foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 49 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ehh... 325 L Malawi
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 10, 2009 09:48 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Proovin siin kajastada eelolevaid muresid ja rõõme. Ühtlasi palun kriitikat ja arvamusi, võimalusel ehk ka küsimustele vastuseid. :)

Kasutatuna ostsin tühjana ja asi päris alguses. Vesi teist päeva sees...

Akvastabil (130 x 50 x 50) 325 L koos originaalkaane ja aluskapiga.
Tagataust 3D kivisein - oli vist Eheim vmt, mida "Kalake" müüb
Kaane all 2x36W torud. Üks sinakas, teine valge - mitu aastat vanad ja vajavad vahetamist.
Filtriteks 2 x Eheim 2128 thermo (üks oli akvaariumiga ostes kaasas, teise tõin keldrist).

Vesi liigub ja esimeseks rõõmuks sai 10 hiiglaslikku õunatigu sisse lastud. Vesi alles suht hägune ja peenikesi õhumulle täis, aga tagataust juba paistab esimesed vaated tulevad :)

Pilt
Pilt

Kõik soovitused, imestused, küsimused ja IDEED on väga oodatud!


Viimati muutis Ehh, Teisipäev Aug 18, 2009 09:04, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 10, 2009 10:39 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Seni tehtu:

1. Lugesin foorumitest, et vaja midagi kindlasti kasti põhja peale (liiva alla) panna klaasi kaitseks kivide eest. Raskuse ühtlast jaotamiseks ja löökide eest. Ma ei leidnud midagi sobivat ja ei pannud midagi. Ei tundu ohtlik ja kivide paigaldamisel nagunii jätsin veidi liiva kivi ja klaasi vahele.

2. Ei saanud päris sotti, mis see kõige õigem liiv kasutamiseks on eeldatavasti Malawi akvas. Seega valisin ehituspoest selle kõige peenema e. 0-0,8mm teraga ehitusliiva. Kulus ca' 35 kg või nati rohkem. Pesin terassil pesukausis kastmisvooliku abil senikaua läbi, kuni enam eriti lendlevat välja ei andnud. Keetmist ega muud desinfitseerivat ette ei võtnud.

3. Kivid, hmmm... Enne kui vette laduma ei hakka, on väga raske aru saada, millised rohkem sobiksid nii värvi kui kuju kui suuruse poolest... Paekivid valisin selleks, et sobivat PH-d hoida. Kivid korjasin lastega jalutuskäigul Suurupist mere äärest. Pesin shvammiga leige veega paar korda ja loputasin. Ei desinfitseerinud kuidagi. Paras hunnik ja enne ma oleksin otsad andnud kui neid kõiki veel rohkem nühkima pidanud...
Koopaid proovisin nii maksimaalselt teha kui suutsin - pildilt tunduvad kuidagi tihedamad need lademed:)
Kivide maht kokku kaks Selveri kilekotitäit (jah, imekotid ikka pidamise poolest, no käed ikka tuli ümber hoida korralikult, aga muud polnud kaasas, et autoni viia) + veel mõned komsakamad ja teravamad.

4. Vesi - lasin kastmisvoolikuga paari tunni jooksul lõpuni täis. Polnud kannatust pikemalt oodata. Filtrid kohe tööle, soendus taha ja käima ta läks.

5. Sissetöötamine - esimesteks elanikeks sain 10 hiigelsuurt (ma polnud varem nii suuri näinud) õunatigu ja 10 Guppit. Teisel päeval siis läksid sisse. Panin tüki kurki ka, et muidu äkki teod tulevad mulle hommikul kallale... Kalad said helvestoitu. Kõik paistavad normis.
Rohkem keemiat ega midagi pole lisanud.

Mingeid analüüse ma pole veele veel teinud, aga paari aasta tagusest testimisest mäletan, et tookord numbrid olid aafriklaste kasuks:). Loodan, et praegused elanikud elavad üle ja annavad andeks...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 10, 2009 10:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Palju õnne uue alguse puhul!
Kuna taimi Malawi kasti ei tule siis torude vahetamiseks küll erilist vajadust ei ole. Hea filtratsioon on selle akva trump, aga sellegi poolest soovin sulle kannatlikkust selle käivitamisel. Kalu soovitaks hakata lisama ikka tasa ja targu, et hilisemaid probleeme vältida. Enne kalade toomist võid tekkivatele bakteritele toitu anda tilgutades akvasse tavalist nuuskpiiritust, et hoida natukest ammoniaagi näitu. 0,1-0,2 sobiks. Selle hoidmiseks oleks vaja 1-2 tilka 10% apteegi ammoniaaki, 100l vee kohta igapäevaselt, alates teisest nädalast. Seejärel võiks tõsta doosi iga nädal 1 tilga võrra ööpäevas kontrollides aega ajal näitu ammoniaagitestiga. Näit võiks jääda alla 0,25.
Sellist meetodit kasutasin ka enda uue akvaariumi käivitamisel, et enne kalade toomist oleks juba tekkinud sobiv bakterikooslus. Absoluutsele tõele muidugi see meetod ei pretendeeri.
Igal juhul, edu!

