Nüüdseks tublid paar aastat olen jännanud pisikeste akvaariumitega. Ühel 2008 aasta novembri hommikul sattusin üle pika aja jälle siia foorumisse ning märkasin küllalt odava 200L kasti müügikuulutust.
Kuna ma pole eriline finantshiid, siis küpseski peas plaan teha võimalikult odav, aga mitte mingil juhul ebakvaliteetsete süsteemidega ahvena biotoop.
Ahvenaid, eriti agressiivse iseloomuga mbunasid olen kaua igatsenud.
Soetasin 200L kasti koos kapiga, hankisin Eheim 2026 välise filtri, lasin jõuludeks tavapäraste sokkide ja kommide asemel soojenduspulki jms. kola kinkida ning käima ta läks. (Tänud Ecolog'le nõu eest)
Kiireks sissetöötamiseks valisin palju rohelist (Tänud Käpik) ja paar antsu (Tänud Anneli)
Kuu pärast ehk kuskil veebruari algul soetasin 2 Melanochromis Johannii laadset mbunat:
ja 2 Melanochromis auratust:
Edasi lugesin hoolega biotoopide kirjeldusi ning mõtisklesin filtratsiooni süsteemi üle. Kuna mbuna biotoobis taimi pole, siis on filtreerimine võtmetähtsusega. Senine Eheim 2026 suutis tunnis vee vaid 3 korda läbi ajada ning muutus nädalaga väga väga mustaks. Võimalus lisada teine välisfilter takerdus raha taha. Kriisisituatsioonides hakkab inimese aju aga effektiivsemalt tööle, lappasin tundide viisi meremeeste foorumeid ja otsustasin teha sumba koos DIY filtriga.
Esmalt kõndisin joonelt Jyski, ostsin saja krooni eest 30L plast karbi sumbaks ja mõned väiksemad paarikümne kroonised karbid filtri sektsioonideks. Ühendasin karbid omavahel nii, et kaablisidemetega kinnitasin kaane karbi alla ning põhja puurisin augud:
Seejärel külastasin ehituspoodi ning matsin 150 krooni paari PEM ühenduse, jupi vooliku ning kraani alla. Prioriteet oli, et kohalikust kaubandusvõrgust saaks stabiilselt ja odavalt varuosi võimalike rikete kiireks lokaliseerimiseks.
Ühendasin süsteemi:
Edasi soetasin kohalikust akvaristika poest 600.- krooni eest Hydori L30 tsentrifugaalpumba, mille saatus on tänaseks varupump (suutis 1 meetri kõrgusele vaid 660L/h pumbata). Meremeeste foorumist sain hoopiski Aqua Medicu OR2500, mis pumpab mul üle 1200 liitri tunnis - hind kasutatuna tublisti odavam kui L30 uuena.
Tõstsin põhikastis oleva tehnika sumpa ja ehitasin kiiresti katsetuseks ülevoolukarbi. Esimese korraga alahindasin kammide vajalikust ja filtreerisin ühe Labidochromise. Ärge ilma kammideta ülevoolu tehke. Lisan pildi karbist siis, kui olen saanud kätte akrüülist lõpliku variandi.
Filtrimeediana kasutan: prefiltritena 30.- m2 vatiini Abakhanist, kahte Juweli suurimat svammi 100.- tükk ja 2-te liitrit erinevaid biokive ning makarone.
Väga istub mulle see, et filtri puhastamiseks ei pea veevoolu seiskama, selline vooluhulk määrib prefiltrit päris kiiresti, 5-7 päeva tagant tahab ikka pealmine vatt vahetust, muidu hakkab üle ajama.
Sump/filter on selline hetkel: (vee läbivool reaalselt üle 1200L/h)
Soetasin ka 6 labidochromis caeruleus't - nn. sidrun ahvenad, nood kollased.
Tänud Heixar veetestide eest, NO2 0 - aeg oli taimedest ja kändudest jms. ebavajalikust lahti saada: (üleval vasakul taga nurgas on ajutine ülevoolu karp)
Tuleviku plaanis on:
1. Lisa 30L sump nn. kapsafiltri jaoks - et saada nitraadid ja fosfaadid veest kätte ühendaksin olemasoleva sumbaga teise kasti ja sinna paneks kasvama kiiresti kasvavaid malts tüüpi taimi.
2. Kriibitud akvaariumi vahetus effektsema vastu. Peas mõlgub juba 200L sump ja väheke suurem kast - SAS piinab.
3. Kivide vahetamine suuremate põllukivide vastu.
4. Kalade arvu kahekordistamine, hetkel vaid 10 ahvenat.
5. Hankida parem fotoaparaat, seebikarpidega pilti ikka ei tehta.
Kõige olulisem info:
Kogu süsteem ilma kaladeta on maksma läinud alla 6000 krooni ja sellest üle kolmandiku maksis kaas. Nii et saab ka 200L kasti alla 10 tonni, isegi uuest peast kasti ja kappi ostes ei läheks 200L kallimaks.
Suurimad tänud kõigile, kes nõu ja kraamiga aitasid. Tunnen end pisut kehvasti, et Käpiku taimed olid juba algusest peale loodud surema. Lohutan ennast sellega, et osa taimede poegi kasvab suisa Saaremaal ja natuke annan veel ära.