foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 21, 2014 03:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Korralise akva hoolduse käigus juhtus mul järgnev asi. Akvapõhja sifoonimise, veevahetuse ja ise kombineeritud eelfiltri puhastuse (nädalaga määrdub) käigus sätin alati välisfiltri väljavoolu täiesti miinimumi peale. Vastasel juhul hakkaks vesi akvast tugeva väljavoolu surve tõttu põrandale pritsima. Hoolduse käigus ma tavaliselt välisfiltrit pikemaks ajaks ei peata.

Eelfiltri svammi puhastamisel lülitan korraks välisfiltri vooluvõrgust välja. Kuna korraliku sifoonimise käigus toimub ka veevahetus, siis veepiir jõuab välisfiltri sissevooluni. Seega tuleb enne välisfiltri sisselülitamist filtri küljes oleva mehaanilise nupuga vesi korralikult uuesti sisse- ja väljavoolutorustikku pumbata (et õhk sisse ei jääks). Lõpuks jõuan nüüd asja tuumani.

Nimelt ma unustasin välisfiltri väljavoolu kraani/kangi miinimum asendisse ja hakkasin jõuliselt JBL filtri mehaanilist nuppu pressima. Andsin siis välisfiltri mehaanilisele nupule 10-15x kiiret ja jõulist nupu pressungit. Tulemus ei lasknud ennast kaua oodata, mõne sekundilise viivitusega hakkas välisfiltri sulguritega fikseeritud ühenduskohtadest akvavesi aluskapis igas suunas pritsima ja voolama. Tekitasin akva kappi ja põrandale korraliku loigu. Mõtlesin koheselt et no näed, õnnestuski JBL välisfilter korralikult "peeti" väänata! Kõrvaldasin pisiuputuse ja kontrollisin üle välisfiltri sulgurid ja tihendid, õnneks oli kõik korras.

NB! Kui sa hoolduse käigus sätid JBL välisfiltri väljavoolu miinimumi peale ja hiljem korraks peatad filtri siis enne kui sa hakkad filtri mehaanilist nuppu vapralt pressima kontrolli üle kas ikka oled filtri väljavoolu kraani/kangi tagasi maksimum asendisse sättinud. Kui välisfilter on juba käivitunud siis on hiljem vajadusel aega küll väljavoolu sättida uuesti miinimumi peale.


Tagantjärele mõteldes tundub mulle kuidagi imelik et ma suutsin oma ihurammuga välisfiltri mehaanilist nuppu pressides tekitada uputuse laadse olukorra. Hea veel et ma seda JBL välisfiltrit täiesti katki ei pressinud. Vägitükist jäi pisut puudu. :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 23, 2014 09:06 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 17, 2008 09:44
Postitusi: 208
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Kui kellelgi peaks tahtmist ja viitsimist olema siis võib välisfiltritega veel ühe eksperimendi teha - sulgeda täielikult filtri väljavool ja sisssevool ühendada veetrassiga/kraaniga ja lasta filter (vee)trassi surve alla. (Muidugi selle eksperimendi käigus ei tohi ühendada filtrit elektrivõrku). Selle katse eeldatav tulemus on et filter lekib kõikvõimalikest liite/ühendus kohtadest - katseliselt olen kontrollitud nii EHEIM kui ka JBL filtreid (teiste tootjate filtreid pole katsetanud). Seega filtrite veepidavus on suht kahtlane väide ja soovituseks on et kasutataks akvades tootja poolt ettenähtud diameetriga voolikuid/torusid ning jälgitaks tootja poolt antud paigaldus juhiseid vältimaks soovimatuid lekkeid. :D


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 23, 2014 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Kraanist tuleb 2-4bar, mis on võrdeline 20-40m veesambaga, filter ise on maksimum 0,3 bar surve all normaaltingimustes... selleks ei pea katseid tegema, et sellisele järeldusele jõuda :lol: :lol:


Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver