foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Probleem kuldkalaga
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 29, 2004 06:33 
Akvarist

Lugu järgmine: ostsin eelmine nädal poest uue kuldkala.Algul ujus normaalselt,aga siis märkasin et ta nagu väsiks ära ja vajub põhja puhkama. Järgmine päev tegi kala ujumis liigutusi ainult siis kui süüa andsin või kui jäin teda pikemalt vaatama.Nüüd istub kalalihtsalt põhjas vahel kogub end tõuseb akva ülemisse kihti ja siis vajub jälle alla.Väliselt
pole kala muud midagi kui et väljaheide on nagu niit valge ja mõned soomused turritavad. Täna märkasin et ta nagu köhiks(niisugune mulje jääb)või tõmbleb.
Mida ettevõtta äkki keegi oskab aidata?

Vesi Ph 7,5,Kh 7,NO3 20ml/l,NH3 0

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 29, 2004 07:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

haiglane kala - soolavann ja siis mingi septsiaalne ravikuur - aga samas ega ma oskagi midagi soovitada - endalgi üks kuldkala põhjas vireleb ja midagi pole aidanud - aga kuna sul alles uus kala siis äkki on poest kaasa tulnud mingi haigus.... targemad oskavad ehk paremat nõu anda... :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 30, 2004 06:25 
Akvarist

Tänaseks on kala surnud.Arvan et tegu oli sama jamaga mis anz-i teemas
Kuldkalakesel kõht ja silmad punnis.Kuigi väliste sümptomite põhjal: kõht oli punnis mõned soomused turritasid,väljaheide oli nagu niit,peamiselt istus põhjas, ta lõpus nagu köhis(niisugune mulje jäi)või tõmbles on seda
raske päris kindlalt arvata(lugesin ka eespool mainitud teemas olnu vene ja soomekeesid linke).Lisaks proovisin veel soolavanne,aga seda kala need vannid ei aidanud.

Nüüd on veel üks mure mul olid ka kaks apple snaili samas akvas garntiinis, kas ka nemad võivad haiguseid edasi kanda ja kas nad tuleb hävitada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 30, 2004 07:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nii vähese info põhjal nii karme järeldusi küll ei tasuks teha, Ichthyosporidium nii levinud kah ei ole et teil kõigil just sellega tegu saaks olla. Kui kala on surnud lahka ta ära, on selge kas oli see haigus või mitte.
Haigusi on igasuguseid ja tihti on põhjused hoopis mujal, mitte haiguses - ka haigeks jääb kala sageli just siis kui ta satub ebasoodsatesse tingimustesse või on nõrk. Ma juba kahetsen et selle haigusejutu foorumisse tõlkisin, nüüd on oht et hakatakse vaime nägema - ega anz kah vist kala ei lahanud nii et tont teab mis seal tegelikult oli.
Kui vana see akvaarium Sul on, kes seal veel elavad? Kas Sul akvaariumis taimi kah on ja kui siis kui palju? Kui tihti vett vahetad?
Äkki on lihtsalt midagi vette sattunud mis mürgine - keegi siinmail tassis korra endale sellise kivi mererannast akvaariumi et kalad surid maha.
Või siis mingit keemiat sattus akvasse? Temperatuur oli ebasobiv? Vees raskemetallid? Variante jagub...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 30, 2004 09:44 
Akvarist

Asi selline akvaarium kus kala oli on käigus olnud pool aastat.Vett vahetan korra nädalas.Pühapäeval vahetasin vett ,teisipäeva hommikuni
elasid selles 2 kuldkala kes vahetult kolisid uude akvasse ja uus kala kolis vabaks jäänud akvasse nii et vee viga see tõenäoliselt olla ei saanud.
Küll aga on mul põhjust arvata et vedasin haiguse sisse poest,sest esmaspäeval käisin poes vaatamas kas sobivat isendit on ja leidsin ühe sobiva isendi.
Teisipäeval(enne pühi) kui kala ostma läksin olid nad mingil põhjusel tõstetud alumisse akvaariumisse ning tükk aega otsisin seda kalakest ja siis jäi mul silma et
kaks ülejäänd selli ülalt akvaariumist ujusid imelikult üks lipa-lopa ja teine
istus samuti põhjas nagu see minu kala hiljem.Kui küsisin miks kalad alla on tõstetud
öeldi et tuleb uut kaupa,et vaja akvaarium vabastada.Reedel (peale pühi ) kui poodi läksin(tahtsin vaadata kuidas need kalad seal akvas käituvad ) olid kalakesed kadunud, ülemine akva oli ikka tühi ja tühi oli ta ka esmaspäeval .Nii et tõenäosus et ma higuse poest tõin
on suht suur,sest ma ei usu ka seda et keegi oleks kohe peale jaanipäeva tulnud ja sellise imelikut käituva kala ostnud.

Kokkuvõtteks
Mida ilmsemini on siin süüdi minu akvaariumialane kogenematus,seda käesoleva loo puhul nii kaupluses kui ka kalade haiguste määrmisel.
Otsisin ma tegelt netist sümptomite põhjal millega tegu võiks olla ja mida ettevõtta.
Ja selle haiguse puhul on teglikult ju sümptome palju ja nad kõik ei pruugi esineda Nagu ma aru sain pidi see sõltuma sellest mis organ on kahjustatud.
Lahkama oleks pidanud küll aga praeguse seisuga mul puudu selline invetar ja ilmselt ka tuleb veel teadmisi ammutada et lahkamisest mingit arvestatavat kasu tõuseks.Minu eelmine postitus oli siiski ainult ju arvamuse tasandil nagu ka see(ilmselt paranoiline) aga eks ole siingi midagi õpetlikku ja see et sa(Rein) sellest haigusest ülevaate tegid on ju ainult teretulnud nähtus,sest mingisugustki infot leida eesti keeles on suht raske tegu.

Jääb vaid küsida mul olid ka kaks apple snaili samas akvas garntiinis, kas ka nemad võivad haiguseid(mistahes haigus see ka ei olnud) edasi kanda ja kas nad tuleb hävitada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 30, 2004 10:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Adlowsky kirjutas:
kadunud, ülemine akva oli ikka tühi ja tühi oli ta ka esmaspäeval .Nii et tõenäosus et ma higuse poest tõin
on suht suur

Kahjuks selle järgi lõhnab tõesti.
Adlowsky kirjutas:

Mida ilmsemini on siin süüdi minu akvaariumialane kogenematus,seda käesoleva loo puhul nii kaupluses kui ka kalade haiguste määrmisel.
Otsisin ma tegelt netist sümptomite põhjal millega tegu võiks olla ja mida ettevõtta.

Ennast pole mõtet süüdistada, selle eest peaks ikka kauplus hoolt kandma et haigeid kalu ei müüks.
Adlowsky kirjutas:
Lahkama oleks pidanud küll aga praeguse seisuga mul puudu selline invetar ja ilmselt ka tuleb veel teadmisi ammutada et lahkamisest mingit arvestatavat kasu tõuseks

Et teravat nuga pole võtta või? :? Ega palju muud selleks vaja pole. Kui kardad potentsiaalselt kalas asuvat nakkust siis kummikindad kah abiks. Need sõlmekesed siseelunditel pidid kirjelduse järgi silmaga nähtavad olema, no luubiga peaks siis piisav olema vaadata. Kui see on tõesti see haigus siis tahaks küll poe nime teada.
Adlowsky kirjutas:
Jääb vaid küsida mul olid ka kaks apple snaili samas akvas garntiinis, kas ka nemad võivad haiguseid(mistahes haigus see ka ei olnud) edasi kanda ja kas nad tuleb hävitada?

Raske öelda, ise küll ei riskiks sealt midagi kaasa tuua.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 01, 2004 01:20 
Akvarist

Võtsin terava noa ja kummikindad appi ning lõikasin kalal kõhu lõhki.Tõsi küll surmast möödas tükk aega aga pildist mis avanes:
1.kõht mis oli ennem prink oli tühi ja sissevajunud
2.kohapeal kus peaks olema soole toru oli selline tume pruun mäda taoline ollus ja soole toru ma nagu ei leidnudki
3.noa terale jäi veel 3 ca 3mm läbimõõduga ja 0,7 mm kõrgust tabletikujulist moodustist värvus pronksjas pruun aga kuna mul
mikroskoopi ei ole siis ei või ma täpselt öelda millega võib tegu olla.

Ja veel mis ma märkasin, et väljheide eile õhtul (enne surma)oli selline valge kobarjas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 01, 2004 09:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Oeh, siis on tõesti hullusti. :( Selline jama nädalaga naljalt ei juhtu ning kahjuks on päris tõenäoline et saidki selle eriti vastiku Ichthyosporidiumi kaela. Siselunditel peaks olema näha pruunikaskollakad sõlmekesed...
Kust selle kala ostsid?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 01, 2004 05:34 
Akvarist

Kuna ma 100% ei saa tõestada millega tegu,siis ei ole ilmselt eetiline selle poe nime avaldamine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 03, 2004 08:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Loodan et Sa vähemalt poodi teatasid? Nad vast lihtsalt ise ei tea et ostsid sisse haiged kalad, sel moel aga võivad seal teisedki kalad nakkuse saada ning siis omakorda jne. Vähemalt mina aiman kus see juhtus ja sinna oma jalga ilmselt niipea ei tõsta.
Kui nad teadlikult haigeid kalu müüsid siis see oleks ikka päris sigadus, tahaks loota et siinmail selliseid asju ei tehta.
Ühelt poolt ma igati mõistan Su teguviisi et poe nime oma teada jätad. Teiseltpoolt mõtlen nendele kodanikele kes sealt pahaaimamatult oma akvasse võivad õuduse tuua. Tont teab mis see õige on, poodi ütlema peaks igal juhul.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 03, 2004 10:57 
Akvarist

Pildid: 0
Ma selle jutu peale igatahes pool aastat isegi hea tahtmise juures pole nõus ühestki poest kalu ega taimi ostma...
Hea veel, et nagunii plaani pole ja asju pigem üle kui puudu akvaariumis :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 05, 2004 08:19 
Akvarist

Ma arvan et see lugu ei tohiks küll kedagi hirmutada,pigem suurendama tähelepanu ja seda eriti kuldkalade ostmisel,kuna ka siin foorumis on üksjagu probleeme kuldkaladega.See omakorda ei tähenda et see probleem kõigil on ühine.
On haiguseid mille peiteaeg on pikk ja kui näiteks on mõnel kalakasvatajal mingi niisugune haigus sisse trehvanud ja haiguse lõppfaas ilmneb alles kaupluses,siis ei saa kaupluseid selles ju süüdistada.
Minu loo puhul ma arvan tuginedes eelpool mainitud asjaoludele ,et kauplus teadis selle kala kohta müügihetkel rohkem kui mina, aga ei ärihuvist lähtuvalt ei saanud infot minuga jagada ja öelda ära osta.Ja mina jälle omalt poolt ostueufoorias ei pannud või ei osanud panna pisi detaile mis selle ostuga kaasnesid.Eks viimasel ole ka oma osa kalakesel kes oli tõeliselt vahva isend.(fantail goldfish,calico coloration)

Ma arvan et taimi võib julgelt osta neist ostukohtadest kus nad kaladest eraldi on ja kalu ka ,aga pöörake tähelepanu akvaariumitele kus nad on ja mismoodi nad käituvad ja kõigile pisiasjadele mis võivad viidata et tegemist sellele missuguse tehingu te sooritate.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 13, 2004 10:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

vat siis, siin on teisigi, kellel kuldkalaga probleeme. Samad jamad olid ka minu kalakestega. 2 ostsin jõulude ajal 2003, neist 1 elas 3 kuud, teine 6 kuud...kolmanda ostsin märtsil, too elas 5 kuud. Sümptomid olid sarnased...jõuetus..põhjas konutamine, vaid soomused ei läinud justkui turri, keha paisus küll. Nüüd kaalun, kas üldse julgen neid kalu osta (teleskoop, loorsaba, punamütsike) Maksid nad üksjagu a 150.- tk.....võtaks parem kilpkonna :roll:

PS Akvaariumi ja toitmise süüks seda pidada ei saa, olen üsna arvestav ja kohusetundlik :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 14, 2004 09:17 
Akvarist

Kas nii lihtsalt tasub loobuda?Mul praegu 2 kuldkala ostetud 2003 aasta detsembris Mustakivi kaubanduskeskuse looma poest .Olid mingi 2cm pikkused(pikkus ilma sabata)niblukesed kalakesed,hinnaga 50.- tk.Paeguseks kasvand juba ca 6-7 cm pikkuseks ( mõõt ilma sabata) suureks kalaks.Teinud akvas sigadusigi pannud nahka ühe Apple Snaili.
Ma olen veendunud et tasub veel katsetada.On ju muid ilusaid kalu ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 14, 2004 09:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu enda kalad on ostetud ka 2003 aasta keskel. Ei ole nad just kõige apremates tingimustes aga elavad ilusti. On rõõmssad ja söövad palju. Nad on umbes 4-5 cm pikad (ilma sabata) Kilpkonna ära küll võta, varsti on tal vaja 200l akvaariumit ja ta reostab ka jubepalju.

Üles
 [ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver