foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: tänu teadjatele..
PostitusPostitatud: Reede Jaan 12, 2007 03:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

tahtsin tänada kõiki haritud kalapidajaid :!: tänu kellele õppisin ka mina.... :( raskelt, kuid siiski..
räägin siis ära ka oma loo ja veidi küsin k nõu!
pidasin kuldkalu, korraga kahte enamasti, pisikeses (20-25 L) ümaras akvaariumis. kuna varem, kõik kalad, kes surid surid kiiresti, siis ei osanud/jõudnud ma midagi kahtlustama hakata. viimane tore kalapaarike (Saba ja Piu-Piu) aga tegi asja selgeks... ilmselt tekkis neil ruumi pärast võitlus ja Saba jäi alla.... lõpptulemusena hulpis ta lihtsalt ligi nädala mööda akva põhja... siis uurima hakkasingi, et milles asi.. ta oli kogu aeg pisem olnud ja mingil hetkel muutus ta värvus oraanžist valgex (esialgu kahtlustasin toitu, kuid nüüd sain teada, et asi oli hoopis valguses)... Sabal olid ujupõie probleemid ja ilmselt tohutu stress. päev enne jõule ta enam ei jaksanud...Saba läx kalataevasse.. :cry:
kuna siis olin juba teadlik oma julmusest kalade suhtes, siis otsustasin oma pisikesele akvaariumile muu otstarbe leida. ellujäänu - Pui-Piu - otsustasin viia ära maale, kus suurem akvaarium, kuigi kardan et ikka liiga väike (see kuskil 150-200 liitri vahel... järmine kord teen kindlaks), sest seal paar päris suurt kuldkala, teleskoop, veel kaks pisikest kala kelle tõugu ma ei tea, veel üks suurem lapik kala kes samuti nime poolest tundmatu, mõned teod ja minu vapper (sest ta teiste kuldkalade suhtes nii pisike) Piu-Piu. :) nüüd siis probleemi juurde. kuna see pole tegelikult minu akvaarium, siis ei teadnud ma seal toimuvast midagi...avastasin, et akvaariumis on soojenduspulk. vee temperatuur seal pidevalt kuskil 25 kraadi. :roll: tõmbasin pulga seinast välja ja hakkasin õpetussõnu jagama. nüüd ollakse sellest teadlik, kuid majaperemees (vanem inimene, kes samuti ei tea kaladest midagi) vahel ikkagi pulga sisse lükkab. kardab, et vesi liiga külmaks läheb. samas aga lamp akva kohal kütab kah, nii et temp. pidevalt (va. öösel, kui lamp välja lülitatud) kuskil 22 kraadi, ka siis kui pulk ei ole töös. ja nüüd siis veidram osa... tundub, et kaladele meeldib soe vesi!? nad ujuvad kiiremini ja rohkem, kuidagi tunduvad rõõmsamad. kord avastasin nad isegi 30 kraadisest veest. loidusest polnud märkugi... äkki nad arvavad, et nad neoonid või midagi?? :shock: :D et mis siis oleks mu tee asja paremaks muutmisel? ei taha enam olla rumal kalaterrorist!
lisaks limpsivad suuremad kuldkalad veel kive (peenikest klibu). äkki peaks põhja panema suuremad kivid, mis kalale suhu ei mahuks? on see normaalne et nad nii teevad...kardan, et tombavad kurku... äkki peaks rohkem neile kuidagi süüa andma, sest nad tõesti suured (15 cm kindlasti), samas ei taha üle toita...
lihtsalt nii palju küsimusi...äkki soovitate mingit superhead raamatut, mida laenutada või osta, kust saaks korralikud ja põhjalikud vastused?
igasugune abi/nõu on oodatud!
järgmisel korral teen pildid k, siis ehk tuvastan k tundmatud ujujad (kalade ostjad lihtsalt liiga laisad ja lollid, et huvituda, kes seal ujuvad) ja saab aimu kas kalu liiga palju/liiga suured ei ole sellise akvaariumi jaoks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 14, 2007 10:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

:roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 15, 2007 01:21 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
palun tõlget inimkeelde?!

kõigepealt, teemale pannakse üldjuhul sisule vastav pealkiri. hetkel ei suuda tuvastada, mis eesmärgiga see teema postitatud on. kas kedagi info eest tänada või probleemi lahendamisel abi saada?

kalade värvimuutus ei ole tingitud valgusest. mulle teadaolevalt kalad ei fotosünteesi ega küpse ka nagu õunad. mittehaiguslikud värvimuutused on enamasti pigmendi kadumine/tekkimine ja on geneetiliselt pärilikud (kuigi avalduda võivad hiljem).

soojenduspulga seinast välja tõmbamine ei olnud hea mõte. termoregulaatoriga soojendite eesmärgiks on hoida ühtlast temperatuuri, piisanuks lihtsalt sellest, kui oleksid soojendi miinimumi keeranud. hetkel tekitasid olukorra, kus temperatuur on ebastabiilne ja kõikuv vastavalt ruumide kütmise sagedusele. kaladele on ohtlikum ööpäevane 2-3Cne temperatuurikõikumine, kui stabiilselt soovituslikult veidi kõrgema temperatuuriga akvaariumis elada. loodetavasti on mõõtmiste allikaks sisemine termomeeter, mitte klaasile kleebitav, mis on ebatäpne.
ilmselt on seal akvaariumis koos kuldkaladega ka troopilised akvaariumikalad (kahtlustan, et see lapik on skalaar) ja nende jaoks on 22C umbes sama, nagu sinul praeguste ilmadega T-särgi väel väljas ringi lipata. tekib küsimus, miks eelistada ühe liigi heaolu teisele?

põhjakruusale võiks lihtsalt jämedamatest kividest kihi peale organiseerida, et väikesed kivikesed vähemkättesaadavaks muuta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 15, 2007 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

mis mu keeles jäi selgusetuks? kui pealkirja pärast, siis vabandan tõesti...

imelik.. siitsamast foorumist lugesin, et kuldkala võib heledaks tõmbuda valguse puudumisel ja see võib hiljem valgusallika olemasolul taastuda.. :? kahjuks katsetada ei jõudnud, sest seda kala enam pole :(

oeh, saan aru... :roll: parandan soojenduspulgaloo ära!!!

termomeeter on vee sees ja käib iminapaga klaasi külge, et ringi ei ulbiks...õnneks on midagigi mis on õige :oops:

skalaar see lapik õnneks siiski ei ole, kuid ei tea lubada, et ta mingi teine troopiline kala ei ole... saan peagi oma fotoka tagasi, siis tõmban pildid arvutisse ja lisan siia!

mul on nii palju veel õppida...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 16, 2007 03:09 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
selgusetuks ei jäänud midagi aga tükk tegemist oli, et sinu kirjutisest läbi närida, kuna tekstis olid kalad esindatud nimeliselt - Saba ja kes see teine seal oligi. sekka ilukirjanduslikus laadis palakesi, vürtsitatuna kaasaegse kirjakunsti võõrtähtedega.
selline asi tekitab paraja segaduse, kuna inimesed ei suuda peale suhteliselt pika teksti läbilugemist enam vahet teha, millisel kalal mis hädad olid. lihtsam oleks "suurem kala" ja "väiksem kala" - puust ja punane. sellest siis ka pikem vaikus sinu postituses.

asja juurde:
sa kirjutad: "mingil hetkel muutus ta värvus oraanžist valgex "
ehk mina saan aru nii, et kala oli nt. kuu aega tagasi oranz aga on nüüdseks valget värvi. kui rääkida valguse sisse/väljalülitamisega kaasnevast värvi tuhmumisest või ehmatusest tingitud värvimuutusega, siis saaks seda kirjeldada sõnadega "kala tõmbus korraks heledaks." selline värvimuutus ei ole kunagi püsiv.

Üles
 Teema pealkiri: jah
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 01, 2007 11:11 
Akvarist

Samas tean et kui kuldkalad suvel tiiki viia muutuvad nad uhkeks ja värviliseks.

Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver