foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 11, 2009 03:34 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2007 09:23
Postitusi: 227
Pildid: 1
Asukoht: Uuri, Kuusalu vald
Hakkan teemaga jälle otsast peale.

Sini-roheline vetikataoline ollus akvaariumis, mis tegelikkusest väidetavalt on hoopis bakter.
See jõledus ajab mind hulluks, vahepeal hakkas nagu taanudma, nüüd möllab jälle.

Tõlgin siia ühe lõigu internetist, ehk kasu testelegi.

Sini-rohaline vetikas ei ole päriselt vetikas vaid Cyanobakter- grupp baktereid, mis on fotosünteesivõimelised. See võib ilmneda limaja kattena mitmetes erinevates värvitoonides. See võib katta taimed ja eritada kaladele ohtlikke toksiine. See suudab siduda nitraate ja seetõttu ilmuda ka akvaariumidesse, milledes on nitraaditase 0 (kuid võimaliku muude toitainete kõrge tase, eriti fosfaatide ja organniliste jäätmete).

Seda saab eemaldada käsitsi kuivõrd ta moodustab tihti lahtiseid kihte, kuid väga tõenöoliselt tuleb ta kiiresti tagasi. Vahel aitab tema kadumisele kaasa akvaariumi veeringluse ja aereerimise tõhustamine.Seda saab tõrjuda erythomycin (200mg/10 gallonil) nimelise antiviootikumiga - kuid see võib halvasti mõjuda samas ka filtris elutsevatele vakteritele. Kontrolli seejärel ammooniumi ja nitritite taset. Kalad seda "vetikat" ei söö.

KAs keegi on antibiootikumikuuri proovinud ka?

Olen hoolikalt kaotanud üleliigset Po4 ja No3 kastist - no ei aita
Asi on ka kiiresti kasvavatel taimedel kus veevool hea - no ei kao
Taimi on juurde pandud hulgi - ei aita

Ilmselt tavaline vetikavastane keemia ei aita kah?

Kas keegi pimendamisega on sellest lahti saand?

_________________
370l segakooslus taimedega muldpinnasel
134l ootab uut ideed.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 11, 2009 04:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Mul ka kimbutab aegajal.... aegajalt näen, siis jälle ei näe... olen samuti lugenud et tolle antibiootikumiga saab sellst lahti kuid ei ole julenud seda teha.
veel üks viide asjas...
Palju olen lugenud, et seda saab ennetada hoides akvas pidevalt piisavat no3 taset.
Sina oled läinud vastupidist teed, oled ellimineerinud toitained akvast.
Tõepoolest võin kinnitada, et kui olen lasknud toitainete tasakaalu alla, no3/po4 madalaks siis sellistel perioodidel olen bga'd kõvasti rohkem näinud.

NB! Kui kaua sa sellega jännis oled olnud ? või kui kaua sa oled andud akvale aega oma erinevate katsetamistega.

Pimendamine aitaks selle plahvatusliku arengu juures bga ajutiselt surmata. Sel juhul pead aga arvestama et lagunev BGA eraldab kõvasti ammoniaaki.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 11, 2009 05:55 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Pärast seda, kui mulla-põhjale üle läksin, pole teda enam näinud. Enne seda on temaga palju jama olnud. Nitraatide-fosfaatitega mängimisest polnud erilist abi. Pimendamine lahendas olukorra mõneks nädalaks. Esimene kord, kui suurem jama oli, lahenes olukord siis, kui viskasin ühe pahaks läinud juurika välja. Teine kord sain tast jagu samuti nii, et hakkasin tegelema vees leiduva orgaanikaga. Põhimõtteliselt on see kobamine pimeduses, sest üldiselt pole teada, mida ja kui palju vees leidub, rääkimata sellest, kuidas see akvaariumi mõjutab. Oletan, et kui BGA kasvab, siis mitte just hästi. Orgaanikaga pole suurt muud teha, kui selle hulka vähendada. Selleks lisasin filtrisse aktiivsütt, mis neelab orgaanili ühendeid. Teiseks parandasin õhutust, eriti põhja lähedal, kus elavad orgaanikat ümber töötkevad bakterid. Nad vajavad tööks hapnikku. Võimsam filter võiks samuti kasuks tulla. Kolmandaks hakkasin vette lisama vesinikperroksiidi (H2O2, saab apteegist). Täpseid kontsentratsioone ei mäleta. Ühest küljest on see ainuraksetele üsna ebameeldiv ja teiseks reageerib vaba hapnik orgaaniliste ühenditega neid lõhkudes. Pärast mõningat selles suunas töötamist BGA taandus. Mõnda aega kössitas ta veel siin-seal varjulistes paikades ja siis hääbus.

_________________
54L kollaseid tigusid roheluses


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 11, 2009 10:16 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2007 09:23
Postitusi: 227
Pildid: 1
Asukoht: Uuri, Kuusalu vald
Vah, nüüd läheb jutt juba huvitavamaks :)

nimelt Po4 ja No3 tasemete kõigutamine ei ole ka mul suuremat tähendust omanud. Heake küll võibolla see kui Po 4 on No3 suhtes palju, siis lokkab hullemalt.

Mina pean endal algallikaks kahte põhjust organika ja otsene päikesevalgus. Viimase ellimineerisin ära. Mis aga organaanilistesse asjadesse puutub, siis ma ei oska enam midagi võtta või jätta.Alguse sai see suvel kui aega oli vähe ja viskasin korra sisse weekend sööda kui nädalaks ära läksin. Ärge seda never tehtke oma kastiga :D

Võibolla 2 aastat käinud akvaariumi pinnas on sodi liialt täis ? Kas peaks siffoonima sügavamalt?

Ausaltöelda ei edene taimed ka selles kastis kuigi hästi. Eriti mitte juurtaimed, need lihtsalt kasvavad nii uskumatult väikese tempoga ja jäävad kängu, et lausa imelik. Midagi on mäda selles "kuningriigis"

Kas söe filtrisse paneks taimede olemasolu korral kastis on mõistlik ja kui kauaks seda teha võiks?

On ka tunne, et kraabin üles ja panen mulla alla, aga oeh kuidas ei taha kas seda ette võtta.

muidu valgustus on mul selles kastis kah niru võitu, ei teagi miks sest iseenesest 30W ei tohiks vähe olla, aga no need 2 T8 toru lihtsalt ei anna effekti (1 on vahetatud eelmise aasta lõpul, visuaalselt ei muutunud sellest küll midagi). torudest pks on Sylvania mingi ja teine JBL Solar 9000K Nature.

_________________
370l segakooslus taimedega muldpinnasel
134l ootab uut ideed.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 11, 2009 10:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Kas oled proovinud torntigusid akvasse asustada? Mitmed kinnitavad, et neist on abi. Kobestavad pinnast ja puha. Endal on nüüd ka, erilist mõju pole osanud märgata kuid midagi pole hullemaks kindlasti läinud.
Ehk siiski aitab taimedel kasvada?

PS. Oled kindlasti teadlik, et kui kord asustatud, võib nendest lahti saamisega olla hullupööra jama!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 11, 2009 10:31 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2007 09:23
Postitusi: 227
Pildid: 1
Asukoht: Uuri, Kuusalu vald
Tornteod kolisid sisse umbes nädal tagasi, järeldusteks on vist vara :)

Pealegi nad on vist pinnase kaevamisega nii ametis, et ma isegi ei näe neid eriti, see mõtlen kogu aeg, et äkki peaks rohkem panema.

Kuna kast väike, siis küll ma nad kätte saan kui üle viskab.

Aga kas pinnas võib "hapuks minna"

Näitajad olid täna sellised (puhastuse eelsed siis 6 päeva on möödas veevahetusest)

NH3/4 = 0
No3 = ca 15
Po4 =1
gh= 10
Kh =8
ph =7
Fe= 0,5? (loodan et komakohaga pada ei pane)

Ei ole nagu midagi ülemäära kahtlast. No3 on pigem kõrge kui madal.

Ah ja , mida arvate räni sisaldusest vees ja selle mõjust vetikatele? Mul on popurriis ka veidi mingit pruuni vetikat, kuna valgust vähe ja siis vähe punastki anubiase peal. Si testi mul pole, ei tea kas oleks mõistlik hankida ja kust see sellisel juhul akvaariumis pärineks ?

_________________
370l segakooslus taimedega muldpinnasel
134l ootab uut ideed.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 13, 2009 12:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
SiO2 sisaldus akva vees võiks pruunvetikat mõjutada, aga ilmselt koos muude teguritega (valgus, NO3). AzA oskab pruunvetika vähenemist oma akvas seletada just SiO2 taseme vähendamisega, samal ajal ka NO3 normaalsesse piiri tagasitoomine (mis oli vahepeal väga kõrge).

SiO2 mõõtmine hetkel kahes erinevalt toimivas kastis:

1. 90L Gh5 Kh6 selles SiO2 0,2-0,3mg/L vett ei ole vahetanud seal pool aastat (taimi palju, kalad väikesed) aurustunud vee asemele läheb vesi RO filtrist, seega akvaariumivee karedus on püsinud sama algusest peale.
Orgaanika jäägi tarbivad taimed ära, vahel kallan midagi juurde ka (PO4, Agrimix), päris hästi see kast ei toimi, vett on ikkagi tarvis vahetada vaatamata sellele et testid midagi ebasobivat ei näita.

2. 400L Gh4 Kh3 selles SiO2 alla 0,1mg/L . JBL test seda taset ei näita. Veevahetus automaatne, 60-70L RO vett ööpäevas (asja mõte on saada vee karedus väga madalaks aga millegipärast see ei taha alla 3-4 langeda. See on sama nähtus, mida kirjeldas Marko oma 1000L kasti kohta, kus ka vee kareduse näit jääb pidama umbes samal tasemel vaatamata 0 karedusega vee pidevale pealevoolule). RO väljund tegelikult päris 0 ei ole aga see oleneb ka sissemineva vee karedusest.

3. Trassivesi Pärnus Gh15 Kh15 viimasel ajal ei ole mõõtnud, aga suurusjärk kindlasti selline ja SiO2 test näitab praegu 2-3mg/L , mida võiks akva tarbeks normaalseks pidada.

nende kolme testi järgi arvan, et SiO2 oleneb peamiselt sellest veest, mida akvaariumisse valame ja akva enda elutegevus seda taset ei muuda.
Võiks kusagil veel trassivett testida, näeks kas Gh,Kh ja SiO2 ka kuidagi seotud on.

BGA piiramist vee koostise abil väga ei usu. See nuhtlus ei reageeri nagu üldse millelegi kui juba hoo sisse saab. Võib-olla on seda vetikat akvaariumis ka erinevat liiki, suuremates taimepuhmastes (väike veeliikumine, rohkem orgaanika kogunemist ) see sellise rahuliku iseloomuga, võiks olemata olla aga ei sega ka eriti. See BGA, mis pinnase peale tuleb ja siis metsiku kiirusega levima hakkab, on nagu teistmoodi.
Orgaanika ja anaeroobsed tsoonid tundub hea seletus, miks vee kiirem liigutamine pinnase peal BGA vastu aitab, aga see ei toimi igas kastis.

Tom Barr´i seletused tunduvad õiged ja lähtuvad taimeakvaariumi oludest. Taimede ja vetika kasvamise suhe ei ole vee koostisega/testidega mõõdetav ja see seletus, et taimed peaksid toitained vetika eest ära sööma, on väga lihtsustatud ja piltlik seletus (see-eest aga arusaadav :) ). Kui vesi väga "hõredaks" tõmmata, paneb see kõigepealt taimed põdema, ja mõju vetika levikule ehk ei olegi (mõtlen siin selliseid kontsentratsioone, mis kuidagi "inimlikes" piirides asuvad, kui NO3 näitab 50mg/L, tuleb loomulikult vett vahetada). See, kas PO4 on 0,2 või 1,0 ei muuda küll midagi. Jama tekib alles siis kui fosfaat päris otsa lõpeb. PO4/NO3 suhe on pikemas plaanis oluline aga mitte kriitiline. Juba olemasolev BGA selle suhte muutmisele ei reageeri aga võib-olla see BGA tekkimisel oluline.

Kogu protsess (BGA tekkimine ja kadumine) on pika inertsiga ja esimene pool ei ole nähtav, selle poolest ongi asi keeruline.

Tom Barr: The planted tanks we have are very rich for all algae.
Limitation is not a factor.
Inducement/germination of spores are.


Pimendamine ja keemia kasutamine on ajutised lahendused. Suurem soga tuleb ikka mehaaniliselt välja tõsta. Kastis tuleks tekitada suurem vee liikumine.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 13, 2009 08:43 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2007 09:23
Postitusi: 227
Pildid: 1
Asukoht: Uuri, Kuusalu vald
Tänud põhjaliku vastuse eest :)

Eks ikka BGA vohama laskmine on esimene oluline viga, mina saan siin ennast küll süüdistada sest tõepoolest lasin käest ära vahepeal.

Selle Si sisaldusest ei ole mu lisatavas vees aimugi. Ma tegelikult lisan aegajalt erinevat vett. KOrd Värska pudelivett ja siis jälle vihmavett pooleks kraaniveega. Gh ja Kh hoian ühtalse , umbes 10/8, aga tõesti ei ole aimugi mis see Si on. Kui nüüd teoretiseerida, siis alguse said naljad värska vee perioodil. Võibolla peaks siis uurima, mis seal sees on.

VEtt vahetan hetkel korraliklt korra nädalas 1/4 - 1/3. Kalu pole kah väga palju, osad on vanadusse koolend vist.

Jätkan katsetamisi, aga jagage aga edasi kogemusi, nii võib lõpuks mõne hää järelduse ka teha :)

_________________
370l segakooslus taimedega muldpinnasel
134l ootab uut ideed.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 23, 2009 02:16 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2007 09:23
Postitusi: 227
Pildid: 1
Asukoht: Uuri, Kuusalu vald
Uuemaid järeldusi

bga käitumise reeglipärasusi ei ole võimalik tabada.

Küll aga näib, et kõige enam häirib teda õhutamine ja orgaanilise lagu puudumine.

Siffoonisin põhja sügavamalt kui tavaliselt ning põhjal hakkas asi veidi pidurduma. Samas leian teda pidevalt nii kiiresti kasvava taime pealt kui seda on egeria, aga ilmselt on seal puhmas soodsad häirimatud tingimused.

LAhti ei ole veel saanud :( ja ega väga ei looda ka.

_________________
370l segakooslus taimedega muldpinnasel
134l ootab uut ideed.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 04, 2009 03:28 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2007 09:23
Postitusi: 227
Pildid: 1
Asukoht: Uuri, Kuusalu vald
Jälle BGA teemal.

Murekastist kadus BGA ühtäkki ära ja on kadunud juba mõnda aega.

Nüüd aga ilmus ta teise kasti.

Täielik müstika. Selles kastis on kogu aeg reziim hea olnud, kalu pole palju jne jne.

Selle sodi kasvamisloogika jääb mulle arusaamatuks.

Kuigi jah, oma osa on jälle Tetra toidul, nimel kasutasin seda mõnda aega siis selles teises kastis kuhu nüd BGA ilmus. Olen paar nädalat JBLi kasutand, hetkel veel tulemust pole, ootan.

Kuna muudest asjadest on võimatu aru saada, siis tetra toitude teema on siiski huvitav. Kellel veel selliseid tähelepanekuid?

_________________
370l segakooslus taimedega muldpinnasel
134l ootab uut ideed.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/


Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver