foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mustvetikas?!
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 09:27 
Akvarist

Igatahes kolm nädalat tagasi uuele istutatud taimele (Cryptocoryne green) on tekkinud mustad karvased niidid, mitte väga pikad aga siiski ja torgivad kui neid näpuga katsuda.
Ostsin taime Mustamäe zookauplusest ja seal olid tegelikult enamus taimi mustad või pruunid otstest ja veidi väsinud olekuga aga sai tookord kõige puhtam ja ilusam välja valitud ehk toomise hetkel polnud tal silmaga näha ühtegi vetikat.
Kas ma peaksin need lehed, mis on karvased ja mustad (õnneks esialgu paar lehte ja otsast) ära lõikama (kas seda saab teha akva sees, või ma pean taime üles kiskuma ja uuesti istutatama peale seda?)
Gupid käivad vahest neid musti niite näksamas küll aga muidugi mitte eriti aktiivselt, minu põhjakoristaja neist välja ei tee, pigem sügab ennast nende vastu (ma ei tea kas see on normaalne, aga talle meeldib ujuda taime lehtede vahel ringi, mida kitsab vahe seda õnnelikum tema tundub).

Akva endaga on lood nii, et asi peaks nüüd puhas olema, vähemalt vesi on selge, kaks korda nädalas vahetan vett ja sifoonin põhja korralikult. Üle ei toida, sest kalad tunduvad pidevalt näljas ja minutiga süüakse kogu toit kohe ära kui panna, nagu ütlesin lisaks käivad taime pealt midagi näksimas nn lõunaoode.
Liiga kuum akvas ka ei ole, 24 kraadi peaks vesi olema.
Valgustust ma piirasin, varem oli 10 tundi aga nüüd 7-8, vahest isegi vaid paar tundi, sest selle valguse ajel tahtis rohevetikas seinale tekkida, kuid veidi valguse piiramisega ja puhastamisega sain sellest ilusti lahti.
Kuidas on filtrit targem suunata? Mulle keegi ütles, et tuleks jätta üks väike osa veepeale, et ta nats mullitaks ,siis toodab ühtlasti hapniku. Kas oleks äkki õigem see toru otse veel alla suunata, siis nagu eriti vesi ei liigu? Samas gupid tihti ronivad sinna filtrist tuleva veejoa juurde, hüppavad voolu sisse ja lasevad ennast sellel hüpitada (kas ma peaks arvama, et see neile meeldib)?!
Ok viimasel päeval on üldse mu gupid hulluks läinud, üks just üritas eile põhjakoristaja tabletti pihta panna :roll:

1 neoonikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 10:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tundub ,et enamik küsimustest on siin foorumis juba juttu olnud.
Vetikas selle suurusega akvas täiesti normaalne ,kuna seal ei ole võimalik mingit stabiilsust tagada. :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 10:29 
Akvarist

Ma loen küll hommikul ja õhtul ainult foorumit :roll: aga tead vahest ei lea oma küsimustele otsest vastust.
Leidsin küll sarnase teema, et karvased vetikad, aga seal soovitati hoopis keemiat akvasse panna, mida ma teha ei taha, nii et ma siis mõtlesin, et kas neid tohib ära lõigata (või peab suisa ära lõikama). Suht koledad ju kah need mustad habemed seal.
Aga selle kohta, kuidas oleks targem filtrit suunata pole ma veel suutnud üles leida.
Tegelikult küsiks, et kas kuskil netis on eestikeeles kirjas, milline on normaalne kalade käitumine (mulle tundub, et minu omad ei ole päris normaalsed)?! Siin foorumis nagu eriti kalade käitumise üle pole arutelu silma jäänud.

1 neoonikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 10:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Usun siiski et pea igasuguses akvas on võimalik stabiilsust tagada, lihtsalt mida väiksem akva seda väiksem on inerts muutuste tegemisel, ka elanikke mahub sinna vähem. Antud akvast rääkides on see küll tõesti liiga väike et nii suur hulk kalu seal end hästi saaks tunda, NH3/NH4 ja NO2 test võiks seal kergesti midagi (halba) näidata. Kui mul oma 15 liitrises karantiiniakvas oli 10 maimu olin sunnitud paari päeva tagant veevahetusi tegema... Kui seal elaks paar gupit oleks selline akva vast OK.
Arvestades et see akva on vaid paar nädalat vana on vetikas täiesti normaalne nähtus, seda pole mõtet karta.
Veepinna liikumine on selleks vajalik et vette satuks piisavalt hapnikku.
See et teised kalad põhjakalade tabletti himustavad pole midagi erilist.
Valgustus oleks normaalne siiski 10-12 tundi, alla 8 on ikka liig mis liig.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 11:13 
Akvarist

Lisaks veel Reinu jutule, et valgustata tuleb sobiva valgustiga. Sinu akva puhul tuleb kõnealla ilmselt ainult säästupirn. Ttaimedele sobiva pirni hinnad jäävad 100 krooni kanti. On nähtud ka mingeid imeodavaid taimekasvuks ette nähtud säästupirne, mis toalillede korral isegi toimivad, kuid pole aimugi, kus neid saada võiks ja kas ka akvaariumile neist tolku on. Teine võimalus on kasutada päikesevalgust, millega on suurem oht vetikate vohamiseks, samas ei maksa see midagi, kui sul aken juhtub olema.

P.S, ma olen täiesti teadlik, et akvat pole soovitav päevavalguse kätte jätta etc.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 12:10 
Akvarist

Selgituseks, akva pole päris paar nädalat vana, eksisteerunud nende kaladega ikka oma pool aastat kuskil. Lihtsalt "päästetud" kujul minu kodus umbes kolm - neli nädalat.
Mina ostsin uue taime (vanast oli vaid paar rootsu järgi) ja tegin korra suurpuhastuse (koos kalade välja tõstmisega), kuna vetikaid oli väga palju ja vesi ikka jube hägune.

Lasen siis lambil uuesti paista 10 tundi.
Lamp ma tean, et osteti zoopoest (Mööblimaja kõrval asuvast), koos kalade ja selle väikese akva ja kõige muuga. Müüja soovitusel (mingi 350 kr vist maksis), ma ei oska hetkel võimsust ega muud sellist öelda, pean kodus vaatama. Sain aru, et selline sobiks ka suurema (näiteks 40 L akva) valgustamiseks.

Miks ma imestasin gupide isu pk tableti üle on selles, et vanal akva omanikul olid gupid väga kartlikud, põgenesid nurka ja sõid vaid oma helbeid. Peale seda aga kui ma suurpuhastuse akvas läbi viisin ning nüüd umbes nädal peale seda on minu juures gupid on käitumist täielikult muutunud. Nad lasevad mööda akvat ringi, ei karda üldse (puhastamisel pean neid eest ära lükkama, tulevad uudistama, mis ma teen), tulevad tervitama ja liiguvad näpu järgi täpselt nagu põhjakoristaja jne. Varem ma mõtlesin, et gupid üldse eriti ei liigu, vaid kuskil pinna peal helbivad.

Kui ma aga nüüd talvel ostan 60L akva neile kaladele, kas on mõtekas seda sama taime sinna ringi istuda, või arvestades seda musta vetikat oleks mõtekas ta siis ära visata ja ikka uuest taimed tuua?

1 neoonikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 12:19 
Moderator
Kasutaja avatar

Hellik kirjutas:
Mina ostsin uue taime (vanast oli vaid paar rootsu järgi) ja tegin korra suurpuhastuse (koos kalade välja tõstmisega), kuna vetikaid oli väga palju ja vesi ikka jube hägune.

Mismoodi see suurpuhastus käis - ega Sa ometi kogu vett ära vahetanud?
Sel juhul tõenäoliselt oled sama hästi kui akva nullist käivitanud.
Kas Sul põhjapinnast ka on, kui jah siis mida sellega tegid?

Hellik kirjutas:
Kui ma aga nüüd talvel ostan 60L akva neile kaladele, kas on mõtekas seda sama taime sinna ringi istuda, või arvestades seda musta vetikat oleks mõtekas ta siis ära visata ja ikka uuest taimed tuua?

Arvestades kui palju Sul neid taimi saab olla 10 liitrises akvas võtaks Sinu asemel juba uusi taime ja võimalikult palju. Kui ette teatad võid multki paraja portsu saada. Mis taimi kasvatad? Võiksid mult ka praeguse akva jaoks saada Egeria densat, Bacopat, Echinodorus tenellust, Salvinia natansi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 03:05 
Akvarist

Hetkel mul ainult see üks taim ongi (ta on üsna lopsakas ja suur nii, et teistele taimedele nagu pole ruumi.
Tänan sind Rein lahke pakkumise eest! Kus ma neid taimi seni kasvatada saan, kas lihtsalt veega ämbris? Ma arvan, et akvasse taimi hakkan siis jahtima kui uus akva kodus ja vesi sees peab kaks nädalat sisse elama (ega kohe ei tohtivad ju kalu sisse lasta), siis vist ka õige aeg taimed sisse istutada.

Oh ei, suurpuhastuse ajal vahetasin kuskil 40% veest (kogu vee ma küll eemaldasin aga lasin tal ämbris lihtsalt seista nii, et mustus langes alla ja mina tõstsin puhtama vee osa tagasi (seda ma jah olen lugenud, et üle 50% ei tohi korraga vahetada).
Põhjas on kruus või kivid (ma kahjuks nii loll algaja, et vahet ei tee - värvilised ja kerged :roll:
Nendega ei teinud muud midagi kui tõstin eraldi ämbrisse ja loputasin neid seal selle akva veega (ei hakanud keetma neid, kuna see olevat samuti kahjulik).
Probleem seisnes tookord minu arusaama järgi selles, et seintele olid vetikad tekkinud ja kui sai need seinad ilusti puhtaks nühitud (mõistagi puhta veega, ei mingeid puhastusaineid), siis nüüd ei kipu vesi ka enam nii ruttu mustaks minema, eriti peale seda kui sain foorumist vihje, et tasuks ikka kaks korda nädalas puhastada.

1 neoonikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 03:52 
Moderator
Kasutaja avatar

Hellik kirjutas:
Hetkel mul ainult see üks taim ongi (ta on üsna lopsakas ja suur nii, et teistele taimedele nagu pole ruumi.
Tänan sind Rein lahke pakkumise eest! Kus ma neid taimi seni kasvatada saan, kas lihtsalt veega ämbris? Ma arvan, et akvasse taimi hakkan siis jahtima kui uus akva kodus ja vesi sees peab kaks nädalat sisse elama (ega kohe ei tohtivad ju kalu sisse lasta), siis vist ka õige aeg taimed sisse istutada.

Kahtlemata on Sul õigus, mul oli lihtsalt ekslik mulje et Su taim on valdavalt hävinud.
Hellik kirjutas:
ruttu mustaks minema, eriti peale seda kui sain foorumist vihje, et tasuks ikka kaks korda nädalas puhastada.

Sellise asustuse juures on vast jah 2 x nädalas vaja vahetada - ise teeks küll korra enne veevahetust NH3/NH4 ja NO2 testid et olla kindel et see on piisav. Aga vast siis on, testidele kuluv raha oleks vast antud juhul õigem suurema akva soetamiseks kulutada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 04:36 
Akvarist

Jah, nagu on kõrvu jäänud need testid on üsna kallid ja ma nii tahaks aasta lõpuks oma kaladele uut akvat, iga sent on kogumisel :)

Valdavalt hävinud oli eelmine taim, mille ma suurpuhastuse käigus ära viskasin ja selle uue ostsin (mis siis nüüd kolm nädal olnud ja selle ajaga mustvetikas otsa tekkinud).

1 neoonikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 30, 2004 06:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Usun siiski et pea igasuguses akvas on võimalik stabiilsust tagada.

Ei vaidle vastu ,ütlesin seda üldistavalt , kuid pidasin silmas siiski konkreetset juhtumit. Ei ole võimalik nende vahenditega ,mida tavaliselt mini-akva pidajad omavad. Jagaksin siinjuures ikkagi Claus Schaeferi mõttetera ,et tõeliselt väikeste anumate pidamine jäägu proffidele. Reinu puhul ma ei kahtlekski ,et ta sellega hakkama ei saaks.Väiksemgi ülesöötmine , päikesekiir või kõdunev lehekene mõjutavad väikest anumat sedavõrd rohkem ,et seal on ikka väga raske tavakasutajal stabiilsust hoida. Kuid loomulikult tuleb püüda seda teha ja Reinu soovitused igati abiks. Selge on ka see et ei suudeta või ei sõendata kohe suuremaga alustada, kuigi alustajatel on tihtipeale ekslik arvamus ,et suurega on palju rohkem tegemist . Edu Hellikule siis uue akva soetamisel ja loodetavasti on su kalad kah siis lõbusamad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 31, 2004 08:41 
Akvarist

Muidugi mõista, saan täiesti aru, et minu pisikeses akvas nn klaaspurgis on suht võimatu mingit stabiilsust pakkuda, kuid ma annan ennast parema puudumisel parima.
Asi ju rohkem selles, et kui ma ise oleks läinud poodi ja akva ostnud siis mõistagi kohe suurema.
Aga kuna minu olukord oli pigem selline, et kas lasta eelmisel omanikul kalad umbes prügikasti kõrvale viia või päästa see pisike akva siis pigem eelistasin viimast.
Minu jaoks on kalad täpselt samuti lemmikloomad nagu seda on koerad, kassid jne. Ning leian, et kui nad on võetud siis tuleb ka kanda vastust ja nende eest hästi hoolt kanda. Nii ma siis üritangi oma sülle sadanud kohustusega võimalikult hästi hakkama saada (võimaluste piires) :roll:
Aitäh nii Reinule, Heixile kui kõikidele teistele, olen foorumit lugedes palju targemaks saanud ja kindlasti on veel terve rida tarkusi, mis tulemas!

1 neoonikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 31, 2004 09:27 
Akvarist

Pildid: 0
Selle põhjakoristaja kohta tahaks tõesti öelda, et: "Päästke Willy..." :wink: Tüüp tahaks 19cm pikkuseks kasvada, aga... Aeh-Oeh...
Au Hellikule!

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver