foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 08:44 
Akvarist

Kas oled näinud, kuidas valmib õunteo kookon?
Mina sain selle vaatepildi osaliseks täna hommikul. Ei saanud enne töölegi sõita, kui pidin kiirelt osaliselt seda looduse imet jäädvustama, mis lihtne ei olnud, sest tigu "punus pesa" kaane ääre alla ja fotokaga ligi pääseda ei olnud just lihtne.

Asja juures on huvitav see, kuidas munad mööda teo limast keha ülima täpsusega üles poole liikusid. Lähemal vaatlusel oli näha, kuidas tigu mune keha "lihaste" abil üles viis. Iseenesest võiks arvata, et need libisevad mööda limaste keha alla, aga munad liikusid vaatamata sellele ülima täpsusega üles.
Muna oli kerge lohu sees ja see lohk liikus koos munaga kookoni suunas. Kui üks muna oli kohe-kohe kookonisse jõudmas, tuli juba järgmine muna välja. Väga täpse intervalliga ja vahe munade vahel oli umbes 1 cm. Ühe muna ajaline kulg teost väljumisel ja kookonisse jõudmisel oli umbes 40-50 sekundit. Võimalik, et alguses, kui pidi mune kaugemale suunama, oli see ajaliselt pikem. Arvestades, et kookoni moodustab üle 100 muna, siis võis kookoni valmimine teol aega võtta üle poolteise tunni.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esimene nö kokkuvõtlik pildijada, kus on muna liikumist näha. Esimesel kahel real on pildid 90 kraadi paremale
keeratud, et oleks parem vaadata. Alumise rea piltidelt on näha tegelik teo ja kookoni asetus.
Pilt
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tundlad oli tigu selle tegevuse ajaks sisse tõmmanud
Pilt

Järgneval pildil on näha seda "lohku", mis liikus koos munaga kookoni suunas
Pilt

Siit pildilt all on jällegi näha, kui täpse vahega munad väljusid ja liikusid.
Kui üks muna hakkas kohe-kohe kookonisse jõudma, ilmus järgmine välja Pilt

Uus muna teost väljumas, et alustada teekonda kookoni suunas
Pilt
Nii, kui muna on teost väljunud, asub see lohu sees edasi liikumist üles
Pilt

Väga uhke vaatepilt oli igal juhul. Nädal tagasi just mõtlesin, et lahe oleks kookoni valmimist näha ja volaa - soov täituski :)
Kahju, et ei olnud videokaamerat käepärast. See oleks super olnud liikuva pildina jäädvustada.
Moblaga tegin, aga selle kvaliteet on selline, et raske aru saada, kui ei tea, mis toimub.

Viimati muutis lyy, Kolmapäev Sept 29, 2010 09:01, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 08:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
vau

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 09:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Väga hea tulemus!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 09:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Eriti cool postitus. No siin on ikka asjalikku kaadrit :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Väga lahe! :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 10:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud selle näitliku ja hariva pildiseeria eest.
Mina arvasin seni, et tigu nö. sõidab kuskilt üle jättes kookoni sinna maha. Et see asi aga nii peenelt ja aeganõudvalt tehakse on üllatus. Au ja kiitus õunateo emmedele!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 29, 2010 10:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma olen mitmeid kordi näinud, kuidas mul tigu kookonit teeb, aga palja silmaga pole see sugugi nii efektne ja ei paista kõik need lohukesed välja. Luubiga pole taibanud seni uurida. Aga enam pole vajagi. Sul, nagu alati, väga huvitavad ning kvaliteetsed pildid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 30, 2010 01:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Väga vahva.Ülimalt ilusad pildid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 01, 2010 06:25 
Akvarist

Aitäh teile kõigile! Vähemalt täitus lõpuks mu soov näha oma silmaga, kuidas kookon valmib ja hingel rahu, et see on mul nüüd ka ajalukku jäädvustatud. Teomamma oli end nii tähtsa toimingu puhul ka pinnataime, Pistia Stratiotesega kaunistanud.

Varasemast on ka üks selline omapärane juhtum, mil teomamma oli roninud akvat katva klaasi peale ning selle peal oleva valgusti külge kookoni meisterdanud. Sealt muidugi kedagi tulla ei saanud, sest oli liialt kuiv ja kuum. Avastasin selle, kui kookon oli juba kuivanud.

Selles kastis, kust pärinevad ülalolevad pildid, võib siis varsti suurel hulgal teolapsi tulema hakata, sest seal on oma kümmekond kookonit, millest mõnest juba pudeneb tillusid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 02, 2010 12:32 
Akvarist

Lyy kullake tänud selle kena pildiseeria eest,aga ära neid kõiki küll alles hoia.Mul jäi ka huvi pärast kevadel 2 kookonit ja tulemuseks oli kohutav kari teolapsi keda hiljem enam kusagile pista polnud.Kamba peale sõid nad mul kolme kuuga 1 liitrise põhjakate tabletipurgi tühjaks ja lõpuks pidin ma ikka raske südamega osad teod sügavkülma pistma.Säästa ennast sellest . :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 02, 2010 01:19 
Akvarist

algaja Piret kirjutas:
Lyy kullake tänud selle kena pildiseeria eest,aga ära neid kõiki küll alles hoia.Mul jäi ka huvi pärast kevadel 2 kookonit ja tulemuseks oli kohutav kari teolapsi keda hiljem enam kusagile pista polnud.Kamba peale sõid nad mul kolme kuuga 1 liitrise põhjakate tabletipurgi tühjaks ja lõpuks pidin ma ikka raske südamega osad teod sügavkülma pistma.Säästa ennast sellest . :cry:

Aitäh muretsemast, aga ma ise sellepärast ei muretse. Minu foorumiga liitumine enam, kui 2 a tagasi oli just tingitud väikeste õuntigude rohkusest ja oli neid vaja jagama hakata ning tänu siinsele foorumile jagasin toona üle 500 teolapse üsna lühikese aja jooksul foorumlastele laiali.
Kui kookonid arenevad korrektselt, siis peaks kokkutuleku ajaks olema mul kaasa võtta omajagu juba neid teotittesid, ja usun, et nii mõnedki leiavad sealt omale uued head kodud. Pealegi on mul omal neli akvat, kuhu neid osaliselt laiali puistata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 01, 2010 06:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Väga vahvad kaadrid! =D>

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 03, 2010 07:25 
Akvarist

aitäh, ümeramees! Hea, et meeldetuletasid. Krabasin kohe Sinu postituse peale kaamera, aga kohe pilti üles panna ei olnud aega.
Kookon areneb tasahilju. Asub see kuldkalamaimude akvas, kus temp on madalam, kui troopiliste kalade akvades. Igal juhul tänaseks päevaks, mil kookoni tegemisest on möödas 1 kuu + mõni päev, ei ole veel sealt tittesid välja koorunud, aga kookon ise näeb igati normaalses seisus välja visuaalsel vaatlusel. Teistest kookonitest, mis varem tehtud, on juba väikeseid tittesid ringi siblamas, aga nende pilte siia ei pane põhjusel, et hoian selle teema konkreetse kookoni arenguloo jaoks.
Pilt, mille siia panen, on tehtud seisuga 1. november, aga ka täna (3. nov) on see samasugune.
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 03, 2010 09:39 
Moderator
Kasutaja avatar

See on Sul kollase õunaka kookon. Mul on lisaks ka lillakaid tigusid. Huvitaval kombel nende mari valmib lõppfaasis veits teistmoodi. Kookon vast tehakse samamoodi nagu Su pildiseerialt näha võib. Aga õunaka teo mari jääb kuni lõpuni kõvaks. Lillaka teo kookon läheb sinakaks ning enne vahetult tittede pudenemisel muutub vedelaks-vesiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 08, 2010 11:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tahaks seda kookoni tegu ise ka oma silmaganäha. :D

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis