Lühiajaliseks akvakomponentide desinfitseerimiseks (k.a. taimed ) on naatriumhüpokloriti (st. valgendi) lahus ilmselt odavam ja võibolla ka efektiivsem kui peroksiid aga eks igaüks valib ise mida kasutab
.......Kuna ma ei taha akvat laiali lammutada ja kalu välja tõsta, siis valisingi peroksiidi ja püüan väikeste koguste pideva lisamise abil habevetikat kui eriti püsivat tegelast kahjustada........Loomulikult, suure peroksiidi kontsentratsiooni puhul oleks efekt suurem, kuid kahjustused leviksid kogu mikroelukate spektrile ja see omakorda viiks kasti tasakaalu väga käest ära. Ja tõsi ta on......peroksiid on viimane võimalus, sest leebemate vahenditega ma habet välja tõrjuda pole suutnud
Samuti on tõsi, et nii kloori kui peroksiidi efekt on suures osas sarnane, sest põhitegijaks on monohapnik (keemiliselt eriti aktiivne paardumata elektroniga osake).....hüpokloriti lagunemise puhul lisanduvad hapnikule veel ka mitmed kloororgaanilised ühendid, mis iseenesest kujutavad mürke ja pärsivad igasugust elutegevust. Kloorieemaldi toimib minu teada ainult vaba kloori redutseerimise peal (st. valgendis olev vaba kloor Cl2 ja hüpoklorit NaClO, ClO- ioon) muudetakse kahjutuks kloriidiks (ntx. NaCl ). Kloororgaanika jäägid aga võivad kuhugile sisse jääda ja pahandust põhjustada......Aga noh, see on jälle minu arvamus ja samuti mitte täielik tõde
Eks praktika näitab, mis toimib ja mis mitte.......nii et kallid akvaristid, ärge uskuge teoreetikute pläkutamist, juhinduge ikka praktilisest kogemusest