foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 22, 2010 12:33 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 13, 2006 03:00
Postitusi: 78
Asukoht: Raasiku
Poja (8a.) sai peale 3a. ootamist kuldkala.
Loomulikult hoiame meie asjal siilma pea, kuid tahaks panna talle kirja 10 tähtsamat reeglit. A-la: Sööda iga hommikul kuldkala.

Hetkel peale õhutaja ja valgusti akvas pole.
EDIT: Mitte õhutaja vaid ikka filter koos mullitajaga.
Kas peaks sinna veel midagi vaatama?
Kas õunatigusi hakkavad nad väga nokkima?

Tänud vastajaile!


Viimati muutis Sussukala, Esmaspäev Nov 22, 2010 01:18, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 22, 2010 12:42 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 27, 2006 01:36
Postitusi: 119
Asukoht: Tallinn
Tere,

alustada võid selle artikli lugemisest:
/esimene/5355/index.html

Kui midagi veel selgusetuks jääb, siis küsi julgesti. :)

Edu.

Raul

_________________
360l
Kui kellelgi on üle krevette, võtan neid heameelega vastu, oma kaladele elussöögiks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 22, 2010 01:04 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 13, 2006 03:00
Postitusi: 78
Asukoht: Raasiku
Ei leia infot temperatuur kõikumise kohta. Akva käismeil tühjalt ca. nädala (1:1 teise akva veega)
Maja on ahjuküttega. Seega akvas langeb hommikuks temperatuur 19-20 kraadini, päeval tõuseb 21-22 peale. Kuidas see kaladele mõjub?

Mida arvata sellest vedelikusst mis mõeldud kalade stressist vabastamiseks?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 22, 2010 09:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Temperatuuri muutus toimub ilmselt aeglaselt ning see ei tohiks küll kaladele midagi kurja teha. Järsk suur veetemperatuuri muutus on kurjast.

Kusagilt ei loe, kui suur on akva. Ikka rusikareegel 50 liitrit vett kala kohta, pigem rohkem. Kui kala tillu piisab mõneks ajaks ka väiksemast akvast. Tulevikus tuleks hankida suurem. Sinu infost jääb mulje, et hetkel on akvas sisefilter koos kaasasoleva mullitajaga. Tulevikus, suurema akva hankimisel, kuluks üks korralik välisfilter ära ja eraldi kompressor, et vesi saaks korralikult õhutatud. Endal lihtsam kalade eest hoolitseda. Vesi püsib puhtam ja pole ehk karta nii palju veeparameetrite kõikumist.


Viimati muutis KRA, Teisipäev Nov 23, 2010 10:29, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 22, 2010 10:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Ma pole küll eriline kuldkalade pidaja kuid mõned tähelepanekud ikkagi:
1. ära kunagi sööda (kuld-)kalu üle! Parem vähem kui rohkem. Las nad olla pealegi "näljase näoga", asi pole hull ja nad otsivad siis põhja jäänud palu koristades ise oma elupaika. Üle 2 soogikorra päevas ei tohiks teha.
2. Kuskil 50 liitrit vett ühe kuldkala kohta on sobiv, alati on parem suurem number. Alla mitte kunagi! Kalad ei kasva siis iialgi normaalseteks, jäävad varsti haigeks ja surevad. See ei loe et nad (poest ostes) võivad olla pisikesed - vähese ruumi puhul nad sellisteks ka jäävad ja vt. p.2 algust.
3. kuldkaladega koos saab pidada ainult kuldkalu. Nad on külmavee kalad! Teised levinumad kalakesed on valdavalt troopikavetest pärit ja tahavad soojemat keskkonda. Kompromiss temp. jätaks kõik akva asukad virelema.
4. Kuna "kullakesed" ei oma magu vaid pikka soolikat selle asemel, tekitavad nad palju väljaheiteid (palju söödust läheb sama targalt tagant välja). Seega on vajalik hea (välis-)filter pluss korralik hooldamine (korra nädalas põhjast sodi sifoonimine mille käigus imetakse välja ja vahetatakse ca 20 % vett). NB! akva suurpuhastust koos kogu vee vahetamisega tehakse vaid siis kui purki on tabanud mingi eriti hull needus. Tavaliselt mitte kunagi - nii hävib laguprodukte neutraliseeriv bakterikooslus.
.... Taimedega võib olla raskusi kuna kuldkalad võivad need välja kiskuda ja samuti (liiva-)pinnast künda nagu metssead (oma akvas kunagi jälgisin seda toimingut). On olemas taimed, mida kuldkalad vähem kahjustavad või üldse mitte. Leiad nimed külmaveekalade alamfoorumist (ma ei mäleta enam ammu juba, pidasin kuldkalu kooli ajal...)
.... akva "käivitamine" ei toimu kunagi tühjalt (olen lausa proovinud), seal peab siiski mingi elu olema kes jäätmeid tekitaks. Kasvõi (õuna-)teod.

Ehk sai midagi kasulikku kirja...

PS. Stressivedelikesse suhtun... ok, see pole tähtis. Esialgu prooviks ilma hakkama saada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 08:46 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 13, 2006 03:00
Postitusi: 78
Asukoht: Raasiku
Akva on 110 liitrine ja kalu on kaks.
Lisaks on meil suurem akva soojavee kaladega.
Hetkel söödame helvestega, järgmine nädal läheme linna graanulite järgi. Nii on poisil lihtsam sööki mõõta.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 10:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Durin kirjutas:
Tere,

alustada võid selle artikli lugemisest:
/esimene/5355/index.html

Kui midagi veel selgusetuks jääb, siis küsi julgesti. :)

Edu.

Raul


Durin see on väga vana post. Midagi analoogset olen ma ka hiljem kirjutanud aga see uuem on tunduvalt asjalikum: /kalad/18703/index.html


(kuna algne teema on suletud siis ei ole ma saanud seda enam ka muuta ning kustutada ka ei lasta... -_- )


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 02:16 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 13, 2006 03:00
Postitusi: 78
Asukoht: Raasiku
Seda uuemat postitust lugesin.

Lihtsalt küsimus tekkiski-
Kas PEAB olema midagi peale filter-õhutaja ja valgusti või mitte.

Lisan, et akva "käivitasime" 1:1 suure akvast võetud veega.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 08:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Välisfilter on väga soovitav aga saab hakkama ka tolle sisemisega. Oleneb muidugi ta võimekusest (mis suurusega akva jaoks mõeldud). Lihtsalt pead jälgima et sodi väga ei koguneks ja loomulikult iga nädal korra sifoonima.
Kuna kuldkalad on külmaveekalad, siis suure tõenäosusega saab hakkama ka ilma soojenduspulgata. Akva on ju toas ja ilmselt ei lähe seal külmaks. Suvel võib olla probleeme just jahutamisega. Sellel teemal on siin kogemusi jagatud.
Veel võiks olla tavaline iminapaga termomeeter.
Teisest akvast võetud veega käivitamine on ok, veelgi parem oleks laenata filtrist jupike švammi et see siis uude filtrisse seemneks pista. Vähemasti ise olen nii teinud.
Võimalik, et esialgu läheb vaja veeteste...kuniks lämmastikuringlus käima hakkab ja tasakaal tekib.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 11:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Kuldkaladega koos saab pidada ainult kuldkalu. See on jumala õige. Aga siiski võiks teha ehk erandi Ancistruste suhtes. Minul paraku elavad koos kullakestega ka roosade antsude pere. Ilmselt on keskküttega korteris ilma soojapulgata akvaariumis mõlemad erinevad liigid antud temperatuuriga kohanenud. Ühele veidi soe, teisele veidi jahe - enam-vähem keskmine kummalegi. Igatahes Antsukesed sigivad usinasti. Iga kuu on mari! Ainuke probleem on söögiga. On ju oht, et kuldkalad söövad end "lõhki" ning sellest tekib ujupõie kahjustus, mis on praktiliselt pöördumatu. Mul on seal piisavalt väikse avaga kookose koopad, kuhu kuldkalad ei pääse. Sinna panen õhtul ööseks Antsudele tablette. Muidu on mul seal neile kõiogile matsutamiseks suvikõrvitsa viil, mis ei tohiks ka kuldkaladele kurja teha. Viimastele pean ka paastupäevi. Tavaliselt saavad nad pisut spets kuldkala graanulit nii hommikul kui ka õhtul. Mõnel päeval aga saavad ainult mingit kribalat ujuvtaime, mille nime ma kahjuks ei tea. Söövad suure mõnuga ja vastavalt siis on ka väljaheide rohelist värvi.

Üks kindel taim, mida kuldkalad ei söö on kriinum ja ka anubias. Vast ka Microsorum (pole ise veel proovinud). Vähe pehmemate lehtedega taimed on arvatavasti ohus. Samas arvan, et kui neile pakkuda muud alternatiivi, siis nad ehk muu taimestiku kallale ei kipu. Minu kalad on ilmselt veel nii noored, et "metssea" kombeid neil küljes ei ole. Alternatiiviks ehk võiks pakkuda neile konservherneid (koor tuleb ära võtta). Olen lugenud ka, et pakutakse külmutatud herneid. Ei oska kogemuse puudumise tõttu sõna sekka öelda.

Stressivedelik? Kas JBL-i Acclimol? Ikkagi keemia ning lisada võiks vast vajadusel. Näiteks, kui uued kalad siise tuua või mingi haigus läbitud või ehk ka siis esmavahendina, kui miskit naha kahjustust märgata. Tol juhul tuleks aga hoolega edasi jägida, kas kala paraneb.

Helveste asemel võiks vist küll midagi spetsiaalselt kuldkaladele mõeldut olla. Teised söögid (ka helbed) ehk liiga rammusad. On olemas sellised "krõps"-kaanega purgikesed, mis doseerivad teatud koguse.

Akva on kahe kala jaoks piisav. Kui sisefilter töötab hästi ja on piisavalt võimas, siis pole muretsemiseks põhjust. Kalade kasvades väljaheidete kogus suureneb. Eks tulevik näita, kas see filter on piisav - kui mustaks too läheb. Hetkel ilmselt on kalad suht väikesed? (Mul on 128-ses akvas välisfilter ja eraldi kompressor õhutamiseks, lisaks on mul veel ka UV-lamp - viimane pole vast ehk kohustuslik). Sisefiltrit peab vast tihedamini puhastama. Muud vahet ehk polegi.

Termomeeter - igatahes ei soovita panna klaasist iminapaga termokat. Mul ujuti see puruks. Küll nii õnnelikult, et klaasikilde palju polnud ja keegi viga ei saanud.

Sai nüüd pikalt heietatud. Kui kusagil eksisin, siis ehk parandatakse ja võtan õppust. Aga kõik see jutt oli vaid minu isiklikest kogemustest.

Jõudu ilusate kalade kasvatgamisel! Seda ilu jagub väga pikaks ajaks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 11:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
KRA kirjutas:
...
Termomeeter - igatahes ei soovita panna klaasist iminapaga termokat. Mul ujuti see puruks. Küll nii õnnelikult, et klaasikilde palju polnud ja keegi viga ei saanud....

Jah, "kullakesed" kasvavad suureks ja siis võib mõni tõesti termomeetri lihtsalt mööda ujudes puruks lüüa. Oma pisikeste troopikakaladega purgis seda ohtu pole olnud. Võtan teatavaks, tänks!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 23, 2010 11:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 16, 2005 05:53
Postitusi: 1146
Pildid: 8
Asukoht: Harju/Tallinn
Felch kirjutas:
KRA kirjutas:
...
Termomeeter - igatahes ei soovita panna klaasist iminapaga termokat. Mul ujuti see puruks. Küll nii õnnelikult, et klaasikilde palju polnud ja keegi viga ei saanud....

Jah, "kullakesed" kasvavad suureks ja siis võib mõni tõesti termomeetri lihtsalt mööda ujudes puruks lüüa. Oma pisikeste troopikakaladega purgis seda ohtu pole olnud. Võtan teatavaks, tänks!

väheke täpsustaks :
Pilt

ei tasu panna suurema diameetriga termomeetrit , selle on suutelised ka keskmist kasvu sõbrad (guraamid, skalaarid, red humpid ) ära lammutama.
Enda lemmik kraadipulk on selline saledam versioon.
Pilt
mida pole siiani kalad lammutada suutnud.

_________________
kodune 200 liitrit (led 24x3W)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 24, 2010 12:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Aga on olemas patareidega kraadimõõtjaid. Hind küll soolasem. Nende töökindluses, õigemini firmadel, mis neid müüvad, on vahe. Hetkel, öösel, ei oska täpselt öelda, kuid kogemused on olemas. Üks firma on täiesti jama. Vesi imbub patareide juurde. Kui kellelgi huvi, siis andke teada ning annan parema vastuse.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 09, 2010 09:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Keegi pole küll huvi tundnud, kuid siiski panen oma kogemuse patareidega iminapaga näidikute kohta kirja. See, mis vett patareidele laseb on Aqua Medic. Sai küll kõik praod enne akvasse panemist silikooniga kaetud, kuid erilist tolku polnud. Oluliselt parem on Juweli oma.


Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver