foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Väetamisest
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 11, 2009 06:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Niisiis mõned küsimused erinevate huvitavate kemikaalide kohta. Esiteks siis seda kui plaan lisama hakkata KH2PO4 ja K2SO4. Kas neid võib kokku panna ühte lahusesse?Või peaks olema kaks eraldi lahust? Teiseks, kui palju oleks optimaalne K olemasolu vees , ma leidnud arvu et 10-20 mg/l. On see õige? Kolmandaks, mis oleks see normaalne Fe kogus vees? Mõned ütlevad et 0,1, teised et 0,5. Testiga kaasasolnud õpetuses üldse kuni 1 mg/l. Oleneb see siis nii tugevalt punaste taimede olemasolust? Sest minu puhul on 0,1 ilmselgelt liiga vähe. Neljandaks, kas on oht et K2SO4 lagunemisel anaeroobses keskonnas, ehk siis pinnases, võib tekkida H2S?

200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus

Üles
 Teema pealkiri: Re: Väetamisest
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 11, 2009 06:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
* Kindlam on teha eraldi lahused. Kunagi ise ka selle üle juurdlesin ja leidsin et parem on teha eraldi lahused ja doseerida vastavalt vajadusele.
Keemilisest aspektist ei oska kommenreerida. Endale jäid eraldi lahused mugavusest lähtuvalt, eraldi komponentidena doseerides on parem ja lihtsam jälgida kui palju mida ja millal lisada. Samuti PO4 võib tekkida akvas ka muudel põhjuste ja vajadus varieerub. Eraldi lahuseid saad ikka lisada täpselt nii nagu vaja per komponent.... Muidu peaksid vajaduse muutudes taas uued segud tegema.

* K olemasolu tõesti 15-20 ppm... Mul ei ole mõõdikut ega testi, lisan iga nädal kokku 10ppm nädalas ja oletan et sellest piisab, ei ole põhjust olnud arvata et oleks seni saanud liiga palju või liiga vähe, midagi tarbitakse ära, midagi jääb alles, midagi lisan juurde....
Taimemassi peaks silmas pidama...

* Punaste taimede raua vajadus on ilmselt tunduvalt suurem. Mulle sobilik minimum on 0,2-0,3ppm... Ja rõhk on punasele taimele.
Ma panen microsid natuke rohkem kui purgil soovituslikud kogused ja Fe (saechem Iron) kuhjaga lisaks Fe näidu järgi. Akvast kaob keskmiselt umbes 0,1 ppm päevas ja keskmiselt lisan 0,7 ppm nädalas jaotatuna kolmele päevale. Üle 0,5ppm olen tähele pannud mõne vetikalise soodsamata arengut. Olen pannud tähele et kõrgemate makrode tasemete juures on vajalik ka kõrdem microde tase.
Mis test see oli mis soovitab 1 ppm, see tase plus tugev valgustus peaks väga soosivalt mõjuma igasugu vetitakele.

Optimaalne Fe ja muude tase sõltub aga su enda akva setupist... Pigem soovitaks proovi 0,1 ja proovi 0,5 ja jälgi akvat ja taimede kasvamist... Muutust paneb tähele 3 nädalase testperioodiga ja nii mina jäingi kuldsele keskteele kus 0,1 oli vähe ja 0,5 hakkas muutuma paljuks, kõigub selles vahemikus mus see tase.

* NB! KH2PO4 ja FE doseeri erladi väldi samal päeval doseerimist, reageerivad omavahel ja vesi võib muutuda piimjalt häguseks üsa kiiresti peale nende koos manustamist.

Vahest veel mõni komment.. Ma olen ise selline mugav inimene ja tahan et mul kõik väga lihtsalt käiks...
NPK segud olen arvutanud chucki kalkulaatoriga nii, et pudeli korgi täis vastab mingile ümmargusele väetise ppm tasemele. Näiteks 1 korgitäis mis on mul 5 ml lisab mulle akvasse 2ppm nitraati; 2ppm kaaliumi, ja 0,2 ppm fosfaati... Ja ühe korgitäie mõõt on meelega pigem lahja kui kange. Kange lahusega on ka kerg emidagi üle doseerida. Lihtsam nendega majandada ja lihtne arvutada mitu korgi täit lisada kui mingit konkreetset taset tahta.
Excelis tegin akva logi ja printisin välja mis on mul akva kõrval iga kord kui midagi sisse sortsutan vms, läheb logisse kirja... Logi järgi saan teada kui palju eelmised nädalad olen väetanud ja taimed ütlevad ära kas seda on olnud vähe või palju.

H2S tekke kohta ei tea midagi, ehk Silver valgustab meid, kui järjega siia teemasse jõuab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 11, 2009 07:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Eks eraldi lahused tunduvad jah parem idee. Kaaliumiga asi siis selge. Fe'ga selline asi et 0,1 on minu puhul vähe, punased taimed hakkavad roheliseks kiskuma. See test oli Sera Fe test kus sees oleval infolehel kirjas et optimaalne on 0,5-1,0 mg/l. Kus Seachem sarja Tallinnas müükase? Ma siin juba mõnda aega mässan selle Chucki kalkulaatoriga, et mis oleks mõistlikud lahendused ja lahuse konsentratsioonid. Ja logi tundub ka väga hea idee.

Ja nüüd natuke edasi mõelnuna, H2S'i vastu peaks aitama ehk pinnastkobestavad teod. Aga mis muidu vette sattuvast SO4'jast saab? jääb iooniks?

Tänud info eest!

Sander

200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 11, 2009 07:58 
Akvarist

Cris, ei taha siinkohal vaielda, aga miks see punaste taimede raua vajadus nii ilmselt suurem on, kui rohelistel taimedel?

H2S tekib pinnases ka orgaanika anaeroobsel lagumisel. Taimed tulevad sellega enamasti toime õhutades juurte ümbrust ja kaitstes juuri niivisi H2S-i mürgise mõju eest. Kui nad sellega toime ei tule (st ei suuda piisavalt happnikku juurteni viia), siis tõmbuvad juured mustaks. Niiet kui mõni taim ei taha kasvada, siis tasuks ka ta juuri vaadata. Kui sul pole põhjas küttekaablit või filtrit, mis läbi pinnase vett ajaks, siis vesi väga pinnasest vabasse vette ja vastupidi ei liigu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 11, 2009 10:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
tv kirjutas:
Cris, ei taha siinkohal vaielda, aga miks see punaste taimede raua vajadus nii ilmselt suurem on, kui rohelistel taimedel?

Teaduslikult ei oska seda seletada, samuti ei olnud keemia minu tugevamaid aineid kooli ajal.
Arusaamist mööda mängib raud palju punase pigmendi moodustamisel.
Kuna mul Alterna kasvab siis omast tähelepanekust ei saa sellel midagi ilusat kätte madala raua sisaldusega, ilusa neoon lilla olen kätte saanud nendel perioodidel kui rauasisaldus pikema perioodi vältel stabiilselt > 0,3 ppm. kui raud 0,5 keskmiselt on olnud siis aga tundub see hakkab vetikalistele enam meeldima... nii et mul on selle rauaga "nokk kinni saba lahti" skeem....

Mõni teadjam võiks seda teaduslikult lahti seletada, või siis mind "mättasse" lüüa.
Aedmaasikad, tomatid ja granaatõunad jms punased viljad samuti armastavad raua rohket pinnast ja ka ise rauasisalduselt rikkamad kui kurk.

Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver