kohta selle hankimiseks (siit ka vales teemas palve, kui kellelgi üle on, siis sooviks)

_________________
65L - minevik (abi akva)
180L - restart (uus valguslahendus)
22L - krevetipurk


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 30, 2009 10:41 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Igasugused kiirelt kasvavad taimed aitavad ammoniaaki vähendada, lisaks võimsam filter ja parem õhutus. Seda rohelist vetikat ehk isegi keegi sööb. Staghorn'il (mis selle eestikeelne nimi võiks olla?) võib mingi seos olla CO2-e hulgaga, pärast pärmitamise lõpetamist on ta siin-seal mul väheses koguses välja löönud. Eriti just tugeva valgusega kohtades, üsna veepiiri lähedal.
Testide järgi ütleks ma, et sul on probleeme filtriga (NO2 > 0). Kui sul on põhjas puhas kruus, siis ilmselt NO3 1 - 2 ppm on vähe võitu. Ma pakuks, et taimed ei kasva sellepärast, et nad neil pole piisavalt toitaineid. Kuna sa oled viimased pool aastat teinud kahte asja, kasutanud EasyCarbo't ja võidelnud niitvetikaga, siis ma oletan, et siin on seos. Kõrge pH, lademetes orgaanikat ja vähevõitu nitraate (oletatavasti ka muud) -- ei tundu just parim kombinatsioon. Üks variant on hakata lisama puuduvaid asju vette, aga mina tegeleks pigem põhjaga. Erinevalt vetikast on taimedel juured, mis on kahtlemata eeliseks, kui neid on võimalik kasutada (st. pinnases on toitaineid).

P.S Roheline vetikas kividel näeb kaugelt vaadates isegi täitsa kena välja.

_________________
54L kollaseid tigusid roheluses


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 30, 2009 08:15 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Veebr 10, 2008 03:40
Postitusi: 14
Asukoht: Harjumaa/Tallinn
Tänud kaasamõtlejatele. Lisan viimase veetesti tulemused (ostsin mõned testid lisaks)


1) PH endiselt 8 või üle
2) NO2 = 0,025mg/l
3) NO3 = u 1
4) PO4 = alla 0,02 (kui just poest ostetud JBL test ikka "töökorras" oli...)
5) NH4 = 0-0,1
6) KH 14rd saksa skaalal.
7) FE = 0

Põhjakruus või olla õige vihje, sest vahetasin kruusa ca 5-6 kuud tagasi täies ulatuses välja.. Karm töö, mille käigus nii mõnigi kalake elu pidi jätma. Varasemalt oli väga suure fraktsiooniga kivid (pakun ca 5-6-7mm) uueks kruusaks valisin meie kalapoodide valikust kõige väiksema saadaoleva (Mulla tänavalt, enamasti valge) fraktsiooniga ca 2mm. Kõige alumiseks kihiks läks "peaaegu liiv" u 2cm ulatuses.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 30, 2009 11:43 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Aug 29, 2007 01:00
Postitusi: 27
Asukoht: Tartu
Taimekasvu koha pealt N ja P on madalad, kummaline on see et ükski lämmastikku sisaldav näitaja ei ole väga kõrge, mis viitab minu arvetes heale biofiltratsioonile. Ma ei ole päris kindel, kuidas mõjub CO2 lisamine vetikatele aga KH ja pH näidu järgi on sul CO2 vees umbes 3-4,5 ppm. Seda on minu arvates taimedele väga vähe, võiks olla 15-20ppm vahel. Nii et mina alustaks sellest, et püüaks lisada CO2te. Kui see ei aita vetika vastu, siis taimedele peaks meeldima.

Kui suur sul akvaarium on? Valgustuse järgi hinnates umbes 120l? Sel juhul vist on pärmiga CO2 mässamine keerulisem aga tasub katsetada, vähemalt ei ole see miski väljaminek.

Kuidas sul pH nii kõrge on, kraanivesi juba sellise pH-ga? Ma siin üritan ühes akvas saada 6 peale ja teises 8 peale aga ei saa seda 8 kuidagi kätte. Mis kivid need seal vees on? :shock: Pildil on ka neoon vist, tema tahab ju tegelikult pH-d 5-6, kuidas tema vastu peab?

_________________
240l Amazonast tetratega, 7x63l õppeesmärgil tööl, 30l nano loomisel


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 01, 2009 10:57 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Ammoniaagi (NH4) ja nitriti (NO2) nullist suurem näit tähendab parajasti seda, et mingist heast biofiltratsioonist ei saa juttugi olla. Piisavalt vett vahetades ja väikese kalade hulga korral on need numbrid täitsa usutavad.

Antud põhi ei tõota midagi head. Ma soovitaks selle uuesti välja vahetada, kui sa taimi tahad kasvatada. Kuna sa vahetasid ta 5-6 kuud tagasi välja, siis pole seal praktiliselt mingeid toitaineid ja kuna ta on väga peen, siis pole ka lootust, et sinna kunagi midagi jõuab. Niinimetatud Ehituspoe kruusa puhul (2-6mm) läheb paar aastat, enne kui see põhi taimi kandma hakkab (hästi ei pruugi ta seda tegema hakatagi). Lisaks muutub ta väga anaeroobseks. Kuna taimedel pole piisavalt toitaineid, siis nad ka ei fotosünteesi ja ei saa ka oma juuri näiteks väävel vesiniku eest kaitsa. Tõmba mõni taim ülesse ja uuri selle juuri (kus need paiknevad, millised välja näevad). Mustaks tõmbunud juured näiteks viitavad väävelvesinku kahjustusele.

Mina isiklikult paneks põhja mulla. Ise toon seda metsast aga kodanikud on väga edukalt ka mingit BioLan-i lisanditeta mulda kasutanud. Alternatiiv on kasutada mõnda rikastatud pinnasegu (Tropica, JBL jne). Kasutada vastavalt juhendile. Mõlema lähenemise kohta on otsing abiks. Valgustus on su akvaariumil igati korralik (isegi cool-white torude korral). CO2-ega mässata pole hetkel mõtet (EasyCarbo peaks seda teatud määral asendama), samuti ka muude vette lisatavate väetistega. Taimed võib see küll kasvama panna aga vetikat tõenäoliselt eriti ei tõrju.

Kui taimi kasvatada ei taha, siis viska taimed üldse välja, hangi võimsam filter ja UV-sterilisaator. See peaks vetika rajalt maha võtma.

_________________
54L kollaseid tigusid roheluses


Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver