foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Okt 09, 2009 03:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Ükskord oli selline tunne, et olen endale jalgratta leiutanud. Panen sellest siia kirja, vahest mõnele sellest kasu.

Minul väemalt on taimede lõikamine ja ümberistutamine peaaegu iganädalase hoolduse üks osa. aegajalt näpistan pikemad varred maha aegajalt tõmban kogu portsu välja, võtan ilusamad varred ja istutan tagasi (lõiketaimedega)
Tihedalt istutatud taimede vahele sageli kogub sodi ja kui taimed välja tõmmata, läheb tugevasti akvas sodi lendlema, kuniks see taas osaliselt filtrisse imetakse või tagasi kuhugi põhja settib.
Seda liigset sodi ringlust saab vältida, küll mitte täielikult aga oluliselt vähendada siiski.

Olen teinud nii:
* Enne suurpuhastust lülitan filtri välja ja ootan natuke aega kuniks vesi on rahulikuks muutunud ja pea seisma jäänud.
* Panen peenema sifooni (või peenema voolikuga) sinna taimede juurde põhja kust hakkan taimi välja tõmbama. See peenike või jäme on pigem mugavuse küsimus. Peenema voolikuga ei ole vee vool väga suur ega ime kole kiiresti akvat kiiresti tühjaks. Jääb endale taimedega toimetamiseks aega. Jämedam samas imeb tugevamalt ja rohkem sodi tõmmatakse sifooni.
* Panen sifooni imema
* Nüüd kui taimed välja tõmban siis selle koha pealt eralduv sodi suuremas osas imetakse vee voolusega sifooni. Katsun sättida nii, et sifoon oleks võimalikult taime juurte juures. NB! Selle juures peab oma käte kiirust ohjeldama, aeglased liigutused ei pane vett väga keerutama, muidu selles sifoonist on vähe kasu, kui kätega taifuuni
* Kui olen taimed kätte saanud siis teen sama sifooniga kohe ka sellest kohast põhja puhtaks. Enamasti tihedalt istutatud taimede vahele sifooniga ei mahu ja selle koha peal võib olla oioi mis saasta.
* Kui taimed käes ja põhi puhastatud siis läheb filter tagasi tööle.

Ilmselt sama tehnika oleks ka abiks kui vaja juurikaid välja kiskuda, aga kes seda ikka nii sageli teeb. Lõiketaimedega ikka rohkem mässamist.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 09, 2009 05:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
chris kirjutas:
Ilmselt sama tehnika oleks ka abiks kui vaja juurikaid välja kiskuda, aga kes seda ikka nii sageli teeb. Lõiketaimedega ikka rohkem mässamist.

Juurte väljakiskumine on tihti üsna vastunäidustatud - mis juhtub kui mullapõhjaga akvas juuri välja kiskuda on lihtne ette kujutada, kuid ka juhul kui on kasutatud rikastatud pinnaseseguga õhukest vahekihti siis selle keerab tuustimine samuti segamini ja tulemusena võib rikastatud pinnasesegu jõuda kõige peale ning toitained liiga kiiresti vette. Tropica soovitab lihtsalt taime pealmise osa maha lõigata juhul kui on vaja juurtega taimest vabaneda.
Kui pinnaseks on vaid kruus siis loomulikult saab seal julgemini tuustida, kuid kui pinnas on juba aastaid kasutusel siis võib seal asjatamine igasugu läbu välja tuua, siin foorumiski on akvariste kel selline tegevus lõppes "rohelise veega".
Samas pean tunnistama et olen taimi koos juurtega välja koukinud nii rikastatud pinnasesegu kasutavast akvast kui mullapõhjaga akvast ilma et oleks midagi hullu juhtunud (jättes kõrvale akvas laiali läinud läbu) - tõsi, olin üsna ettevaatlik.


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver