foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: cichiliidid ja skalaarid
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 19, 2011 09:49 
Akvarist

küsimus selline kas on keegi kes kasvatab neid koos ja kuidas sobivad?

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 20, 2011 12:14 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
signesaariste kirjutas:
küsimus selline kas on keegi kes kasvatab neid koos ja kuidas sobivad?

Kui nüüd meenutada et ka skalaarid on cichliidid, siis vastus sinu küsimusele on JAH.

Kui eeldada et pead silmas skalaaride ja malawi/tanganjika cichliidide pidamist, siis see on ilmselt paha mõte. Isegi kui välja jätta looduslike keskkondade suured erinevused, on kindlasti tõenäoline et skalaarid on sellise koosluse juures kannataja pool.

Indrek

Üles
 Teema pealkiri: tervist!
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 20, 2011 12:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu teada ei sobi nad kokku, sest skalaarid on rahumeelsed ja leebed kalad, aga cichliidid on suht ägeda iseloomuga ja võivad olla (tavaliselt ongi) väga territoriaalsed kalad (mõni liik rohkem mõni veidi vähem). Olen rohkem kui kindel, et skalaarid saavad nende käest pidevalt tuuseldamist ja et neil ampsatakse uimed katki jne. Eks see muidugi erinevate cichliidide liikide suhtes erinev. Skalaare soovitan kokku panna leebemate kaladega ja ahvenalisi ikka omasugustega, st, et soovitan uurida erinevate liikide omadusi lähemalt, sest neid liike ju nii palju ning netis minu teada olemas kalade sobivustabelid vms (aga ei tea päris täpselt kui asjalikud need on) kindlasti uuri asja lähemalt :). See minu tagsihoidlik arvamus :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 20, 2011 01:02 
Akvarist

ise ma olin ka selle teooria juures et loogiliselt võttes peaks ju üks ammeerika kirevahven teisega kokku sobima..
olen tähele pannud et mul on 1 selline kes vahel ajab endast väiksemaid taga aga otseselt viga ta ei tee.. endast suuremaid ta ei torgi ja minuteada on skalaarid mis mulle pakuti temast suuremad..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 20, 2011 10:39 
Akvarist

minul elavad ahvenad küll skalaaridega koos ja pole probleeme olnud.
Kohati tunduvad skalaarid isegi kiuslikumad kui ahvenad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 22, 2011 08:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Skalaar sobib kokku põhjakoristajate, danio´tega, guaraamide, gupide, Magevee Hatchetfish, killifish, botia´d, mollide, platide, plecodega, rasbora (väike karpkala), rainbowfish´ide, tetrad ja teiste skalaaridega. Võib headel tingimustel sobida diskustega.
Malawi, Viktoria, Tanganica ahvenad sobivad kokku vaid omasugustega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 24, 2011 09:41 
Akvarist

Pildid: 3
Malawi ahvenatega skalaari kokku panna pole mõistlik.
Esiteks on vesi hoopis teine ja pealegi läheb sõjaks.
Erandeid muidugi on, aga õnnelik pole ilmselt kumbki ning ka omanik mitte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 25, 2011 06:02 
Akvarist

Kõige parema info saad googeldades lüües otsingusse sisse: angelfish tankmates, freshwater angelfish tank-mates, vms

Mõned näited
http://www.fishlore.com/Profiles-Angelfish.htm
http://www.buzzle.com/articles/angelfis ... mates.html
http://www.aquariumfish.net/catalog_pag ... sorted.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Pterophyllum
http://www.wereallwet.com/freshwater-angelfish-care-2/
jne

Kirevahvenlasi on VÄGA erinevaid nii käitumise (agresiivsuse), suuruse, kui ka vee parameetrite vajaduste poolest. Põhjenduse, miks Malawi ahvenad skalaariga kokku ei sobi, tõi välja juba ka AzA, kes on nende pidamise kohapealt spets. Ka Indrek tõi juba eelnevalt välja, miks need ahvenad nende seltsi ei sobi (lisaks ka tanganjika kirevahvenlased). PÕHJUS: Mõlemad näitena toodud cichliidid elavad vaid omanimelistes järvedes Aafrikas, millede järgi nad on ka oma nime saanud ning eluks vajavad just sarnaseid veeparameetreid, nagu selles järves on. Need aga ei pruugi sobida teistele.
Skalaaridele sobivad vähem agressiivsed kaaslased, kes ei ohusta näiteks juba nende pikki uimi. Lisaks peavad sobima veeparameetrid (temp, pH jne)
Cichliid on näiteks ka Oscar (Astronotus ocellatus), aga ma kujutan juba õudusega ette, kuidas suur võimutsev Oscar rahumeelsema skalaari lihtsalt ära rapib. Sestap Sinu küsimus on liialt laiahaardeline juba selles mõttes, et kirevahvenlasi ehk cichliide on väga-väga palju erinevaid.

LISAKS veel üks VÄGA TÄHTIS point Sinu kalade valikul skalaaridele lisaks. Nimelt akvaariumi suurus ja praeguste kalade arv ning kooslus?! Sa ei ole täpsustanud oma akva suurust ega seda, kui palju ja milliseid kalu Sul seal on. See on aga veel üks väga tähtis aspekt kogu asja juures, et saaks Sulle edasi nõu anda.

Uuri, googelda, aga väldi palun eksperimente.
Edu ning küsi aga julgelt, kui tekib veel küsimusi - ära pelga!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 14, 2011 03:23 
Akvarist

Pean tunnistama et minu akvas elavad koos aafrika cichlidid,oskarid ning skalaarid ja probleeme pole olnud... eks oleneb kalade enda iseloomust. Minu oskarid on nii rahumeelsed et lugedes jutte kuidas oskarid teisi kalu rapivad, tundub utoopiline! :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 14, 2011 03:53 
Akvarist

see oleneb väga isendist ja ka keskkonnast .... halbadel tingimustel muutuvad minu arvates malawikad loiuks ja näivadki rahumeelsed.
Minu kogemus piirdub ka ainult mbunadega, kes heades tingimustes on agressiivsed ja üliaktiivsed.
Leian, et nn. rahumeelne kalake võib vabalt olla lihtsalt stressis kalake.

Ma tahaks näha kui kaua Valuev rusikatega vehib, kui ta peaks läbi gaasimaski hingama ... vean kihla, et kutt oleks mõne aja pärast küllaltki rahulik isend prillipapast nohiku seltskonnas, mis aga ei tähenda, et ta agressiivne poleks :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 14, 2011 04:52 
Akvarist

Sa arvad siis et mul on lihtsalt midagi valesti? Iseenesest ainult ossud on sellised rahumeelsed, omavahel panevad mOkkasi kokku vahel. teised siblivad Ja majandavad ikka hooksalt ringi!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 14, 2011 05:07 
Akvarist

Ma lihtsalt mainisin oma kogemust.
Kuigi jah, ma ei kujuta ette ühes 20m2 toakeses koos neegrit, tema eskimost ämma ja inglise kuninganna nõbu.
Kesktee ju leiab, aga ilmselt pole kellelgil neist hea olla.

Õnneks ei pea enam pea et keegi kuldkalu koos troopilistega, samas aga segatakse aafrikat lõuna ameerika ning aasiaga ilma igasuguse kripelduseta :(
Lahe oleks elada 3 kribula moslemist mõõgamehega ühes korteris, krdi agressiivne tunne tuleks peale
Kaladele aga keegi ei üritagi selgitada, et: juhuu, ärge olge rassistid ja sallige pederaste ... nendega lihtsalt tehakse ära ... toore jõuga.

Alatu tegelikult või mis sa ise arvad?

Ilmselt ma pole ainuke, kes väidab, et tema kalad tunnevad ta ära.
Mõtiskle ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 14, 2011 10:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Kui Sul on vähemalt 500-liitrine akva ja pisematele peidupaiku, siis sellise koguse kalade juures (eeldan, et igat liiki on kaks isendit) ma siiski näen tõenäosust, et nad omavahel hakkama saavad. Mul on suurte Ossude ning Greenude juures kaks pärlguraamit, üks mbuuna on ka. Nad on kasvanud pisikesest saati koos ning pole täheldanud kiusamist. Lisaks on seal veel kolm Thorakatumit, Mastacembelus armatus ning mõni kala veel. Tundub, et titest saati koos kasvanud kalad ei kipu kaklema. Kohe kuidagi ei kujuta ette, et paneks sinna akvasse juurde mõne uue, näiteks isegi tillukese Oscari.

Kõik on suhteline - akva suurus, kalade suurus ja nende arv, peidukohad... Ja erandjuhtumeid ikkagi ka on.

Aga miks üldse esitasid sellise küsimuse? Kas on probleeme ilmnenud? Kui verd ja rusikaid näha pole, siis järeldaksin, et kooslus toimib. Või on kalad veel pisikesed ja mõtled tuleviku peale, et mis siis saab kui Oscarite suuruseks on 40 sentimeetrit?

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver