Tervist!
Pärast pikka pausi on hakanud taas küpsema soov akvaristikaga tegeleda, aga enne veel, kui suure õhinaga peale saan hakata, seisan fakti ees, et mu akvaarium on kuivalt istunud ~15 aastat (enne seda oli töös 3-4 aastat; uuena ostetud). Seega tema silikoon pole enam esimeses nooruses.
Kastist veidi lähemalt: on üks nendest kunagi Reti poes saada olnud metallkarkassiga akvaariumidest, Soomes valmistatud (see ümmargune sinine kleeps veel peal), sisemised mõõdud klaasist klaasini on umbes täpselt 58 x 33 x 28,5 cm (= ~55 liitrit). Leidsin internetiavarustest pildi ka - minu oma on samasuguse konstruktsiooniga, ainult väiksem:
https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_23_18297314.jpgKatsudes tundub silikoon üldjoontes ikka veel pehme. Mõnes kohas on pisut tahkem tunne, aga ei saa aru, kas on veidi õhem kiht või on tõepoolest kahtlaseks muutunud. Muidu silikoon viga pole kunagi saanud, akva on hästi hoitud - toatemperatuuril, mitte otsese päikesevalguse käes, närilisi pole sees peetud jne. Ei ole proovinud, kas veel vett peab, aga isegi kui praegu on kõik hästi, tea kas aasta pärast ka veel on...
Niisiis kogun parajasti julgust, et vana silikoon eemaldada ja uus asemele panna. Olen YouTube'ist vaadanud oskajamate inimeste videoid ja saanud protseduurist üldise ülevaate, kuid siiski jäänud hirm, et teen midagi valesti ja muudan hästitehtud akvaariumi sõelapõhjaks. XD Siit siis ka mõned täpsustavad küsimused.
- Nagu aru saan, tuleb see tuubist lastud hambapastakujuline riba sõrmega ära siluda. Kas riba servad peaksid jääma pigem õhemad (eriti võrreldes keskosaga), või pole see nii tähtis? Vaatan, et vanad ribad on üsna laiad ja just õhemate servadega. Ning kas on ka oht 'liiga paksu' kihi tekitamisel, nagu õhumullid või et ei nakku klaasiga nii hästi vms?
- Kas metallraami olemasolu tõttu on ka midagi, mida peaks eriti jälgima - s.t mõni tehnoloogia omapära, millega peab arvestama uue silikooni panekul või vana eemaldamisel?
- Foorumi otsingus kaevates leidsin info, et läbipaistva silikooni all võivad hakata vetikad kasvama ja silikooni üles kangutama, kuni hakkab lekkima. Kui tihti sellist asja tegelikult ette tuleb? Mu akvaariumi originaalsilikoon on läbipaistev ja pidasin loomulikuks, et uus tuleb samasugune. See vetikajutt on aga üsna kõhedusttekitav, nii et nüüd ei teagi, kas peaks hoopis musta ostma. XD (
Edit: Asjaolude kokkulangemisel olen nüüdseks juba läbipaistva silikooni tuubi omanik, kuid nõuanded-kogemused-arvamused vetikaküsimuses on jätkuvalt teretulnud.)