foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2016 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Juul 21, 2016 06:58
Postitusi: 2
Pildid: 0
Asukoht: Tln
Tervist!

Pärast pikka pausi on hakanud taas küpsema soov akvaristikaga tegeleda, aga enne veel, kui suure õhinaga peale saan hakata, seisan fakti ees, et mu akvaarium on kuivalt istunud ~15 aastat (enne seda oli töös 3-4 aastat; uuena ostetud). Seega tema silikoon pole enam esimeses nooruses.

Kastist veidi lähemalt: on üks nendest kunagi Reti poes saada olnud metallkarkassiga akvaariumidest, Soomes valmistatud (see ümmargune sinine kleeps veel peal), sisemised mõõdud klaasist klaasini on umbes täpselt 58 x 33 x 28,5 cm (= ~55 liitrit). Leidsin internetiavarustest pildi ka - minu oma on samasuguse konstruktsiooniga, ainult väiksem:
https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_23_18297314.jpg

Katsudes tundub silikoon üldjoontes ikka veel pehme. Mõnes kohas on pisut tahkem tunne, aga ei saa aru, kas on veidi õhem kiht või on tõepoolest kahtlaseks muutunud. Muidu silikoon viga pole kunagi saanud, akva on hästi hoitud - toatemperatuuril, mitte otsese päikesevalguse käes, närilisi pole sees peetud jne. Ei ole proovinud, kas veel vett peab, aga isegi kui praegu on kõik hästi, tea kas aasta pärast ka veel on...

Niisiis kogun parajasti julgust, et vana silikoon eemaldada ja uus asemele panna. Olen YouTube'ist vaadanud oskajamate inimeste videoid ja saanud protseduurist üldise ülevaate, kuid siiski jäänud hirm, et teen midagi valesti ja muudan hästitehtud akvaariumi sõelapõhjaks. XD Siit siis ka mõned täpsustavad küsimused.

- Nagu aru saan, tuleb see tuubist lastud hambapastakujuline riba sõrmega ära siluda. Kas riba servad peaksid jääma pigem õhemad (eriti võrreldes keskosaga), või pole see nii tähtis? Vaatan, et vanad ribad on üsna laiad ja just õhemate servadega. Ning kas on ka oht 'liiga paksu' kihi tekitamisel, nagu õhumullid või et ei nakku klaasiga nii hästi vms?

- Kas metallraami olemasolu tõttu on ka midagi, mida peaks eriti jälgima - s.t mõni tehnoloogia omapära, millega peab arvestama uue silikooni panekul või vana eemaldamisel?

- Foorumi otsingus kaevates leidsin info, et läbipaistva silikooni all võivad hakata vetikad kasvama ja silikooni üles kangutama, kuni hakkab lekkima. Kui tihti sellist asja tegelikult ette tuleb? Mu akvaariumi originaalsilikoon on läbipaistev ja pidasin loomulikuks, et uus tuleb samasugune. See vetikajutt on aga üsna kõhedusttekitav, nii et nüüd ei teagi, kas peaks hoopis musta ostma. XD (Edit: Asjaolude kokkulangemisel olen nüüdseks juba läbipaistva silikooni tuubi omanik, kuid nõuanded-kogemused-arvamused vetikaküsimuses on jätkuvalt teretulnud.)


Üles
PostitusPostitatud: Reede Aug 12, 2016 11:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Ma olen uuesti silikooninud 3 veneaegset raudraamiga akvat (100l...200l). Silikoon oli läbipaistev, vetikate lisandumist sinna ei täheldanud. Akvad olid algselt tihendatud kitiga ja ei pidanud enam vett. Kitti välja ei rookinud (va mõnes kohas) vaid piirdusin silikoonimisega seest. Tegin nagu kirjeldasid: püstoliga silikoon klaaside liitekohta jas sõrm märjaks ning libistad üle. Peavad vett siiani (üks neist ca 10a, teised said tehtud hulka hiljem).
Kindlasti peaks veepidavust kontrollima ja vajadusel asja parandama (mul oli kord vaja, siis muidugi tuleb kõik korralikult ära kuivatada). Märja pinnaga silikoon ei nakku !!!
Kui klaas peaks olema kuidagi määrdunud, ei tee paha ka korralik puhastamine. Rasvu lahustab hästi piiritus, liitekohtade üle käimiseks ei lähe seda ülemäära palju vaja.

Hetkel tööl käiv 200l raudraamiga akva omab paksust plastikust põhja (kuna klaas oli katki ja omanik asendas sellise materjaliga). Kuna põhjatükk oli 2-s osas, tuli liitekohta tihendada silikooniga nii, et peale sai veel 1 plastikust riba kleebitud (silikooniga jällegi). Siin tekkis 1. kontroll-täitmisel tõesti leke aga peale täiendavat silikoonimist toimib siiani edukalt.

On kogemus ka kellegi tehtud täisklaas akvaga. Küljeklaasid olid põhja peal ja see oli viga! Vaatamata hoolikale uuestisilikoonimisele lõppes asi mingi aja möödudes kogu 240 l vee siirdumisega põrandale... Töökaaslased irvitasid - mängid laevukestega või? Viga oli selles, et veerõhk suurus küljeklaasid veidi kõveraks ja silikoonliide lasi vee välja. Katki ei läinud midagi ja alati võis akva kohe uuesti täita kuni ca 75%-ni. Edasi hakkas vaikselt aga kindlalt tilkuma.
Kui küljed oleksid olnud põhja ümber (nagu tööstuslikes akvades), oleks haardepind märksa suurem ja peaks ka.
Lõin käega sest sain aru asja lootusetusest ja andsin akva omanikule tagasi (hoiatasin muidugi).
Sellised heietused...


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 13, 2016 11:13 
Akvarist

Liitunud: Reede Okt 09, 2015 04:42
Postitusi: 49
Asukoht: Tallinn
Olude sunnil sai silikoonitud kasutatuna ostetud 325L akva. Minu meelest oli kõige raskem vana silikooni korralik eemaldamine. Kasutasin vaibanuga (kulus vähemalt 4 lehte, mis lendasid tükkideks). Ja lisaks kasutasin veel mingit silikooni eemaldamise vedelikku (jääkide eemaldamiseks). Uue panekuks sai kleebitud aknateibi ribad ja uus silikoon vahele ja sõrmega üle. PS: see silikoon haiseb kohutavalt!
Kasutasin ka läbipaistvat silikooni. Pool aastat on nüüd probleemideta pidanud :)
Aga uuesti ette võtta ei viitsiks :P

_________________
325L red severumid, nugakala
270L kuup - discused, plecod, coryd
110L gupid, neoonid, antsud, teod


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 20, 2016 02:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Juul 21, 2016 06:58
Postitusi: 2
Pildid: 0
Asukoht: Tln
Jaa, hunnik vett põrandal ei kõla kuigi rõõmustavalt... XD

Aitäh kogemusi jagamast, Felch ja breaker!


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver