foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: teistmoodi mure teleskopiga
PostitusPostitatud: Reede Mär 16, 2007 10:28 
Akvarist

Minu must teleskop on hakanud valgeks minema. Kõhualt on peaegu täiesti valge juba. Veel kuuaega tagasi oli ta süsimust.
Teiseks, samal kalal on veel teine probleem ta ei uju normaalset on hästi palju pinnal ja vahest viskab korraks kõhu taeva poole, kõvasti siputades saab jälle tavaasendisse tagasi.Põhjas käib ka,kuid põhja jõudmiseks peab rohkem vaevanägema(kõvasti siputama) kui kuldkala.See pole normaalne, sest umbes kuu tagasi oli ta täiesti normaalne must kalake.

teleskop on umbes 10 kuud vana (10kuud tagasi tõin ta pisikesena koju) elab koos valge kuldkalaga ja põhjakoristajaga 20-25L akvaariumis, süüa saab normaalselt, vesi vahetatud, mullitaja töötab jne.
teiste kaldega suhted normaalsed.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 16, 2007 11:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma pole küll kuldkalade omanik ega ka asjatundja kuid sümptomidest jääb mulje, et kalal on miskit viga ujupõiega. See seletab sukeldumise probleeme. Foorumi artiklite põhjal jääb mulje, et teha pole midagi kuid kala võib sellelegi vaatamata veel kaua elada. Ehk mõni targem parandab/täpsustab vajadusel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 17, 2007 02:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan ka et miskit on ujupõiel viga aga seda kah ,et kas veits vähe ruumi neil ei ole seal? Kuldkalal peaks olema vähemalt 36l vett. :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 17, 2007 02:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma ei märganudki kohe akvaariumi mahtu...jah, see on liiga väike. See võibki olla haiguse põhjuseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 17, 2007 07:39 
Akvarist

ja tean et väike. Kuldkala akvaariumi suurusest on siisn foorumis väga palju erinevaid, varjanet kuni 75L-ini.
Ma hästi ei tahaks uskuda, et see väidetav ujupõie häda on tekkinud akvaariumi väiksusest, sest 10 kuud on nad selles toredasti hakkama saanud.Kuldkala on ju täie tervise juures. Tean ka seda, et nad ei kasva selles tillukeses akvas suuremaks kui nad on aga pole hullu nunnud on nad ikkagi.Kindlasti oleks neid huvitavam elada suuremas akvas. Kõigil ei saagi olla üliõnnelik elu.Sama on ka inimeste elus kuigi inimesed saavad ise paljusid asju muuta ja valida. Mõnel kalal lihtsalt ei vea.Nad ei paista õnnetud olevat.

IGAL JUHUL TÄNUD VASTAJATELE. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 17, 2007 10:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Su kalad ei paista õnnetud olevat kuid on haiged!? Mismoodi siis...mitte õnnetud? Akva suurema mahu nõue ei ole mitte selle foorumi tüüpide kiiks vaid reaalsusest lähtuv. Vaata natuke netis ringi ja jõuad samale tulemusele.
Suurem akva selle kala tervist enam ei paranda, muutused on pöördumatud. Ehk õnnestuks teine kala päästa...
Kui nad surnud on, pole nad enam üldse nunnud... :(
Kuldkala on aretatud liik. Seoses sellega arvatavasti ka igasugu haigustele vastuvõtlikum. On võimalik, et sinu kalal oli isegi mingi eelsoodumus ujupõie tõrke tekkimiseks aga see ei tähenda, et kalu peaks hoidma liiga väikeses akvas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 19, 2007 12:11 
Akvarist

ainult üks kolmest on haige ja kui tegu on ujupõiega siis pole see minu teada tingitud elu tingimustest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 19, 2007 12:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

mjau kirjutas:
ainult üks kolmest on haige ja kui tegu on ujupõiega siis pole see minu teada tingitud elu tingimustest.

kui sa hoolikalt mõtleksid siis enamus haigusi, mis inimeste seas levib on tingitud halbadest või kohati puudulikest elamistingimustest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 19, 2007 10:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuigi tean, et iga kaasus on erinev ja see, et mul nii hästi läks võib olla ainult pime õnn, aga räägin ikka oma piinliku loo ära...ehk annab ideid.

mulle kingiti 10 l mullis kuldkala. ta elas seal väga edukalt paar kuud üle aasta :oops: . (kuna mul ühel tuttaval elas kuldkala 7 aastat sama moodi, siis ei vaevanud ka end eriti akva väike maht). ühel päeval hakkas mu kalake harrastama vigurujumist (kõhuli, selili, külili) ja seda nii, et korra nädalas oli n.ö vigurujumise päev. varsti oli juba pea iga päev... suures hirmus hakkasin uurima, et mis siis häda on...veidi lugemist ja peagi mõistsin, et mu kalal oli suur stress, mis põhjustas ilmselt ka ujupõie haigestumise. järgmine samm oli see, et muretsesin põdurakesele uue akvaariumi (180 l) ja paar seltsilist. nädal peale ümber kolimist oli kalaga kõik korras ja nüüdseks 2 aastat on kõik ok :D .

....kiire tegutsemine päästis ilmselt ta elu....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 19, 2007 10:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

täitsa õige, et väike akvaarium põhjustab kalale stressi, kui organism on stressis, siis on ta vägagi vastuvõtlik igast haigustele jne.

Ehk siis jah, ujupõie puudulikkust saab põhjendada liiga väikese akvaariumiga. Ise pean paari kuldkalu 240l akvaariumis, paar kolm tükki, mitte rohkem. Käsi lihtsalt ei tõuse panema kalu nii väikesesse purki, kus nad vaevu ümber mahuvad pöörama. Ei saa ka aru oskarite ja plecode pidamist miskis 200l akvaariumis.

Aga... see on minu isiklik probleem ja arvamus. Ei old mõeldud selleteemalise arutelu taasalgatamiseks. Teema alustaja võiks jah miski 100l akvaariumi soenduseks hankida omale kiiremas korras. Tänapäeval ei ole nad enam nii kallid. Tuleb teha valik, kas kaotada elusolend (misest, et aint 50 EEK maksis, kuid siiski elusolend), või teha investeering ja nautida selle imeilusa eluka tegemisi veel vähemalt 5 aastat.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 20, 2007 02:09 
Akvarist

Kitsastes oludes kasvanud kalad jäävad tõepoolest väga armsateks väikesteks kaladeks, aga seda nende endi tervise hinnaga. Seega peaksid arvestama, et neid ei ole kuigi kauaks.

Lasin 1,5 aastat tagasi oma akvaariumisse (80l) 2l klaaspurgis aastaseks elanud "mõõksabapojad" - oma 15 maksimaalselt 2 cm pikkust kala. Neli neist võttis kätte ja kasvas 5-6 cm pikkuseks (ilma mõõgata). Mul ei olnud varem nii väikseid täiskasvanud mõõksabasid olnud. Ülejäänud jäid suuremast ruumist hoolimata vahemikku 2-4 cm; praeguseks on need pisikesed kõik surnud ja paistab, et ka "suuremate" elu hakkab lõpule jõudma.

Surm on tulnud ikka ühtmoodi: kalad lähevad heledamaks, tekivad ujumisraskused ja viimastel päevadel on kalade keha väändunud. "Väikseks armsaks" jäänud kalad elavad piinarikkalt ja surevad ruttu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 25, 2007 11:29 
Akvarist

:shock:
appi ei uskunud et liiga väike akva neile nii jube on.

aitäh igaljuhul hakkan kohe homme uut akvat hankima.

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver