foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 20, 2008 11:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Kas keegi teab mingeid nippe, kuidas kasvatada taimi n.ö. laiusesse ja hoida neid lühikestena?
Kui seda üldse teha annab... Paljud aegade jooksul soetatud liigid nagu Bacopa australis, Marsilea, Pogostemon helferi jt. on ostmise ajal olnud küll toredad "mättad", aga akvaariumis saavad neist pigem hiigelpuud:). Ehk siis, et sõltuvalt akvaariumi kõrgusest kasvavad nad ikka veepiirini välja. Kui neid taimi pügada nagu hekki, siis jäävad ära lõigatud kohtadele koledad köndid ja uued võsud kasvavad ikka kõrgeks...
Kas on mingeid nippe või tuleb lihtsalt leppida, et madalaks jäävad vaid need taimed, mis mingi valemiga kõrgemaks ei kasvagi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 21, 2008 08:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Esiteks, kõrgustesse pürgivad taimed on suurelt jaolt märgiks ebapiisavast valgusest.
Osal kõrgustesse pürgivatest taimedest on kõige kenam moodus asja piiramiseks taime eemaldamine, ladva maha lõikamine ja uuesti pinnasesse torkamine - see ei toimi küll päris kõigi selliste taimede puhul.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 21, 2008 10:40 
Akvarist

Sinine valgus pidavat ka taimed madalal hoidma. Endal on üks torudest Power-Glo 18000K ja tundub, et crypt enam kõrgustesse ei trügi väga, kasvab rohkem laiali. See ei pruugi muidugi valgusest tuleneda, ka teisi muudatusi on vahepeal tehtud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 21, 2008 08:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Valgusega on kõik hästi. Ja co2 ja väetamisega ka.
Ma ei pea silmas mitte seda, et taimed n.ö. veniks välja, vaid pigem seda, et näiteks selline taim nagu Pogostemon helferi(vt http://www.famjansen.net/7Pogostemon_helferi.jpg - kui ma soetasin sellise viie ladvaga mätta, siis need 5 taime kosuvad ja kasvavad kenasti, aga ma ei suuda kuidagi sundida neid laiusesse kasvama - et tekiks kõrvale uusi taimi nagu sellel fotol näiteks.

Ja muidugi: TÄNUD VASTUSTE EEST!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 21, 2008 11:05 
Administraator
Kasutaja avatar

brother kirjutas:
Valgusega on kõik hästi. Ja co2 ja väetamisega ka.
Ma ei pea silmas mitte seda, et taimed n.ö. veniks välja, vaid pigem seda, et näiteks selline taim nagu Pogostemon helferi(vt

loomulikult vöib valgusega köik hästi olla.
sellegipoolest on pogostemon helferi taim mis kasvab körgeks ainult liiga vähese valguse juures.
looduses kasvab ph vee piiril, nii peal kui allpool.
tütartaimed tulevad tal ka suhteliselt aeglaselt, minu kogemustes vähemalt.

et marsilea kasvaks "hiigelpuuks" ei kujuta küll ette.

bacopa'd üldiselt kasvavad minu arust köik otse üles ja pöösa kujuliseks saab teda ainult osava tagasilöikamise ja tiheda istutamisega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 08:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

tänud indrek!
marsilea ei ole nüüd tõepoolest päris hiigelpuuks kasvanud:), sry - utreerisin pisut:). Aga jah, tavapärasest kõrgem ikka.
Proovin siis siiski veel veidi tugevamat valgustust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 24, 2008 03:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul Pogostemon helferi 2 kuud olund ja esimesed taimed ca. 10cm pikkused. Siiski on näha ka uute võrsete ajamist alumises otsas.
Tõenäoliselt ongi abiks pikemate otste mahalõikamine ja neist uute taimede kasvamapanek.

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver