aarne kirjutas:
Kruusa keetmisega ma küll ei jändaks - keda seal ikka nii väga tapma peab.
Nüüd oleme jõudnud teemani millest ma pole veel päriselt valmis kirjutama. Aga pisut vist pean...
Keetmine pole sugugi ainult ebasoovitavate organismide tapmiseks. Keetmist ja ka küpsetamist kasutatakse näiteks mulla mineraliseerimiseks, et muuta muld akvaariumi jaoks sobivaks. Mullapõhja üheks probleemiks on see et Walstadi meetodil mullapõhjaga akva tegemisel vabaneb sealt vette omajagu NH4 ning see kipub tekitama vetikaprobleeme. Kuumutamisel saame NH4 asemel NO3 ning see on palju parem variant. Sama tulemuse saame muide mullapõhjaga akvas kuivstardiga, selle kuu ajaga mis tuleks ära kannatada, toimub samuti mulla mineraliseerimine. Kel huvi selle jaoks pakub sõber Google sel teemal piisavalt
lugemist Sel teemal pädevaim kirjutaja on Tom Barr, tihti esineb varjunime plantbrain all. Seegi on üks teemadest millel kirjutamist olen pikalt plaaninud...
Kra asemel ikkagi kisuksin kõik lahti. Kujutan ette kui tüütu see on, aga ikkagi oleks parim nii teha. Kui kalu on palju siis mõningane risk muidugi on seepärast et sisuliselt saab akva restardi. Samas kui taimed saab üle tõstetud ja nad kuivale ei jää vahepeal siis juba taimedega tuleb üle tublisti vajalikke baktereid - kui võrdleme olukorraga mis toimub suvalises akvas peale antibakteriaalset ravikuuri, siis on olukord ju lausa roosiline, kas pole? Kui taimed nobedalt vedu võtavad siis seegi maandab riske. Lisaks võib teha suhteliselt suuri veevahetusi ammoniaaki neutraliseeriva kloorieemaldajaga, see peaks riske veelgi maandama. Kui on soov päris kindel olla, siis võib ju testide abil silma peal hoida - ehkki Kra sugune kogenud akvarist näeb ilmselt ka kalade käitumisest ära, kui asi halvaks peaks minema.
Muide, mul õnnestub imekombel tulevast nädalast puhkusele jääda. Esmaspäeval käin küll ilmselt töö juures otsi kokku tõmbamas, aga edasi oleks ehk isegi aega aktsioonis kaasa löömiseks. Võin aidata ka vajaliku träna transaga, kui tarvis - kui soovid pinnase välja vahetada, siis näpu otsas suht tülikas transada.
Kui peaks minema pinnase väljavahetamiseks siis oleks nüüd sobiv aeg taimede paigutamiseks skeem valmis joonistada. Ja loomulikult ka aeg mõtlemiseks, mis laadi pinnasega tahad mässata. Kui tahad mulda mineraliseeridda siis kiireim moodus on keeta 15 minutit - kust piisavalt suurt nõu leida on muidugi probleem, lisaks on karta et see asi just roosilõhna ei tekita.