Ma vaatasin, et sul on albumis estherae ja nigro pildid. Estherae on Malawi järve mbuna, nigro aga Kesk-Ameerika convict. Mõlemad on minu teada omnivoorid, aga mbunad siiski rohkem herbivoorsete kalduvustega, tegelikult söövad nad peamiselt vetikaid ja nendes elavaid loomseid organisme.
Vetikate uurimiseks on suisa omaette teadus - algoloogia. Meie mõistes saaks sõna vetikad võrrelda umbes sõnaga söök - alates seajalast ja seentest kuni bambusevõrsete ja halvaani. Näiteks sinivetikad on tegelikult tsüanobakterid, kuulsad pruunvetikad protistid ehk mingid enamjaolt üheraksed organismid (protistoloogia on väga lai valdkond) ning rohevetikad peaksid taimed olema.
Ma olen lahanud harilikke meie ahvenaid, ogalikke, hauge, särgi, nurge, viidikaid jme. Cichliididest paraku vaid Labidochromis Caeruleust, kes on üsna lähedane Estheraele, vähemalt peaks nad mõlemad mbunad olema. Näiteks haugi seedekulgla on sisuliselt suust auguni ulatuv lühike sool, Lemoni oma oli aga üle kahe korra pikem kui tema enda pikkus. Viitab see sellele, et Lemon on taimetoidulisem, tema seedekulgla ehitus võimaldab pikemat aega seedida taimsete kiududega toitu. Sestap peaksid tema toidus olema ülekaalus vetika baasil taimsed toidud, pluss muu taimne, nagu näiteks suvikõrvits, kurk, tsukiini jms. Ära ei tohi unustada ka pisukest loomset osa.
Minul söövad sukiinit hea meelega Melanochromis auratused, Lemonid ootavad helbeid. Väga hea taimse toidu spirulinaga ei tasuks aga üle pingutada, olen ise suutnud kurikuulsaid spirulina täppe tekitada paarile auratusele.
Kalade toitumine on kah üks omaette teadus ja nende hästi toitmine keeruline. Haug näiteks eriti kurki ei taha, omnivoor sööb aga hea meelega maime, sestap karnivoori ja omnivoori toitmine ühes kastis on keerulisem kui ainult omnivooride.
Cichlidid, eriti noored on nagu kassid, söövad kõike mis ette anda. Sestap ei maksa üle pingutada ja leida hea kombinatsioon, kuigi valest toitmisest tingitud probleemid on üldjuhul harvad va. üle toitmine. Tänapäeva toidud on ikkagi hästi tasakaalustatud ja suhteliselt nö. lollikindlad.
Kalade toitumist on põnev uurida ja analüüsida. Ära kunagi esimest artiklit või foorumi postitust absoluutseks tõeks pea, loe paljusid erinevaid arvamusi, tee ise katseid ja leia oma tõde. _________________ 200L + 30L sump, DIY wet/dry, malawi mbuna cichlidid ... ca 20.
|