foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Valgus taime akvas
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 06:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui mitu vatti peaks olema 35 cm kõrgusel taime akval valgustusel?Kaua peaks päevas valgust hoidma või võib 24/7 põleda?
Mariliis

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 06:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

kui suur su akva on?mida väikem kast, seda rohkem W per Liiter olema peaks ..noh umbes 100l kasti tarvis oleks 0,5w/l hea näiteks

jah, 24/7 võib valgus põleda, aga head nahka sealt ei saa...kastitäis vetikat oleks veel hea variant, ma arvan :D tegelikult peaks valgustus põlema noh nii 10h kanti päevas..aga see pole reegel aga 12 on palju, minu kogemuste põhjal...5-6 tiba vähevõitu..

..aga vaata ja loe foorumit, siin on nendest teemadest palju kirjtatud (kui ütled, et vaatasid ja lugesid aga ei leidnud vastuseid oma küsimustele, siis...VÄHE LUGESID JA VAATASID! :D )

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 07:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud info eest. Nüüd hulga lugemist ja puurimist veel ees :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 07:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mida väiksem kast, seda VÄHEM vatte liitri kohta, sest akva madalam ja valgus jõuab kergemini põhja, sügavamad vajavad rohkem valgustamist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 07:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
24/7 valgus oleks siis vajalik kui eesmärk ainult vetikaid kasvatada :)
Ka taimed vajavad kasvuks pimedat aega. 10t pevas on üsna hea. 12 max. 8 võib ka.

Taime akva on suhteline mõiste ja veesamba kõrgus ei väga määrav, kuid arvestama peab seda siis kui tahad kasvatada näiteks HC'd või madalat murutaime.
Mida väiksem akva, või madalam veesammas seda rohkem jõuab valgust akva põhja.

Taimede valguse vajadus on erinev.... mõned taimed kasvavad väga väheses valguses. mõned on ilusad vaid väga tugeva valguse käes koos CO2 lisamisega. Punased taimed näiteks.
Ehk vaata mis taimi tahad kasvatada, siis vaata milliseid kasvutingimusi need tahavad. Loe millises tingimuses ja vees need kasvavad looduses.
Ehk mida peaksid uurima - taimede kasvu tingimused, co2, valgus, toitainete tasakaal ja väetised.
Vee karedus oleks ka asi millele tähelepanu pöörata, kui eesmärk taimeakva..

Mul oli 125L akvas about 50W valgust (koos co2'ga) ja taimed kasvasid mühinal, madalad aga ebaõnnestusid. Praegu on 96W ja punane on märksa ilusam, teiste osas muutus ei ole nii märgatav. veesammas on 40cm kõrge.

Kui aga taime akvaga kogemust ei ole siis arvesta, et mida suurem valgus seda suurem toitainete vajadus, praktikas näeb see nii välja et peaaegu iga p'ev tilgutad erinevaid väetisi, ja igasugu probleemid reziimi sassi ajamsel on ka kiiremad tulema.
Mida rohkem seda uhkem ei pruugi alati päris paikka pidada!

Ehk sa saad teha väga ilusa taimeakva ilma Co2 ja suhteliselt madal valgusega, või HighTeck akva kus sul on 2,5+WPG valgust ja sel juhul kindlasti ka juba CO2. Rohkema valgusega ilma CO2 ei mängi välja.

Aga siiski, point ei ole niivõrd valguse võimsuses vaid systeemi tasakaalus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 08:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

no jah...tegelikult mõtlesin ma oma jutuga tiba midagi muud... ma ei tea kas ma oskan seda päris õigesti seletada...Akva vlgustusest oleks pigem õigem rääkida valgustatusest (ehk valgus tugevus, ehk (illuminance), mõõtühik luks (lx), on mingile pinnale langev valgusvoog) mitte w per liiter...aga noh luminofoortorude (seda just t8 torude) puhul on võimsuse ja valgustugevuse vaheline seos enamvähem paigas, niiet see w per liiter kah päris vale pole...

..kui nüüd võtta näitek 3 liitrine nano-kast ja sinna kohale aretada siin foorumis "laineidlööva" valemi "0,5w/l" järgi valgustus, siis 1,5w võimsusega valgusallikas (oletame et luminofoortoru) annaks nii vähe luumeneid et kasti valgustatus jääks kohe kindlasti kasinaks

veel üks näide...meil on 100l kast, kõik toimib kenasti (ehk taim kasvab mühinal :) )...nüüd tahame et 20liitrises oleks sama olukord...siis peame seal säilitama sama valgusvoo mis 100l kastiski...ja kuna valgusvoo ja võimsuse suhe on luminofoortorude puhul enamvähem paigas, siis tulebki välja, et 20l kasti korral tuleb w/l kohta kõvasti suurem kui 100l kastil

see jutt ei prugi kõige korrektsemalt kirja pandud olla...eks targemad räägivad lähemalt ja võibolla ka parandavad mind. noh rohkem ka teoreetiline värk aga vähemalt nii olen mina asjast aru saanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 15, 2009 08:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
mina olen oma akvas asjast nii aru saanud et vee kõrgus akvas on oluline ja sellest ka w arv... mul oli 4x80w töös akva kõrgus 75 cm vett selles reaalselt 60cm. fotosüntees toimus ainult veevahetuse esimesel päeval kusjuures co2-ga miskit mässamist ei toimu... lisasin ühe 80w toru ja nüüd oh ime oh ime fotosünees toimib osadel taimedel. ehk siis mul oli ca 0,53w/L ja nüüd on 0,66w/L ja asi on märgatava vahega... kavatsen lisada veel ühe 80w toru siis saan 0,8w/L mis peaks olema piisav kõikidele taimedele mu akvas..

äkki on sellest informatsioonist kellegile abi

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver