foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: värviline kruus ?!
PostitusPostitatud: Reede Aug 20, 2004 11:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

mõtlesin eile oma akvas pisut kujundust muuta. 4-5cm-se läbimõõduga kivide asemele panin põhjaks graniitliiva (2-4mm, seda oli varasemast ajast alles jäänud) ja ostsin mustamäe keskuse akvapoest 1kg eresinist sama jämedat killustikku juurde. kui juba suuremaks korraldamiseks läks, tõstsin kalad (säga ja kuldkala) teise anumasse ja puhastasin akva puhta veega põhjalikult puhtaks. akvasse tagasi läks ca 3/4 vanast veest ja üle ööpäeva seisnud kraanivesi. enne kui killustiku põhja panin, lasin selle sõela peal keeva veega korralikult üle. ise veel mõtlesin oma hiirearuga, et huvitav kuidas see eredavärviline kruus küll tehtud on, et ta mingeid kahjulikke aineid akvas eraldama ei hakka. aga kuna selle pakendi peal oli selge sõnaga "aquarium sand" ja veel kalakese pilt peal ning kuna ma selle siiski spets poest ostsin, ei oskanud midagi traagilist karta. kui kõik valmis oli ja filter umbes tunnikese töötanud oli, panin kalad akvasse tagasi. ise olin lõpptulemusega päris rahul (kuigi südames siiski kartsin pisut selle sinise liiva pärast). ma pidin kodust ära minema ja mul polnud võimalust jääda olukorda jälgima. täna õhtul tagasi tulles avastasin, et vesi oli kergelt sinakaks tõmbunud ja säga surnud :cry: . kuldkala veel ujub ringi, aga ka tema seljauim on kuidagi õnnetult lontis. võtsin 5-6 l vett välja ja kuna mul juhtus poolteis liitrit seisnud vett olema, panin selle lahustamiseks juurde. kas peaks hoopis terve vee kraanivee vastu vahetama või seda siiski järk-järgult asendama? kas on normaalne, et akvaariumiliiv mürgitab kalasid? oleksin ehk pidanud selle eelnevalt päris läbi keetma? aga paki peal ei olnud mingit vastavat juhendit ja siit foorumist lugedes teised ka ei keeda.. mida ma peaksin tegema, et vähemalt oma kuldkalake päästa??? :?:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 20, 2004 11:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

ps võtsin loomulikult ka killustiku põhjast ära

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 21, 2004 12:37 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kust on pärit graniitliiv? läbi ei pea keetma akvaristikapoest ostetud pakendatud kruusa,kuna see on eelkuumutatud.ehituspoest,loodusest või mujalt toodud kruus tuleb alati läbi keeta/kuumutada.kui ka värvitud kruusa keeva veega üle lasid,võis see põhjustada värvi lahustumise vees. mujalt toodud kruusa oleks pidanud keetma vähemalt 20-30 minutit.
tervet vett ära välja vaheta,kuna see on kalale toppeltshokk ja võib tema seisundit veelgi halvendada.
isiklik soovitus on oodata päev-kaks ja kui kala olukord pole paranenud,teha soolavanni.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 21, 2004 12:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

sellega tegingi tõenäoliselt vea, et ka selle spets kruusa keeva veega üle loputasin. kala on praegu omadega küll üsna õnnetuke:(
kuidas teha soolavanni?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 21, 2004 12:57 
Guru
Kasutaja avatar

1 tl jämesoola 1l akvaariumivee kohta,soolavanni tehakse eraldi nõus korraga u.15 minutit ja kuni 3 korda päevas. retsepte on teisigi aga seda skeemi kasutan mina

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 21, 2004 11:50 
Akvarist

Vabandage aga mil viisil aitavad soolavannid sellise mürgituse puhul?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 21, 2004 12:23 
Guru
Kasutaja avatar

soolavannid aitavad tugevdada immuunsüsteemi (keskkonnavahetus) ja ühtlasi on soolal kerge desinfitseeriv omadus.tegemist ei ole mürgistusega,kuna akvaariumikruusa värvimiseks kasutatav värv ei ole toksiline (vastasel juhul ei tohiks seda kraami turustada)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 23, 2004 01:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

aitäh Sulle Maria heade nõuannete eest! mu kuldkalake elab juba päris rõõmsat ja aktiivset elu :D . sägast on siiski väga kahju, tunnen ennast hirmsasti süüdi :cry: . aga mürgistus oli tegelikult ikka päris suur, sest kõik asjad, mida ma akvaariumist eemaldasin (ja hiljem ära pesin) olid totaalselt sinised (k.a filter, plastikanumad, millega ma vett välja tõstsin, ja minu küüned :? ). kruusa võtsin välja ja loputasin üle ning see oli paksult sinist hõljumit täis (seda enam tagasi ei julgenud panna - ehk eraldub sealt veel miskit). puhastasin kõik asjad ära ja nüüd järk-järgult lisan akvaariumisse puhast vett...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 23, 2004 01:01 
Guru
Kasutaja avatar

veelkord - tõenäoliselt ei ole tegemist mürgise asjaga,vaid lihtsalt hõljuva lahustunud värviga aga muidugi ei tähenda,et see kalale ohutu oleks.
tore kuulda,et kuldkalal juba parem on :D

Üles
 Teema pealkiri: :)
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 18, 2004 07:02 
Akvarist

mul oli ka sinise kruusaga probleeme :?
nimelt ostsin ka seda ja mõtlesin,et mis siis ikka keedan ära ja panen akvaarjumi.kui keetma hakkasin tuli sealt selline sinise värvusega vesi välja ja lõhnas ka imelikult :x.Asi tundus väga kahtlane ning ma ei pannudki seda oma akvaariumisse :wink: siis tegin sellise katse et panin ühe 2l purgi sisse seda kruusa ja mõned taimed(jäid üle)ning testisin mis juhtub... :arrow: tulemuseks olid need taimed umbes ühe nädala pärast surnud :shock: õnneks kalad ei saanud kuidagi kannatada :roll:

ps!minu paki peale oli ka kirjutatud:sobib kasutamiseks akvaarjumides :evil:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 18, 2004 09:44 
Akvarist

Mõned aastad tagasi saksakeelseid vestlusgruppe lugedes kurdeti seal samuti värvitud kruusa kahjulikkuse kohta.

Soolane vesi suurendab kalade limaeritust, mis kaitseb nahka ektoparasiitide ja muude väliste ärrituste eest. Ei mäleta, et oleks midagi immuunsussüsteemiga seoses lugenud, aga mine sa tea. Teine efekt on ektoparasiitide ja sarnaste tegelaste rakkude kahjustamine või neil muud probleemid soolases vees. Desinfitseeriv funktsioon on ka, kuigi haava puhul võib see ka valus olla. Mürgistuse puhul vaevalt et soolast kasu on, kui just sool seda keemiliselt ei neutraliseeri. Mõne kala puhul võib sool asja hullemaks teha, sest nad ei talu sellist vett.

Pigem on abi sobivast aktiivsöest, puhtast veest, valgusest ja vitamiinidest. Samuti aereerimisest. Muidugi oleneb konkreetsest juhtumist.

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver