foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 12, 2004 11:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere,

selline mure on et kuldkalakese silmad ja kõht on väga punnis. kalake ise ei jaksa ujuda pinnalegi. istub ainult põhjas ja ahmib õhku peale üritust jõuda veepinnale toidujärgi! kuldkala ise on elanud me juures juba üle aasta aja! kõht oleks nagu kive täis aga samas ei saa see ka põhjuseks olla sest silmad on tal nii väljas ja punnis nagu lendaks varsti minema!

palun kas keegi oskab aidata mida peaks taga ette võtma!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 12, 2004 08:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

asi on naljast kaugel. :evil: su arust kaotas siis lambist ujumisvõime ja lõi silmad välja ja kõhu ette!

äkki üldse hakkab kudema naljahammas! tahaks ikka nõu mida tegema peab vaesel kalal on nii raske olla!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 12, 2004 09:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Võin küll eksida, kuid kardan et sel kalal tuleb peagi minna esivanematega kohtuma, tõenäöliselt parim mida teha saab on teda aidata sinna kiiremini.
See lõhnab ravimatu haiguse Ichthyosporidium järele - parandatagu kui eksin.
Kui kala hiljem lahkad siis ilmselt leiad siseorganitelt kollakaspruune sõlmekesi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 12, 2004 11:10 
Akvarist

Esimene link, mille google selle haiguse kohta andis on see: http://www.solodvds.com/Ichthyosporidium.asp .
Selle all on kirjas järgmist:
Tsiteeri:
Treatment is difficult but treat as for Saprolegnia.

Selle haiguse kohta andis google esimesena selle lehe:
http://hmsc.oregonstate.edu/classes/MB4 ... legnia.htm
Valisin siiski välja kolmanda, mis ütleb
Tsiteeri:
Treatment

Fish fungal infections are difficult to treat and mould cannot ever be eliminated from any fish keeping systems. Any treatment plan must take account of any predisposing factors and these should be resolved / or treated at the same time.

Topical treatments:

*

Use strong malachite green solution (100mg/ litre) to clean the lesion and apply a water-proof cream.

Long-term bath treatments:

*

Salt: 1–5g / litre indefinitely
*

Malachite green: 0.10mg/litre – three treatments at three-day intervals

Ehk on sellest abi.

--
Ms. vannitan ka ise hetkel mõõksabasid soolavannis. Kahtlustan ühte parasiiti, aga KST, kas neil see ka parajasti on. Üks mõõksabadest on igatahes veidi loid ja omab pea ja seljauime vahel heledamaid laike ning sügab ennast aegajalt. Mõned heledad laigud on ka külgedel (nagu soomus oleks ära tulnud). Sööb küll, aga mitte väga isukalt.

Ega keegi ei oska öelda, millega "töödelda" profülaktika mõttes guraamisid? soolavanni neid ju pista ei saa.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 12, 2004 11:17 
Moderator
Kasutaja avatar

No veidi põhjalikumat lugemist just selle haiguse kohta leiab ntx vene keeles:
http://www.fishy.ru/cgi-bin/pub/diag?c=v&id=41
Как лечить:
Эффективных лечебных средств для борьбы с ихтиоспоридиозом до настоящего времени не найдено.
Peale selle paistab et asi on juba üsna hilisesse staadiumi jõudnud nii et kala ilmselt piinleb täiega. Eks igaüks ise otsustab mis on humaansem, kas teostada piinleva kala peal ebakindla diagnoosi alusel ravikuuri (mis maksab ehk rohkem kui kala ja tõenäösus päästmiseks on üpris kasin) või aidata tal kiiresti piinadest vabaneda. Kalade haigustega on tihti segane lugu ning täpse diagnoosi panekuks kasutatakse lahangut, mikroskoopi jms. Ega minagi kindel ole et selline paari sümptomi järgi pakutud diagnoos paika peab, kindel on aga et kalaga on täbarad lood. Tegelikult kui tegu just selle haigusega siis on üldse suht sandisti nagu sealt jutust võib lugeda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 12, 2004 11:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

njah vannitan teda siin hetkel a muutund ei ole midagi.

see Reinu antud vene keelne tekst tundub olevat asjalik aga jah ei mõista ise vene keelt krt :(

väga kahju et kalal nii paha on. teine juba üle aasta olnud ja nüüd peale uue suurema akvaariumi ostu on kõik allamäge läind. suri hiljuti ka teine kuldkalake (valget värvi suure punase ajutäppidega mütsiga). oli teisel mingine punn küljes oma punase mütsikese küljes, see aina suurenes ja suurenes ja lõpuks läks katki ning kala oli mõne aja möödudes surnud. akki on mingi patsill mis on selles akvaariumis ja nakatab kõik kalad mul haigeks ka nüüd uued mida sinna olen muretsenud! [-o<

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 13, 2004 07:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

anz kirjutas:

see Reinu antud vene keelne tekst tundub olevat asjalik aga jah ei mõista ise vene keelt krt :(

jah. effektiivset ravimit ei ole sellele haigusele praeguseks ajaks veel avastatud (see oli see venekeelne jutt).
aga igaljuhul... kui kala ära sureb, või kui ise ta piinad lõpetad, siis kindlalt lahka ja uuri mis sees oli. ja räägi meile kah.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 13, 2004 09:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Järgnevat juttu ma tõesti ei tahaks kirjutada. :(
Kõigepealt - Sul on tegemist on väga vastiku haigusega mille puhul on soovitus kala otsekohe tõsta ümber karantiiniakvaariumi.
Kõige keerulisem on selle haiguse täpne diagnoosimine - kui haigus kindlalt teada siis võib tõesti kasvõi Google abil leida omajagu juhiseid edasiseks. Ma ei usu et seda kala enam miski päästa suudaks, küll aga oleks vaja võimalikult täpselt diagnoosida mis teda tabas et ülejäänud kalu päästa. Vaja oleks kala põhjalikult üle vaadata - kas pole rohkem mingeid haiguse märke? Kui ta päevad otsa saavad peaks ta lahkama ja vaatama mis seest paistab - tean, see pole meeldiv.
Edasi. Kui see on Ichthyosporidium siis on tegu ühe levinud seenhaigusega mida põhjustab seen nimega Ichtyosporidium hoferi. Seda on võimalik enda akvaariumi tuua haige kalaga, haigust sisaldavast akvaariumist/veekogust toodud taimega, pinnasega, veega, ka elussöödaga. Haigus on ohtlik eranditult kõigi kalade jaoks.
Kuna selle haiguse korral satuvad löögi alla eeskätt siseorganid siis võivad välised sümptomid pikka aega sootuks puududa. Ka massilist kalade suremist ei esine kuna haigus areneb aeglaselt kala siseelundites, haiguse areng võib kesta kuni aasta.
Haiguse mõned sümptomid:
- kui närvisüsteem saab pihta siis koordinatsioonihäired liikumisel, kala oleks nagu purjus
- kala laskub põhja ja lebab pikka aega küljeli
- punni läinud silmad
- haavandid nahal
- haavandid uimedel (eriti sabauimel), uimest jäävad vaid rootsud
- kui magu saab viga siis ainevahetushäired
- kui lõpused saavad pihta siis kala lämbub
- kui ujupõis saab pihta siis kala jääb põhja
Need sümptomid ei pea kõik korraga esinema.
Kala loobub toidust ja kõhnub.
Elundid algul paisuvad (süda kuni 2,5 korda, magu kuni 10 korda), hiljem tõmbuvad aga kokku.
Paistab et selguse saamiseks on kindlaim viis lahang - pruunikaskollakad sõlmed peaks olema näha siseorganitel ka palja silmaga, eriti hästi luubiga.
Haigus on ravimatu, haiged kalad kuuluvad hävitamisele.
Haigust sisaldava akvaariumi taimed kuuluvad töötlemisele бициллина-5 (tont teab mis see on) lahusega; pinnast, kahvasid ja kõike muud sarnast tuleks keeta 30 minutit, akvaarium ise tuleks desinfitseerida ntx 3%-lise kloramiiniga.
See oli siis lühitõlge sellest venekeelsest jutust. Kindlasti tee kalale lahkamine, ehk saab selgust- äkki näeme tonte.
Kui soome keel paremini sobib siis põgusat lugemist:
http://www.aquahoito.info/suomi/taudit/oirmuk.php

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 14, 2004 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

olen nüüd kalale teinud kolm päeva soolavanni ja tulemus on hea. paise alla läinud ja aktiivsem tundub kuigi mitte eriti. äkki paraneb!!! :-k

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 14, 2004 10:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Eks hoiame Sulle pöialt, tahaks tõesti loota et sai tonte nähtud. Ega nende sümptomite järgi haiguse tuvastamine ilma eelnevate kogemusteta pole kerge ka kohapeal kala uurides, rääkimata siis lühikirjeldusest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 02:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

kurb aga kala on surnud! paise läks alla aga ujuma ei hakanudki enam!

nüüd selline küs et kust võiks saada seda 3% - kloramiini, kõik kohad läbi käind!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 02:27 
Akvarist

Anz, sa kala lahakasid ka? Mida nägid? Kahju muidugi, et nii läks.
Update: Seda lahust võiks leida mõnes apteegist (eeldusel, et tegu on desinfitseerimisvahendiga). Puhast reaktiivi mõnes reaktiividega kauplevast firmast. Naxo (Tartus) hinnakirjas on 100g seda reaktiivi hinnaga 120 EEK-i. Ilmselt on see kogus selline, millest piisab mitmesajaks aastaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 29, 2004 06:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

jah tundub, et ka minu kalal on see - midagi pole aidanud, silmad küll punnis pole aga kõik muud sümptomid küll kalpivad. Ravikuurid ja soolavannid läbiproovitud - olen isegi nende toitumist muutnud aga ei - kardan, et see kala mul lihtsalt vireleb - aga kuidas ma saaksin teist kala päästa - tal küll veel midagi ei tundu olevat aga mul pole teda kuhugi panna ka ja pole raha, et teisi filtreid ja muud sarnast hankida ja karta on, et teisel kalal pole pääsu kui ta haige kalaga koos hõljub. Ja ma ei saanud aru, mis asjaga pidi pärast akvaariumi töötlema, et haigusest lahti saada - ma olen nii nõutu. Ja kas ma pean siis akvaariumis suurpuhasuse tegema - põhimõtteliselt otsast alustama???

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 29, 2004 10:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Paanikaks pole põhjust :) Mul oli ka väga haige skalaar teistega koos ja ei juhtunud midagi. Ravisin teda küll igasugu vannidega ja isegi sai mingit kallist rohtu ostetud, aga abi ei mingit. Ma ei saanud ju teda ometi kuivale võtta. Hoidsin ainult hoolega silma peal, et kui ta otsa saab, siis saaks kohe välja võtta. Teistel ka ju jama vaadata :roll: Igaljuhul teised jäid terveks. Samas võis olla see ka õnnelik juhus. Kes teab-!?!

Üles
 Teema pealkiri: kuldkalade salapärane surm
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 12, 2004 04:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

tjahhh, hakkab tunduma, et meil siin müüdavatest kuldkaladest põevad kõik mingit haigust....minu kaladel on needsamad sümptomid olnud va haavandid ja punnis silmad. Salapärane haigus murrab järsku..peale põhja vajumist sureb kala 3 päeva pärast :cry:

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver