foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: taimede kasv?
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 08, 2004 09:51 
Akvarist

mulle tundub et mu taimed ei kasva üldse.panen mingeid väetisetablette (poole vähem kui lubatud) kuid tulemust nagu pole.ja vetikaga on mul ka probleeme..niitjas rohekas.(vist) vetikas..ei suuda sellest lahti saada kogu aeg pean puhastama akvaariumit..masendus tuleb peale kui mõtlen ..et ma näen niipalju vaeva ja kasu ei miskit vetikas kasvab siis jälle võtan ära (pesen kivid puhtaks, lõikan väga vetikased taimede lehed ära) kõigil taimedel vetikat pole ..kuid miks nad ei kasva siis???
sai vist väga keeruline tekst. kuid loodan et äkki mõni oskab aidata...
mul on 96 l juweli akvaarium..kui see oluline on.. :(

seda ka et taimed peaks ju kuu aja jooksul ikka kasvama ..kui palju on normaalne?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 08, 2004 10:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

esimese võimalusena pakuks, et taimed ei kasva ebapiisava valguse tõttu. Juweli originaalvalgustus kõlbab taimede elushoidmiseks, kuid mitte edukaks kasvatamiseks. Vaata foorumis ringi, valgustusest ja selle lisamisest on siin varem ka räägitud.

Teine variant on, et sul on akvaariumis taimed, mis nõuavad väga spetsiifilisi tingimusi ja/või on väga aeglase kasvuga. Siiski, tõenäoliselt on tegu esimese variandiga.

Tutvusta oma akvaariumit lähemalt. Milline valgustus, millist väetist(?) sa lisad, kui tihti ja millise koguse vahetat vett, milline on akvaariumi filter.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 08, 2004 11:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tegelikult võiksid ka lisada milliseid taimi kasvatad - taimede nõuded ja kasvukiirused on üsna erinevad. Kui oled juhtumisi teinud veeteste siis ka nende tulemused pakuks huvi. Võiksid algul proovida mõnd kiire kasvuga taime, ntx:
Hygrophila polysperma
Egeria densa
Neid ikka pakutakse siin foorumis, kui tahad võid ka mult mõned saada kuid massiliselt mul hetkel pole. Ka pinnal ujuvat Salvinia natansi võid mult saada, tirib väidetavalt kah suht hästi toitaineid vetikate nina alt ära, lisaks on hea pelgupaik maimudele ning indikaatoriks kui toitained otsa saavad (juured lähevad siis pikaks ja kohevaks). Küll hiljem jõuad "salati" hinnalisemate taimedega asendada.
Vetikate vastu oleks aga mõistlik soetada mõni vetikasööja - kaladest SAE, OTO, muudest elukatest mageveekrevett. Ka mollid närivad vetikaid kui neid mitte üle sööta, kui tahad siis võin Sulle vast paar musta mollit anda.
Update: võiksid profiilis ka oma asukoha ära märkida, kui midagi anda või saada tahad siis teistel selge kui kaugel asud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 09, 2004 12:52 
Akvarist

taimedest on mul olemas Egeria densa +igasugu muid veel..nimesid ma ei tea. veeteste pole ka kunagi teinud..kuna rakveres pole eriti häid kalapoode ning ma ei tea ka täpselt millise ostma peaks ja kuidas see testimine käib...mul on 2 põhjakoristajat..3 musta mollit ,2 ancistrust ja minegid oranse kalu (nime ei tea) ja neoone, nende arv väheneb küll iga päevaga :lol:
ühesõnaga olen täielik võhik sel alal...vahepeal nagu sain vetikatest lahti ..polnud mingeid probleeme ja nüüd jälle otsast peale.. :?: miks ei tea
kusjuures muret valmistavad rohkem need taimed ,mis ma hiljuti (u kuu aega tagasi ) muretsesin..üks on selline suurte lehtedega..pikad..teine punakate lehtedega.. ja just need ongi vetikat täis.. mitte küll massiliselt kuid siiski märgatavalt..

need taimed on mul kogu aeg ühesuurused..imelik?? sest kui miskit juurde tuleb on see vetikane ja ma lõikan ta ära..äkki toimin valesti??

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 09, 2004 01:12 
Moderator
Kasutaja avatar

tupsu kirjutas:
taimedest on mul olemas Egeria densa +igasugu muid veel..nimesid ma ei tea. veeteste pole ka kunagi teinud..kuna rakveres pole eriti häid kalapoode ning ma ei tea ka täpselt millise ostma peaks ja kuidas see testimine käib...mul on 2 põhjakoristajat..3 musta mollit ,2 ancistrust ja minegid oranse kalu (nime ei tea) ja neoone, nende arv väheneb küll iga päevaga :lol:

Kas mollid vetikaid ei söö? Kui tihti ja kui palju kaladele süüa annad?
Ka Andrese küsimused tahaks vastust - kui palju ja kui tihti vett vahetad? Milline filter, milline valgustus? Kui pikk on valgustusperiood? Mis väetist ja kui palju kasutasid?
tupsu kirjutas:
kusjuures muret valmistavad rohkem need taimed ,mis ma hiljuti (u kuu aega tagasi ) muretsesin..üks on selline suurte lehtedega..pikad..teine punakate lehtedega.. ja just need ongi vetikat täis.. mitte küll massiliselt kuid siiski märgatavalt..

Katsu tuvastada mis taimedega tegu, http://www.tropica.com ntx abiks. Võimalik et need taimed vajavad midagi mis Su akvas puudub. Andresel on õigus, originaalvalgustusega ilmselt ei õnnestu kasvatada taimi mis tahavad palju valgust.
Testidest on kindlasti abiks PH (soovitavalt mõõtepiirkonnaga 6..8, mitte 3-10, Sera oma on saast) ja GH/KH (Tetra oma üsna asjalik) - eriti kui tahad taimede kasvu ergutada CO2 lisamisega. Need on suhteliselt odavad testid.CO2 pudeli valmistamise juhendi koos palju muu kasulikuga leiad http://www.hot.ee/salakalakas
Kindlasti on hea omada NO3 testi, ka Fe testi, eriti on neid vaja väetistega mässamisel. Need on pisut kallimad testid enamasti. Väetisetablettide kasutamisel nendega muidugi täit pilti ei saa, küll aga võib saada veidi selgust Su vetikaprobleemide osas.
Veeteste enamasti teevad ka akvaristikapoed, paraku oleks soovitav viia aeg vee võtmisest testimiseni minimaalseks. PH testimine omab seetõttu mõtet küll peaasjalikult kohapeal.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 09, 2004 04:20 
Akvarist

süüa annan kord päevas...väetise tabletid onTetra Plant Crypto 1 tabl 20l kohta..panin 2 tabletti ja tegin needki pooleks..mollid ei taha neid vetikaid miskipärast..annan siis palju süüa?? ei usu eriti..kui palju peaks andma..??

taimedest on veel
1) Alternanthera reineckii ''lilacina'' ('Purple'
2) Bacopa australis (sellel ei ole miskipärast vetikat)
rohkem ma ei leidnud..kõiki ei viistinud läbi ka lapata..

eks ma siis muretse endlae need testrid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 09, 2004 04:21 
Akvarist

http://www.juwel-aquarium.com/int/index.html

sealt saab akvaariumi kohta infot..mul on 96 l

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 09, 2004 04:52 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 11
Nendest taimedest Alternanthera reineckii ''lilacina'' peaks tropica andmetel veidi spetsiifilisemaid tingimusi nõudma, kindlasti CO2-te ja head valgust.
Ma võiksin ka huvipärast mõned testid teha, mul enamus vajalikke teste olemas. Kolm kuud taimi kasvatanud, võibolla oskaks kohapeal midagi kasulikku öelda. Anna teada kui huvi tunned, Rakvere piires viitsiksin kohale tulla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 09, 2004 04:58 
Moderator
Kasutaja avatar

tupsu kirjutas:
taha neid vetikaid miskipärast..annan siis palju süüa?? ei usu eriti..kui palju peaks andma..??

No üldtunnustatud reegel on anda niipalju kui suudavad 3 minuti jooksul ära süüa.

tupsu kirjutas:
taimedest on veel
1) Alternanthera reineckii ''lilacina'' ('Purple'

Sellele on ju selgelt kirjutatud et "Light requirements high-very high" ehk siis tublisti valgust tahab. See standardkomplekt küll "high" ei paku.

tupsu kirjutas:
2) Bacopa australis (sellel ei ole miskipärast vetikat)
rohkem ma ei leidnud..kõiki ei viistinud läbi ka lapata..

Selle taime nõudmised on ka märksa tagasihoidlikumad.
tupsu kirjutas:
eks ma siis muretse endlae need testrid

Juhul kui Sul lähikonnas samade huvidega kodanikke leidub oleks variandiks ka mõnd testriomanikku külla kutsuda kuniks endale soetada jõuad.
Vastuseta jäi veevahetuse osa ja valgustusperioodi pikkus.

Veel.
http://www.thekrib.com/Plants/Tech/Lighting/ :
watts/m2 20L 40L 80L 200L 400L
low 200 w/m2 15 24 38 69 110
medium 400 w/m2 30 47 75 137 220
high 800 w/m2 60 94 149 274 440
Sul 20W/96l ehk ei vea hästi isegi low välja, saad ilma lisavalgustuseta kasvatada vaid asju millel valgustuse kohta märge "very low".

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2004 02:40 
Akvarist

vett vahetan enam-vähem 2 nädala tagant..kogust ma ei oska öelda...

valguse pikkus u 12 tundi..

nagu ma aru sain on mul lisavalgustust vaja..kas am saan siis senise lambi asemele uue panna..ostan lihtsalt võimsama??
põhimõtteliselt peaks ju saama?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2004 02:52 
Akvarist

Seda ei saa sa teha mitte, nimelt luminofoorlambi võimsus on üsna üheselt seotud tema pikkusega ntx. 40 cm toru on 15W, 60 cm pikkune 18W jne. Lisaks vajavad erineva võimsusega torud erinevaid liiteseadmeid, mistõttu ei saa 15W süsteemi ühendada 18W toru ja loota, et see põlema läheb.

Valgustugevusest niipalju, et originaalkomplekt kvalitfitseerub valgustasemele Very-Low -- Low (madal), Keskmisele tasemele saamiseks (2 watti/galloni kohta) peaks lisama vähemalt kaks toru, selle eelpool mainitet punase taime jaoks kolm 18W toru. Seda 20W toru ei tasu väga tõsiselt võtta, sellised torud on hullupööra kallid ja saadav efekt küsitav. Jutt käib nn T-8 torude kohta, ehk siis hetkel kõige levinuma süsteemi kohta. Uuem sõna on valgustes T-5 (ei ühildu T-8 süsteemiga), selle korral saab vähema torude arvuga hakkama, samas on nende kättasaadavus viltesam ja valik väiksem. Igatahes võid arvestada, korraliku valgustuse saamine ei ole just väga odav.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2004 05:04 
Moderator
Kasutaja avatar

tupsu kirjutas:
vett vahetan enam-vähem 2 nädala tagant..kogust ma ei oska öelda...

Tohoh. Veevahetamise ajal ju esmalt sifoonid vana vee koos põhjasodiga välja? Siis peaks näha olema ka silma järgi palju vett ära võtad, kahe nädala tagant ntx 25% võiks olla hea.
tupsu kirjutas:
valguse pikkus u 12 tundi..

See ka enam-vähem maksimum, rohkem küll ei tohiks. Pigem võid proovida tunnikese vähendada kui vetikas liiga teeb. Liiga vähene kuid pikaajaline valgus ei aita eriti taimi kuigi palju, küll aga vetikaid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 12:45 
Akvarist

kujutan ette, et mul umbes sama probleem. Vallisniera kasvab mühinal, aga probleemiks on roheline niitjas vetikas, millest kah kuidagi lahti ei saa. Mul ei tohiks valgusega probleeme olla, samuti on olemas CO2. Hetkel tundub, et kui ph langeb siis langeb ka kh. Millest ta tekib, ei teagi. Ostsin 2 SAE-d, kes ei taha selle vetikaga tegemist mitte teha. Mulle tundub, et need juure tabletid pole head. Olen neid oma akvaariumisse 2 korda pannud ja pärast seda on jama majas olnud. Võimalik, et see miskite asjaolude kokkulangevus. Hetkel ei oska ma küll peale koristamise ja veevahetuse muud tarka teha kui jälgida nördimusega mängu :shock:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 02:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Lonni kirjutas:
Mulle tundub, et need juure tabletid pole head. Olen neid oma akvaariumisse 2 korda pannud ja pärast seda on jama majas olnud. Võimalik, et see miskite asjaolude kokkulangevus. Hetkel ei oska ma küll peale koristamise ja veevahetuse muud tarka teha kui jälgida nördimusega mängu :shock:

Et kumbas akvas see värk on ja kui palju ja mis tablette paned? Ega pole juhtumisi NO3 ja Fe mõõtnud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 04:33 
Akvarist

vat ongi huvitav see, et väike akvaarium toimetab oma rada. ph on seal suht kõrge, taim(ed), peamiselt Hygrophila difformis, kasvab mühinal ja vetikaid pole. Puudub CO2 ja valgus on kah see juweli lamp 18W.

Aga suurem akvaarium tekitab peavalu. Raud oli ok või pigem vähe. NO3 pole mõõtnud. NO2 oli ka ok. Nüüd täna teen veel mõned testid. Eks näis mis need siis kostavad. Viimastel andmetel oli kh 7 ja ph miski 7-7,5. Et ilusat pole midagi. Samas CO2 tootmine peaks olema suur null, aga taimed aereerivad. arumaeisaa. otsin veel CO2 testri ka aga see ei näita mul küll midagi. Lähipäevil viin Tiffile. Las proovib oma esindusakvaariumis ka.

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver