foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
Selline jama, et väiksem kuldkala ajab suuremat taga ja üritab teda näksata, mis sageli ka välja tuleb. Kuna mul on olnud kalad alles 3 päeva, siis ei oska ma midagi ette võtta. (See oli sõprade kingitus sünnipäevaks)Akva on 25l. Nüüd loen et see kahele kalale väike. Poes öeldi, et sinna akvasse võib vabalt 3 kala panna - nii et sain tünga. Aga milles on asi? Kas siis väiksemat ootab ees nüüd kurb saatus kui kiusamist ei lõpeta? Mida teha?
Nii ju ei saa see ei ole ju humaanne. Kas tõesti on see kahe eri liigi kuldkala armastus millele üks osapool ei vasta nagu mulle poest väidetakse? :?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 06:23 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
1. sõprade poolt väga vastutustundetu tegu kinkida elusolendit inimesele, kellel puudub eelnev kogemus ja kellele ei ole antud piisavalt aega ennast konkreetse liigi pidamistingimustega kurssi viimiseks.
2. jah, sinna akvaariumisse võib panna 3-4 kala aga sellist kala, mis ei kasva nii suureks, kui kuldkalad. 25 liitrit on kitsas isegi ühele kuldkalale.
3. kiusamisel võib olla mitu põhjust:
a) liiga värskesse vette asustamine, mille tulemusena hakkas kala kehapind tootma spetsiifilist lima, et organismi veest väljumata gaaside eest kaitsta. see lima maitseb teistele kaladele ja võib olla põhjuseks, miks üks kala teist nokkimas käib.
b) sinu poolt mainitud armastus ehk isaskala võib emasel sabas joosta (oleneb, kui suured kalad on)
c) stress, mille on tinginud liiga kitsad olud - tugevam kala üritab nõrgemat välja tõrjuda, et endale elamisruumi juurde võita.

lahendus? kuldkaladest loobumine või suurema akvaariumi muretsemine.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 07:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
Kalad ise on alles pisikesed ja juba on nagu kahju ka kaladest loobuda, sest on armsaks saanud. Aga see, et poes väideti, et armastus seda ei usu minagi ja üldse ei saa ma aru kuidas saavad loomapoes töötada sellised inimesed, kes ei tea kui mitu kala võib panna kuhugi akvasse ja kas nad sinna ka üldse sobivad.
Aga täna, et ikkagi keegi vastas ka mina ise sain aru peale siinsete teemade lugemist, et kuldkalad tahavad rohkem ruumi, kuid sellel hetkel ütles mulle loomapoes kalade müüja, et neid võib 25 liitrises pidada 3 ja et ei juhtu midagi. Olen nüüd targem kui tõesti kahju, et mulle õiget infi poes ei jagatud. Ja öeldi ka, et eri liiki kuldkalad saavad hästi läbi. Vb. tõesti kuid antud juhul ei. :(


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 07:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Dets 21, 2005 10:14
Postitusi: 81
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Praegu on kevadine aeg ja ma pakuks pigem seda emase-isase varianti. Ise ka enne aru ei saanud, mis värk on, et mu ühte kuldkala teised kaks asja eest-teist-taga hakkasid taga ajama... ja nii vahelduva eduga päevade kaupa.. Kuni tagaajajate esiuimede ääres valged täpikesed-nagad tärkasid - aga tagaaetaval mitte (millest oma võhiklikkuses tegin järelduse, et poisid üritavad vahel oma koonu tüdruku seeliku alla toppida lihtsalt). :lol:

_________________
~100 liitrit vett ja peotäis torntigusid, 2x botia, 2x ancistrus, neoonid ja gupid
30 l - kardinalid+ 1 x kollane ancistrus.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 08:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
No ma tõsiselt loodan, et on see emase isase värk, sest muidu on jama ja et see ajapikku nagu üle läheb.
Ja tõsiselt hea meel, et ikka vastatakse ka. Tekib asja vastu juba suurem huvi ja seda enam, et ma alles väga algaja. Kui kellegil veel ideid ja soovitusi siis andke aga teada. Kõik on väga teretulnud :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 08:39 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
esimese asjana soovitaksin kindlasti läbi lugeda foorumi artiklinurgas olevad artiklid akvaariumi hooldamisest, kalade pidamisest ja muust vajalikust.
teise asjana soovitan võimalikult kiiresti hankida suurem (vähemalt 100 liitrit) akvaarium, et vältida edasisi probleeme. siinses müügirubriigis on viimasel ajal olnud päris mitu head pakkumist.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 03, 2006 08:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
Ma juba kalade ja akvaariumi pidamisest lugend ka veits. Kahjuks avastasin ma selle netilehe alles eile. Üritan end kõigi asjadega kurssi viia, et mu kalakestel parem elu oleks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 04, 2006 06:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Sõprade poolt tõesti tiba paha idee, sest ilmselt nad ei teadnud et kuldkalad võivad ka 20 aastat elada ning purgis elamine ei ole neile kohe mingi elu.

seda emase-isase värki mina aga ei usu. üle 8 aasta kuldkalu pidanud ja sellist asja noorte kaladega pole nagu "emase-isase värk" lihtsalt ei ole. emase-isase värk tekib alles alates 2.5-3 eluaastat, kus kalad lõplikult suguküppseks saavad (mõnedel juhtudel ka tiba varem, kuid enamasti enne 2. eluaastat seda ei juhtu), poesmüüdavad kalad on heal juhul mõne kuused või kuni aastased. arvestades et nad 25 liitrisesse lausa kahekesi ära mahuvad, siis ei usu, et nad nii vanad on, niiet pakuks et nad on alles umbes pooleaastased "lapsukesed".

soovitan sul esialgu hankida suurem akvaarium, kui vähegi võialik, vähemalt 50 liitrine koos filtri ja pumbaga (filter on tõsiselt soovitatav kuna kuldkalad reostavad vett päris palju ja pump oleks nagu igale kalakesele eluoluline lisa). põhja natuke paksemat kruusa, et nad seda endale kurku ei tõmbaks, ja paar karmilehelisemat taime, kui akvaariumit ilustada tahad. kõik teravad kivi ja puunurgad peida heaga ära, et keegi endal silma peast välja ei torkaks. mina ise soovitan muidu keskmiselt 25L kala kohta elamisruumi (enamasti endaomade puhul tiba rohkem isegi, sest minu enda omad on parajad elevandid (~20-30cm) ja 25L oleks ka sellisele kalale väike).

kiusamise kohta. ütleme nii, et 8 aasta jooksul on ka minul õnnetuid juhtumeid olnud, kus mõni haigus või muu juhtum on mõne mu kalaseltskonna tegelase veetorustikuhauda viinud ning sellele on järgnenud mingihetk uue, pisikese kala ost. Muidugi minu puhul on erinevus sinu omast: vanad suured kalad vs väiksed pätakad, kel siis energiat nii palju, et käivad suuremaid togimas agaralt. Endal hetkel 1 selline akvaariumis, kes valmistab teistele asukatele ikka tõsist peavalu. Ujub sabas, nagu luuravalt, siis ükshetk lööb lõuad teise sabaotstesse kinni ja "tõmbab" nagu tüki küljest, teine kala ujub käbekiirelt eemale. vähe aja pärast jälle sama vaatepilt, pisike nagu muuseas ujub teise kala taha ja siis näksab, või haarab tüki kui teine kala mööda ujub. sellist "norimist" tuleb ikka palju ette. ütleme nii, et lahendust sellele mina leid veel polegi. kuna kuldkala vajaks siiski ka seltsi, nagu iga teine elusolend, kelle elueesmärk pole üksi eksisteerida, siis ei tasu ka neid kahte kala eraldama hakata. minu ainuke lohutus sulle on, et see möödub ajaga. see ei ole tingitud ei stressist, vitamiinipuudusest, mingist haigusest ega halbadest elutingimustest. ajajooksul olen ma igasugu suurusega akvaariume pidanud, ka mitmekaupa, ja osad väiksed kuldkalad(nagu ka mõned väiksed lapsed) lihtsalt on tülinorijad, tee mis tahad. teised kannatavad nad lihtsalt vaikselt välja.

ehk siis: alustuseks hangi neile tiba suurem akvaarium, korralik filter, mis sobib akvaariumi suurusega, ja õhutaja, mis ei toodaks väga väiksed mulle ja pole mõeldud näiteks neoonidele või muudele väikestele kaladele (kui vette paisata korraga väga palju pisikesi mulle, võivad need aegajalt kuldkala suurte lõpuste vahele jääda, kuid seda probleemi väikeste kuldkaladega ma täheldand ei ole, tundub rohkem täiskasvanud kalade probleem olevat). selline tagakiusamine võib kõrvaltvaadatuna väga jube tunduda, ja teisest kalast võib ükshetk väga kahju hakata, tahaks nagu seda tülinorijat kuidagi karistada lausa, aga ütleme nii, et sa ei saa sinna midagi parata. see on faas, mis möödub, usu mind. aga möödumiseks vajab ta aega.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 04, 2006 07:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 12, 2005 01:35
Postitusi: 455
Asukoht: Tallinn
See emase isase värk jah täidsa võimatu. Nii väikeses anumas pigem võitlus, kes peale jääb ja teise välja sööb. Seega olelusvõitlus, et ise ellu jääda. Paljunemisele alla paariaastased kalad ei mõtle. Kuldkala on pikaealine ja enne seda lihtsalt titt.

_________________
Igasugu sabalised.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 04, 2006 08:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
to varivalge
Kui mulle akvaarium kingiti, siis oli kõik juba olemas. Filter, mis nii puhastab kui annab vette õhku. Samuti olid olemas ka kivid mida põhja panna ja ka kraanivee neutraliseerija. Ise olen juurde ostnud ühe veetaime ja 2 sellist kuju kuhu saab sisse minna ( suht väiksed), mis neile meeldib. Käisin täna ka poes, et uurida sääse vastsete kohta. Siit ka küsimus: kas nii väikestele võib juba usse anda? Nüüd olen tähele pannud, et see väiksem kala (Blondu, sest keha üleni valge) ujub suuremale kalale (Paksule)rohkem järgi. No vahel ikka näksab ka, aga enam mitte nii hullusti. Praegu tundub, et nad saavad suht lahedalt seal akvas hakkama. Algul kui ma need kalad sain olin ma suht suur närvipundar, sest ei teadnud kuda neid õigesti hooldada ( ega ma praegugi ei tea mis suur spets pole, aga noh eks ma katse eksituse meetodil püüan toime tulla). Tore on kuulda, et ma pole ainus kellel selline jama on olnud. See nagu tegi veits rahulikumaks. Esimesed ööd ja hommikud käisin ma kontrollimas ks kalad on veel elus. No õnneks siiamaani elavad ja loodetavasti elavad veel kaua. Käisin ka juba suuremaid akvasid uurimas aga ei leidnud. Need mis olid olid väga suured. Aga tänan kirjale vastamast. Igakord saan teada midagi uut.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 05, 2006 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
vastseid võib vabalt anda. enamasti müüakse loomapoes kahe suurusega erinevaid vastseid: ühed päris pisikesed, mõeldud väikestele kaladele, teised tiba suuremad, mis sobivad hästi ka kuldkaladele. mai tea kui suured sinu kalad on, niiet pead ise silmaga vaatama poes, milliseid usse nad normaalselt süüa saaksid. usse võib alati anda,üle pingutada aint ei tasu. ise annan võimalusel 2x nädalas. usse ostes pead arvestama ka palju sinu kalad ära suudavad süüa. soovitan esialgu osta mingi 4-5grammi umbes (enamasti on see 5.-), näpuotsaga annad tiba. üle anda ei tasu, sest kuldkala ei oma magu, mis tähendab, et seedimata ussid tulevad lihtsalt teiseltpoolt välja kui ta üle sööb. üle jäävad ussid võib vabalt sügavkülma visata, need säilivad nädal-paar seal väga ilusti. hiljem paned natuke külmund usse näiteks purgikaane peale ja lased vett sinna tiba, kuni ussid üles sulavad ja siis kaladele.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 05, 2006 05:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
Tänan!
Nii ma nüüd homme ussi jahile. Loodan, et oskan neid õigesti valida. Praegu on kalad juba suht sõbrad. Saavad koos hästi hakkama. Ei tea kas ainult minu omad teevad nii või on ka teistel, igatahes harrastavad minu omad sporti. See seisneb selles, et nad ujuvad filtris tuleva joa alla ja siis hakkavad vastas suunas ujuma. Päris lahe on vaadata, kui ära väsivad viib vool kaasa. Ei tea, miks see neile meeldib. Tahaks loota, et vaherahu nagu jääbki kestma. Nad söövad suht hästi. Üritan iga kord lugeda mitu tera kumbki sööb seega annan neid kahe kaupa. Väiksem saab 3 ja suurem 4. Kui vaadata pilte mis Maria siia ülesse on pannud kuldkaladest siis see suurem kasvab suht paksuks. Ei tea siis vist peab tolle dieedile panema, et väga ümaraks ei muutuks :lol: . Kui tohib küsida, siis kaua sa ise oled kuldkalasid pidanud? Mul läheb igatahes neljas päev. Vesi läks ka veits häguseks vahel, aga nüüd on tagasi selge. Arvan, et see on see uue akvaariumi värk, et polnd veel sisse pühitsetud. Ahjaa ja väiksem käib filtri alla peidus. Veits kummaline, aga ju talle meeldib seal.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 06, 2006 05:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
minu kalad ujuvad ka vastuvoolu, vähemalt Kutsikas (nii nimetame me peres kõige uuemat pisipõnni kes kõigile peavalu tekitab) harrastab seda. Mul on akvaariumis 2 pumpa: 1 mis toodab filtreerimisele lisaks ka mulle, teine, mis filtreerib ainult vett. Kui tal igav on siis ujub ta 1 pumba suu eest teise ette ja püüab elueest mulle väljapuhuvale torule võimalikult lähedale saada. siis kui ära väsib, siis jätab ujumise järgi ja veesurve lükkab ta pea teise akvaariumi otsa, kus ta siis mittemullitava pumba juures sama tegevust harrastab. kui tõsine väsimus peale tuleb, läheb vanade olijate keskele puhkama väheks ajaks.

mina olen kalu pidanud 13. eluaastast saadik (esimene kalake oli sünnipäevaks saadud kuldkala Max, kellest kogu see asi alguse sai, paraku läks tema aga algaja lolluste tõttu paari aasta pärast loojakarja), seega 8 aastat, hetkel läheb 9s. pidand olen ma gupidest alates igast pahna, mida akvaariumis pidada annab :roll: aga ajapikku olen kuldkalade peale pidama jäänud (kuldkalade kõrvale on muid kalu teistes akvaariumites peetud, nood on läbi aja alati mul olemas old). troopilised akvaariumid ei ole just minu rida ja gupid ning muu värviline eluskond ei lähe just peale . kuldkala selline elegantne ja kena


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 06, 2006 06:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Apr 03, 2006 05:29
Postitusi: 26
Asukoht: Tartu
Mul käis ka vanaema, siis kalasid vaatamas. Ta oli igatahes neist väga vaimustuses. Ega isegi juba nagu suht häppi. Täna siis tegin ka katsetuse ja andsin neile usse. Appi nad olid nii vaimustuses sellest. Suurem tiirutas pärast isegi näppude ümber ja uudistas, et äkki kukub veel midagi head vette. Algul ma kartsin nagu, et nad ei oska nende ussidega midagi peale hakata, aga ime kohe said aru mis nendega teha tuleb. Suurem sai 3 ja väiksem 2 ussi. Kui võrrelda nüüd neid tänaseid kuldkalu, mis ma seal poes nägin, siis sinu ja minu omad elavad päris lahedat elu. Neid seal poes oli oma 50 ühes akvaariumis ja lisaks kuldkaladele olid ka teleskoobid. Vaatasin ka ühte taime veel, kuid need ikka maksavad päris palju. Kas sa isiklikult oled pidanud ka kuldkalu teiste kaladega koos? Kuidas nad läbi said, kui jah? Mis mind nagu on hämmastama pannud, et nii palju inimesi tegeleb akvaariumide ja kalade pidamisega. Siin on lausa teine maailm - selline veealune :lol: . Kõik on ka suured asjatundjad, mis on väga hea. Ma arvan, et ma poleks poest iial nii palju infi saand kui ma siit saand olen. Igatahes tänud teile selle eest. :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 07, 2006 01:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
teiste kaladega otseselt koos pidanud ei ole (meelega mitte), ainult ancistrus ja hetkel on teisest akvaariumist jäänud 1 coridoras nendesekka sahkerdama. muidu kuna on mitu akvaariumit, siis teisi kalu on ikka eraldi akvas peetud. kord, kui vana akvaarium katki läks, olin ma küll sunnitud 2 skalaari kuuks ajaks koos kuldkaladega pidama aga kuna õnneks oli talv ja korterit köeti, siis oli vesi nende jaosk piisavalt soe ja kuldkaladele talutavalt "leige". muidu on nad liiga erinevad, et koos pidada. muidugi algusaastatel on huvipärast kokku pandud ka gupid/mõõksabad kuldkaladega aga see oli kiire õppetund et nii teha on äärmiselt loll mõte (gupid näksivad kuldkalu, terroriseerivad jne)..


Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver