Alustuseks pean kohe mainima, et Microgeophagus Ramirezi ehk German Ram on minu absoluutselt lemmik kala nii oma välimuse kui ka iseloomu poolest. Olen üritanud kasvatada mitme aasta jooksul nii tavalisi, siniseid, kollaseid ja ka ''balloone''. Vee olen mõlemas akvaariumis üritanud viia Lõuna-Ameerikale kohaseks - kergelt happeline, Ph 6,5, vesi erinevate vahenditega tume. On mõnikord õnnestunud ka Ram'ide kudemist näha aga sabadeni on asi jõudnud vaid korra. Eks siin teemaks muidugi ühisakva rõõmud, et järeltulijad kellegile magusaks suutäieks saanud. Mingi aeg tagasi nägin ühes Tallinna tuntud akvaristika poes müügil kõige ilusamaid kollaseid isendeid, mida ma kohanud. Väidetavalt partii Hollandist ja väga kvaliteetne. Ei suutnud kiusatusele vastu panna ja valisin ühe paari välja. Mingi kuukese pärast pani see paar juba esimest korda marja, mis kolmandaks päevaks oli kadunud. Seejärel paari nädala pärast üritasid uuesti... Ja mul hakkas kahju - pagan, need nii ilusad kalad, et tuleb minna vastu oma põhimõtetele (siiani looduslik valik primaarne - kes osavam, see jääb ellu). Ühesõnaga - sisustasin 65 liitrise veidikene ümber ja kolisin paari sinna, kaaslasteks vaid paar ülakihtides sumavat tetrat. Akvas päris tihe taimestik, kände ja koopaid ka paar tükki ja samuti panin väljavoolule eelfiltri. Nüüd, pärast kolme nädalat, avanes siis selline vaatepilt (järjekordselt ei jõudnud kaamerat valmis seada, seega taskust telefon ja filmima - sorry mitte kõige parema kvaliteedi pärast):
https://www.youtube.com/watch?v=y841G1CkpgA