Üritan siis paari sõnaga aidata...
Esimene ja minu jaoks kuldne reegel on
statiiv. Akvaariumit pildistades on valgust alati vähe ja reeglina (mitte juhul kui kasutatakse täiendavat välklampi) on tulemuseks vaid udukogu.
Kui akvaariumis puuduvad kalad ja statiivi nõue täidetud, on asi suhteliselt lihtne. Liikuvaid objekte kaadris ei ole, võib kasutada ülipeene teraga (kasvõi nt. ISO 50) filmi ja säri küündigu kasvõi mitmetesse sekunditesse. Lollidele, kes läbi oma vigade soovivad õppida, soovitan jätta õhupumba sisse ja pärast teha omad järeldused
Kaladega kui liikuvate objektidega on asi aga keerulisem - mängu tuleb säriaeg. Kogemused näitavad, et tõeliselt uimaste kalade pildisamiseks käib läbi häda säri alates 1/60s, enamikel juhtudel aga tuleks arvestada vähemalt 1/125 sekundiga. Kui nüüd on veel vaja kasutada suhteliselt väikest ava, et säilitada mingisugunegi teravussügavus, tekib probleem - vähe valgust. Enamikel juhtudel ei jää muud üle, kui kasutada välklampi, teine variant on see, et akvaarium peab olema valgustatud võrdselt lennuvälja maandumisrajaga - valguse probleem lahendatud
Välklambi kasutamise puhul peab veel silmas pidama klaasile tekkivaid peegeldusi, selleks tuleb pilt teha alati klaasi suhtes nurga all. Mina isiklikult olen seni suutnud veel välklampi vältida - tulevad naturaalsemad pildid. Siiski enamik pilte, mida netis võib näha on tehtud kasutades välklampi ja ka nii võib saada täiesti kena tulemuse.
Rohkem midagi pähe ei tulegi hetkel, kindlasti läks mõni pisiasi meelest.