foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Juun 27, 2014 05:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Juba tükimal ajal häiris mind kõikjal ringi laiutav habevetikas (BBA) ja akva esiklaasil elutsev haisev tüütu rohevetikas (Cyanobacteria). Hiljutisel suurpuhastusel otsustasin 1.5-aasta vanuse vetikase põhjapinnase täiesti välja vahetada uue vastu. Säilitasin 2 ämbrit vana akvavett ja jätsin puutumata välisfiltri (akva restarti polnud). Kõik muu võtsin välja, pesin hoolikalt puhtaks akva ja dekoratsioonid. Viskasin minema nirumad taimed (seda ma oskan!). Kalade toidulaua tõmbasin tervisliku miinimumini ja valguse 6h peale. Kuid see selleks.

Tegelikult soovisin ma hoopis rääkida ohtrasti habevetikaga kaetud killertigudest (Anentome helena). Killerteod olid habevetikaga kaetud sellisel määral et nad polnud akvapõhjas ringi roomates enam nähtavad. Neid oli üldse raske akvas tuvastada selle "vetikakasukaga".Tigude näol liikusid akvas ringi mingid junnikujulised karvased käkikesed! Ei olnud suurt kena ja esteetiline vaatepilt. Lugesin väljamaa netist lisa ja sealt saingi soovitusi kuidas tigude kodasid tõhusalt vetikavabaks tuunida.

Nimelt on tigude koja puhastamiseks vetikast ja saastast täiesti sobiv vana ära kasutatud soft hambahari. Puhastusprotsess on lihtne: võtad teo voolava kraanivee all näppude vahele selliselt et teo koja avavus on näpuga kergelt suletud et mitte kahjustada harjaga teo pehmeid kudesid ja hakkad hambaharjaga kergelt kõikjalt koda nühkima. Tavaliselt on teokoja turjal tunduvalt rohkem vetikat kui alumisel koja poolel, kohati seal seda polegi. Hambaharjaga nühkimine peaks oleme selline ei tugev ega nõrk, kuid tunnetuslikult tõhus. Aeg ajalt pistad teo voolava kraanivee alla. Mina puhastasin nii ära 5tk killertigu, igaühe peale läks puhastusaktsiooniks 3-5 min. Kõik tuunitud killerteod on tänase seisuga akvas ja otsivad nähtamatuid ning olematuid prügitigusid. Minule on see tulemus eriliselt meeltmööda ja hingelähedane, sest ma poleks mitte mingil juhul soovinud neid karvaseid "vetikakasukaga" killertigusid meie puhtasse akvasse. Nulldolerants!

Vetikane killertigu ja hambaharjaga üle tuunitud tigu (sama isend)

Üks kummaline asi juhtus eelnevalt veel. Suures akva puhastuse tuhinas unustasin ma akva põhjapinnast välja rookides täiesti ära killerteod. Võtsin 2tk ettejuhtuvat karvast killertigu välja, tõstsin kõrvale veeanumasse ja kühveldasin edasi vetikast haisvat põhjapinnast. Põhjapinnase ladustasin kahte kilekotti ja viskasin kotid rõdule. Alles 2-päeva hiljem avastasin et selles veeanumas on kuidagi vähe killertigusid, kõigest 2tk. Siis tuli meelde et need puuduvad killerteod lebavad juba 2-päeva rõdul põhjapinnasega kilekottides. Seejärel küsisin ma endalt: "Kas on võimalik et 2-päeva põhjapinnasega vedelevates kilekottides võiks veel elus olla mõni killertigu? Ma suurt ei uskunud sellesse kahtlasevõitu imesse kuid otsustasin asja ikkagi üle kontrollida. Kaotada polnud ju midagi, vähemalt saaksin oma küsimusele vastuse. Kühveldasin siis 30 min. läbi need kaks poolkuivanud kilekotti ja leidsingi sealt 3tk killertigu. Viskasin need leitud killerteod veeanumasse. Natukese aja pärast selguski et need kilekotist leitud killerteod on täiesti elus! Kas juhus või soodsate asjaolude kokkusattumus, raske täpselt juhtumit hinnata.

Ma usun et samalaadselt hambaharjaga saab vajadusel liigsest vetikast puhastada teisigi tigusid. Killertigude kojad on väga tugevad, seega on puhastusprotsess lihtsam. Mõne teise teoliigi puhul võib koda aga olla tunduvalt õrnem. Pole midagi teha, akvaristi puhtusearmastusest saavad paraku osa ka akvaariumi asukad. Neil pole valikuid. Nii see kord on juba. :)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Juun 27, 2014 10:07 
Moderator

Pildid: 10
Killeritega pole katsetanud, aga torntigudega küll selline asi läbi tehtud, et likvideerisin ühe akva ja siis pinnas äbrisse ja rõdule ning umbes kuu hiljem leidsin pinnasele rakendust ja tornikad olid ilusasti elus

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 01, 2014 02:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Tänud vastamast.

Tänasegi seisuga on kõik üleharjatud killerteod elus ja löögijõus ainult et kahjuks pole akvas enam mitte ühtegi prügitigu. Prükkarite suhtes vaatab vastu haigutav tühjus. :)

Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver