Alustades algusest - olen näinud sellist akvat mis vannitoa ja elutoa vahel, loodetavasti Sa ei korda vigu mis seal oli tehtud ja mõtled varakult ka sellele et oleks mugav hooldada. Nähtud akvale pääses ligi vaid vannitoast vanni kohal akrobaatilisi trikke tehes, kui mul õieti meeles siis ülalt ligipääsemiseks polnud ka piisavalt vaba ruumi - tuli toimetada kitsas avas ning ava küljelt kattev kaas vajus kogu aeg peale. Loomulikult peab akva olema pealt kaitstud et hoogsama vannitoas lobistamise käigus midagi (nt. pesuvahendeid) akvasse ei satuks.
Augud akva põhjas - need tuleb teha akva valmistamise käigus, nt.
Kadrioru meistrid teevad ka selliseid akvasid, ühtlasi on nad minu teada esimesed Eestis kes hakkasid tegema automaatse veevahetusega akvasid juba hulk aastaid tagasi.
Küttekaabel akva põhjapinnases pole vajalik, see on võetud kasutusele Saksa akvaristide poolt ja on hiljem mujalegi levinud. See annab tubli efekti taimede kasvatamisel kui kasutatakse ka muid sama koolkonna lahendusi, eeskätt siis lateriidil põhinevaid põhjapinnase segusid (põhjaküte paneb vee aeglaselt läbi pinnase liikuma ning kannab rikastatud põhjasegudest taimedele toitaineid). Tavaline soojenduspulk on aga üldjuhul täiesti piisav, peab lihtsalt vaatama et võimsus oleks sobiv ning kui soetada odavamad soojenduspulgad siis suure akva puhul tasuks ehk neid panna kaks et vältida katastroofe (pulga katkiminekuga kaasnev alajahtumine või uhhaa keetmine).
Automaatne veevahetus ei vii akva põhjast sodi ära. Kui põhi on taimedega kaetud siis jääb sodi sinna alla ning ei sega kedagi, looduses ju ka muda põhjas pole probleemiks. Samas saab seda sealt ka ära sifoonida, ma ei teinud seda aastaid kuid nüüd olen siiski erandkorras vahel ka pisut sifooninud.
RO filter on vajalik vaid siis kui tahad mingil põhjusel PH taset hästi alla viia - no nt. kui see vajadus on tingitud taimedest ja/või kaladest keda soovid kasvatada. Tõenäoliselt Sul seda siiski vaja ei lähe.
Väide et automaatne veevahetus on keeruline mehhanism küll paika ei pea. Minu automaatse veevahetuse süsteem toimib väga lihtsalt - värske vesi tilgub akvasse, liigne vesi läheb ülevoolutoru kaudu otse kanalisatsiooni. Lihtne ja praktiliselt hooldusvaba. Kõige tülikam oli vett stabiilselt tilkuma saada sest veesurve ja sellest johtuvalt ka tilkumise sagedus kõikus varem suurtes piirides, õnneks olukord stabiliseerus. Nii et vee akvasse tilkuma saamine ja äravoolu kanalisatsiooni tegemine on ehk suurimaks probleemiks, samas pole see minu meelest mitte keeruline vaid tülikas. Loomulikult kui automatiseerimist teha põhjalikult nagu Käpik ning siduda see ka muude funktsioonidega (RO filter, CO2, väetamine, toitmine, valgustus jms.) siis asi on suhteliselt keerukas, kuid saab ka lihtsamini.
Kui tahad näha mismoodi mul asi tehtud võid ju jälle läbi astuda.