NB! Esimese postituse põhjal sain aru, et sul on ainult paar õunatigu, aga teisest selgus, et Sul on elanikke juba küll ja küll...seega ei ole see ammoniaagiga meelitamine vajalik.

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 10, 2009 11:49 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Pagan, enamiku küsimuste juures on internetis justkui väga palju infot, aga suht närvi ajab, et siis jookseb paralleelselt see küsimus, et mida meie kokkukuivanud kaubandusvõrgus üldse saada on ja kus täpselt. Appi kuidas ei viitsi poodides käia, kodulehtedel pole infot ja telefonidele vastavad kohati udupead. Uuups... :)

Nagu pealkiri ütleb, siis eesmärk on Mbuna kast teha.
Praegu küsimuse all ja palun aidake, kes oskab...

1. Valgustorud millised ja kas on vaja lisada või saab hakkama 2 x 36w? Vaja millegagi vetikas kasvama saada... Samas see peaks ka mingi mõistliku piirini ainult kasvama või? :)
Milliseid torusid oleks mõistlik panna? Kusagilt lugesin, et hea on üks toru panna 10000 valge ja teine Marine blue. Mis arvate?

2. Kaladeni läheb aega veel, aga ootan selles osas vägagi ideid ja abi... Mõned võimalikud kooslused... Palun targemad kommenteerige, kas hakkaksid omavahel ristuma, kas agressiooni osas ei paista suurt jama, kas kogus on paras...

Variant A:
Labidochromis caeruleus 2m/4f
Labeotropheus fuellbornei 2m/4f
Pseudotropheus demasoni 4m/6f
Synodontis 3

Variant B:
Labidochromis caeruleus 2m/4f
Pseudotropheus acei 2m/4f
Pseudotropheus estherae 2m/4f
Iodotropheus sprengerae 2m/4f
Synodontis 3

Variant C:
Labidochromis caeruleus 2m/4f
Pseudotropheus acei 2m/4f
Pseudotropheus zebra 2m/4f
Cynotilapia afra 2m/4f
Synodontis 3

Veel variante...
Kas paljunemas pole kellegil, et ei peaks vaeseks maksma ennast... ?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 03:45 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Tänud, Marko! Ma otsustasin jah elusa sissetöötamise kasuks. Ja tuleb tunnistada, et nende pudelikestega pidevalt mõõtude võtmine pole minu tugevaim külg. Eriti veel , kui naine iga kord silmi pööritab, et ma neid pudeleid vahin ja mitte teda :wink:
Siiski ostsin ph, kh ja gh, et üldisest seisust pilti saada ja lähiajal proovin numbrid ka kätte saada.
10 mammuttigu ja 12 guppit tunduvad igatahes täie tervise juures. Kõik on aktiivsed ja söövad ilusti.
Vesi on ka täiesti selgeks tõmmanud ja testnumbreid teadmata tundub, nagu oleks kõik super. Laste pärast on asi juba üle mõistuse ilus ja põnev.
Huvitav, milline staaadium sissetöötamisel tegelikkuses käsil on?

Kusjuures internetist Mbunade kohta aina enam lugedes tundub, et neid üldse ei saagi pidada, et söövad iseennast ka ära ja keegi kellegagi tegelikult ei sobi ja kõik paarituvad risti... :D Paras teadus ühesõnaga.

Lauteris käies on erinevaid Mbunasid müüa küll, aga kõigi erinevate nimi on ühtmoodi Pseudotropheus ja kui küsida, kas täpsemalt ka saaks teada, millega tegu, siis saab teada, et "homme tuleb veel eriti ilusaid siniseid lisaks" :shock:
Ma isegi kahtlustan, et kui keegi paneks nimed külge, siis need oleks laest võetud ja ma ikka ei usuks, enne, kui netist kontrollitud, aga kuidas kontrollida enne kui kodus ja lähedalt vaadatud. Ja siis veel see loterii emaste ja isaste eristamisega :)

Kas siin tõesti Mbuna'de pidajaid pole, kes oma kogemust jagaksid? :D :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 04:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Ehh.. tahtsin ise ka neid aga miskipärast jäi tookord kaalukausile väiksem akva rohkete taimedega... nii ta on senini.
Selle lingi olen kunagi bookmarkinud.. ehk kasu sulle.
http://www.thetropicaltank.co.uk/malmbuna.htm

Edu sulle fantastilise akva tegemsiel..

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 05:10 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 08, 2006 01:35
Postitusi: 75
Asukoht: Võru
Aafriklaste osas tunduvad Mööblimaja kõrval asuva (vist oli Mulla tn.) kaupluse müüjad üldiselt asjatundlikumad olevat.
Koosluse osas soovitaks jälgida, et ühe isase kohta oleks vähemalt 2-3 emast, aga seda Sa vist juba tead. :) Soovitaks võtta igast liigist vaid ühe isase isendi. Parem on kast pisut tihedamini asustada, siis on ka agressiooni vähem. Veevahetus ja filtratsioon peab sel juhul olema muidugi korralik, õhutus ka. Sarnast värvi isaskalu peaks üldjuhul vältima-konkurents on tige! Labidochromis caeruleus neist kõige rahumeelsem ilmselt,kannatab ka liigikaaslased üldjuhul välja.
Valgust on vetikatele piisavalt-neile aitab päris vähesestki, et elus püsida. Iseasi on nende liialt vanade torudega-olen lugenud, et sel juhul kipuvad just ebasoovitavad vetikad akvasse ilmuma,näiteks nn.must habe,mis ei maitse isegi mbunadele. Üks sinine toru on komplektis hea,kuna toob aafriklaste kirevad värvid kenasti esile.
Paekivi...üldjuhul muidugi võimalik kasutada mbunade kastis,eeldusel, et kohalik vesi juba niigi piisavalt kare pole. Soovitaks igaks-juhuks ikka test ära teha. :wink: Rohkema küürimise asemel oleks võinud kivid praeahjus ära küpsetada-kindel ja turvaline võte.
Mbunade põhiprobleem on tõesti kontrollimatu paljunemine,mille vastu head rohtu vist polegi.Haplochromiste puhul on variandiks ka ainult isastest kaladest koosnev kooslus, kuid ei oska öelda, mis mbunad selle peale ütleksid... :P Igaks-juhuks ei soovita proovida. Endal on ka üks "kiskja"(catfish)akvas, et maimude teket pisutki ohjeldada, kuid ikkagi on kast aja jooksul kollaseid kalakesi paksult täis saanud. Seetõttu katsun ise just teiste aafriklaste-Haplochromiste- peale üle minna. Alternatiiviks on muidugi võimalikult palju tuttavaid akvaristikasse meelitada, kellele kõik need kalalapsed saaks hiljem ära sokutada! :P

_________________
450l- Aafrika cichliidid
280l-Ameerika cichliidid
280l-Discused+Botiad+SAE+corydorased


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 06:51 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Huhh... Testid tehtud ja õnneks näitavad "rohelist" pigem.
kh 10; gh 8; ph 8,5


Ja siinjuures on siis loetelu kaladest, mida akvaariumisse tuua plaanin. Peaksid siinmail enamvähem saadaolevad olema vist.

Labidochromis caeruleus 1m/4f
http://www.aquahobby.com/gallery/e_labido.php
Pseudotropheus estherae 1m/4f
http://www.aquahobby.com/gallery/e_redzebra.php
Cynotilapia afra 1m/4f
http://www.aquahobby.com/gallery/e_afra.php
Melanochromis Cyaneorhabdos 1m/4f
http://www.cichlid-forum.com/articles/m ... habdos.php
Synodontis multipunctatus 3 tk
http://www.cichlid-forum.com/articles/s ... ctatus.php

Palun avaldage arvamust, kes ette oskab ennustada sobivust ja võimalikke probleeme.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 14, 2009 07:37 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Pagan küll, juhtunud on poegimine :D Küll ikka jõuavad...
Vesi on selge ja elu pealnäha nagu muiste. Huvitav, kas peab tingimata NO2 ja NO3 teste ostma minema, või oskab keegi ka "silma järgi" hinnata, või tunde järgi öelda, mitme päevaga võib asi enam-vähem küps olla?
Vett 325L, millest tagasein, liiv ja kivid maha arvata.
Filtrite maht 2 x 11L Eheim standard sisuga.
Suuri gupisid 12 tk ja ilgeltsuuri õunatigusid 10tk.
Liival on kohati näha kogunenud saasta e. nagu kakahunnikuid või nii.
Süüa olen andnud helbeid mõõdukalt.
Asi on ilma kaldeta olnud 2 päeva ja kalade/tigudega 4 päeva.

Tooks esimestena sisse 3 Synodontist näiteks ja siis mõnede päevade pärast Yellow Lab'id...
Mis te arvate?

Üks küsimus veel - olen lugenud, et Mbunad ei taha justkui tugevat voolu. Samas 2000l/h ei saa ju väga tasakesi voolata 300L akvas... Pole ju mõtet võimsust poolele ka tõmmata? Praegu pole täie peal, aga kui kalu rohkemaks läheb, siis peaks olema ja vool saab asjalik olema...
Mõtteid?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 14, 2009 08:30 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Jaan 03, 2009 08:04
Postitusi: 228
Asukoht: Saue
Flööt. Soovitaks pika flöödi teha u.1,3m siis saad filtrid täis võimsusel tööle panna ja aereerimist saab reguleerida flöödi üles alla keeramisega (veepind võiks liikuda) Kaladest laseks esimesena labidokromised need tunduvad kõige rahumeelsemad ja hiljem teised hullud, löömaks läheb niikuinii.. Veevoolu saab piirata ka sümeki lisamisega filtrisse .Aga jõudu katsetamisel. :wink:

_________________
240l, JBL e900+JBLcp500. Hemichromis lifalili, Aeguidens rivulatus, Julidochromis marlieri, Julidochromis brundi,Thorichthys meekid, Pelvicachromis pulcher, Ancistrus.Sae. Magedat ja soolast vett kokku 3000l.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 14, 2009 09:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 24, 2009 11:35
Postitusi: 1208
Pildid: 6
Asukoht: Loo,tel.53 002 110
heixer kirjutas:
Kaladest laseks esimesena labidokromised need tunduvad kõige rahumeelsemad ja hiljem teised hullud, löömaks läheb niikuinii..



Mul labidochromised koos nigrode ja scalaaridega-jumala rahu on majas :lol:

sry OT

_________________
600l röövikutega
Naksikoerad taksid ehk õige nimega Maks ja Moorits...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 15, 2009 07:31 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 08, 2006 01:35
Postitusi: 75
Asukoht: Võru
Mbunade puhul peetakse parimaks variandiks kui kogu kompott kalu korraga akvasse lasta... Eelduseks muidugi korralikult sissetöötanud akva.

_________________
450l- Aafrika cichliidid
280l-Ameerika cichliidid
280l-Discused+Botiad+SAE+corydorased


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 16, 2009 09:47 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Vahpeal toimunud niipalju, et senistele asukatele sai lisaks toodud 1 isane ja 4 emast Yellow Lab'i. Kohanesid kiiresti. Kahjuks üks emane koju jõudes oli üsna lääbakil ja peale akvasse laskmist ei hakanud ka parem vaid andis saba tunni jooksul (või noh ma päris lõpuni ei oodanud). Oli apaatne ja toetus põhja. Jäi järjest passiivsemaks ja küljeuimi ka liigutas kui hädavaja. Ühe küljeuime taga olid justkui kolm "läbipaistvat" soomust või olid soomused maas. Nagu haikala lõpused kolm roosat triipu või aiku uime taga. Ma loodan, et sellega mingit paska ei kaasne...

Eeloleval nädalal toon uue asemele ja lisaks siis ilmselt Red Zebrad ka.

Vesi on selge ja mingeid silmaga näha muutusi pole toimunud. Vett pole vahetanud. Pasavaalid pisikesed mis olid, on kadunud kusagile. Vetikat pole tekkinud. Osad kivid jäid pesus nati rohevetikaga kokku ja see on justkui natuke eluvaimu saanud.
Peaks vist esimese veevahetuse tegema?

_________________
Akvastabil 325L (130x50x50)
2 x Eheim 2128; 2x36W (965 Philips 6500K + Philips aquarelle 10000K)
Malawi Mbuna (Labidochromis caeruleus (4); Pseudotropheus estherae (5); Pseudotropheus demasoni (12))


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 16, 2009 10:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 24, 2009 11:35
Postitusi: 1208
Pildid: 6
Asukoht: Loo,tel.53 002 110
Kuidas Yellow Lab´idel sugu eristatakse :?:

Sry Ehh,et sinu teemas :oops:

_________________
600l röövikutega
Naksikoerad taksid ehk õige nimega Maks ja Moorits...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 16, 2009 11:22 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2006 02:07
Postitusi: 90
Asukoht: Tallinn
Incikas kirjutas:
Kuidas Yellow Lab´idel sugu eristatakse :?: :


Isastel on anaaluim ja kaks alumist paarisuime musta triibuga. Vanematel päris mustad.
Emastel on alumised uimed kollased ilma mingi musta värvita.

_________________
Akvastabil 325L (130x50x50)
2 x Eheim 2128; 2x36W (965 Philips 6500K + Philips aquarelle 10000K)
Malawi Mbuna (Labidochromis caeruleus (4); Pseudotropheus estherae (5); Pseudotropheus demasoni (12))


Üles
 [ 49 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver