Lõpuks on mu 700-liitrine akvaarium (2 m x 60 cm x 60 cm) saabumas. Et seda sai kaua-kaua oodatud, sest kord oli akvamaterjali tarnija puhkusel, siis läks aluskapimaterjali tarnija puhkusele jne, olen saanud aega lugeda teavet igasuguste kalade kohta. Moodustus mitmeleheline fail mulle/perele meeldivatest kaladest, mis aga muidugi ei tähenda, et neid kõiki saaks ühte kasti toppida.
Potentsiaalseid kalu sai filtreeritud läbi mitme valikusõela ja lõpuks jäid püsima alljärgnevad.
Bala hai - 5-6 tk. Need on absoluutne MUST, sest meeldivad mu abikaasale (kes teab kaladest juhtumisi täpselt nii täpselt nagu "imekena", "võib kah", "täitsa kole" ja kes väidab, et tal ei ole nagunii sõnaõigust akvaariumiteemal ja siis võiks vähemalt 1 kalaliik tema lemmik olla
). No tegelikult meeldivad balad mulle ka, ehkki ma natuke pelgan nende paljuräägitud kaane vastu hüppamist.
Tiigerbootsiad, u 5 tk.
Kui arvestada nende kalad täissuurust, siis väga nagu midagi rohkem võtta vist ei saakski, aga... sooviks väga akvaariumis näha ka sellist liiki nagu:
Geophagus steindachneri (Red Hump Eartheater), 1 isane ja 3-4 emast. Eestikeelset nime ma ei teagi neil. Nende kohta leidsin netist üsna vähe materjali tegelikult, s.t erinevad lingid toovad sama artiklini. Siinse saidi teemasid lugesin ka. Kalad tunduvad olevat igavesti lahedad, aga äkki liiga agressiivsed võrreldes ülajäänutega?
Ja viimane sõela läbinud liik:
Half Black Scalare. Tegelikult nende osas olen ma kõige kahtlevamal seisukohal. Kokkusobivustabeli järgi võivad skalaarid ja haid koos elada (no kui haid need balakad üleüldse on, rohkem nagu megabarbused, ehkki ka viimastega koos saavad skalaarid koos elatud, kui tabelit uskuda), aga kas balakad kui viitsütikuga pommid skalaaride rahulikku kulgemist liiga palju segama ei hakkaks oma edasi-tagasi sööstmistega? Kui nad siiski sobituvad ülalnimetatud kooslusse, siis kui palju peaks neid olema? 4-5 ja kui paar moodustunud, siis ülejäänud ära anda?
Igatahes on kõik arvamused, ettepanekud ja mahalaitmised teretulnud. Ikka selleks, et lõpuks saaks omavahel kokku pandud kalad, keda vaadates mu närvisüsteem iga kord võpatama ei peaks.