foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 29, 2007 12:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lõpuks on mu 700-liitrine akvaarium (2 m x 60 cm x 60 cm) saabumas. Et seda sai kaua-kaua oodatud, sest kord oli akvamaterjali tarnija puhkusel, siis läks aluskapimaterjali tarnija puhkusele jne, olen saanud aega lugeda teavet igasuguste kalade kohta. Moodustus mitmeleheline fail mulle/perele meeldivatest kaladest, mis aga muidugi ei tähenda, et neid kõiki saaks ühte kasti toppida.
Potentsiaalseid kalu sai filtreeritud läbi mitme valikusõela ja lõpuks jäid püsima alljärgnevad.

Bala hai - 5-6 tk. Need on absoluutne MUST, sest meeldivad mu abikaasale (kes teab kaladest juhtumisi täpselt nii täpselt nagu "imekena", "võib kah", "täitsa kole" ja kes väidab, et tal ei ole nagunii sõnaõigust akvaariumiteemal ja siis võiks vähemalt 1 kalaliik tema lemmik olla ;)). No tegelikult meeldivad balad mulle ka, ehkki ma natuke pelgan nende paljuräägitud kaane vastu hüppamist.

Tiigerbootsiad, u 5 tk.

Kui arvestada nende kalad täissuurust, siis väga nagu midagi rohkem võtta vist ei saakski, aga... sooviks väga akvaariumis näha ka sellist liiki nagu:

Geophagus steindachneri (Red Hump Eartheater), 1 isane ja 3-4 emast. Eestikeelset nime ma ei teagi neil. Nende kohta leidsin netist üsna vähe materjali tegelikult, s.t erinevad lingid toovad sama artiklini. Siinse saidi teemasid lugesin ka. Kalad tunduvad olevat igavesti lahedad, aga äkki liiga agressiivsed võrreldes ülajäänutega?

Ja viimane sõela läbinud liik:

Half Black Scalare. Tegelikult nende osas olen ma kõige kahtlevamal seisukohal. Kokkusobivustabeli järgi võivad skalaarid ja haid koos elada (no kui haid need balakad üleüldse on, rohkem nagu megabarbused, ehkki ka viimastega koos saavad skalaarid koos elatud, kui tabelit uskuda), aga kas balakad kui viitsütikuga pommid skalaaride rahulikku kulgemist liiga palju segama ei hakkaks oma edasi-tagasi sööstmistega? Kui nad siiski sobituvad ülalnimetatud kooslusse, siis kui palju peaks neid olema? 4-5 ja kui paar moodustunud, siis ülejäänud ära anda?

Igatahes on kõik arvamused, ettepanekud ja mahalaitmised teretulnud. Ikka selleks, et lõpuks saaks omavahel kokku pandud kalad, keda vaadates mu närvisüsteem iga kord võpatama ei peaks.

100 l: jälle soe ja mage vesi + kalad

650 l: ikka soe ja mage vesi + kalad

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 30, 2007 08:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Balade võtmisel soovin edu! Minu omad hüppavad ja kargavad, lisaks on üks nn boss ja dikteerib teise ujumise ning söömise aegasid. Arusaadavatel põhjustel boss muudkui kosub ja teine jääb järjest nirumaks. Koos on nad elanud üle nelja aasta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 30, 2007 09:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ise olen kunagi tiigerbootsiate puhul märganud agressiivset käitumist skalaaride vastu. Mida suuremaks, seda hullemaks asi läks. Skalaaride puhul on number, mida soovitaks alates 6-st. Kunagi sai neid paljundatud. Paraku ei sobinud mitte kõik paarid kokku ning kuigi enamus tegelesid paljunemisega, kandsid samades tingimustes vaid osadel tegevused vilja. Osa paare läks omavahel kaklema, sõid marja ära jne. Peaasi, et oleks ruumi. Mitu paari hakkab teineteist häirima. Kui nad on kord "soone peale saanud", siis on poegimine selline non-stop tegevus, et ülejäänud kalad on pideva rünnaku all. Endal oli selleks 2m pikkune kast ja ikka suutsid kraaklema minna. Kuid ega sellise koosluse juures eriti sealt miskit tulla nagunii vist ei saa... Näljased, kiired tüübid ootel...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 30, 2007 09:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

avantipopolo, ma vaatasin otsinguga, et sul on balad juba päris pikka aega olnud. Kasutan juhust ja uurin, et kui kiiresti nad siis kasvavad? Kirjanduses räägitakse lihtsalt kiirest kasvust. Poes on tavaliselt müügil sellised 6-7 cm pikkused ja üsna kiitsakad kalad. Ühes poes nägin ühte umbes 20 cm balat (küllap oli keegi oma akvast ära andnud) ja see oli pontsakas, nagu sinu ühel pildil.
Ja teine küsimus: kas balad vett vahetades või süüa andes ka kipuvad välja hüppama ja tuleks mingeid ettevaatusmeetmeid kasutada?
Süüa andes ehk mitte, sest see käib käbedalt, aga vett vahetades kulub ju paratamatult aega, eriti suure akvaariumi korral. Mul ei saa akvaariumi torustikuga ühendada ja pean siis pangede-kannudega veevahetust tegema hakkama.
Tõtt öeldes saab see akvaarium veetrassist üleüldse kõige kaugemasse kohta ja mõtlesin juba, et äkki peaks mingi pika-pika vooliku muretsema, selle lihtsalt kraani otsa suruma ja läbi elamise akvaariumini vedama. Sel juhul saaks opereerida poolkinnise kaanega. Aga vett tuleks välja tõmmata ikka pikka aega lahtioleva kaanega.

aix, mis sa lõpuks tegid - pididki bootsiad ja skalaarid eraldama? Mul ei tuleks hilisem eraldamine vist kõne alla, sest 3 akvaariumit elamises on piir mis piir ja neljandat ma ei planeeri (või no kui, siis kunagi saja aasta pârast mereakvaariumi, aga sinnani tuleb esialgu elada).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 30, 2007 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

mul on endal veevahetusteks 12-meetrine voolik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 30, 2007 11:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Eraldi läksid, õnneks oli variante...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 02, 2007 08:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mul on nad selliseks kasvanud 4-5 aastaga. Poest ostes olid umbes 10 cm, kui nad olid kasvanud umbes 15 cm pikaks, sai soetatud 180 liitrise asemel 380 liitrine ja nad sinna ümber asustatud. Viimase 3 aastaga on nad sirgunud umbes 20-25 cm pikkuseks.

Alguses olid nad kasvult samasuured, kuid ajaga on kasvu vahe järjest suurenenud. Praegu võib see olla umbes 5 cm.

Süüa andes nad välja ei saa hüpata, aga veevahetuse ajal nad karglevad küll. Lahtist akvaariumit üksinda tuppa ei jäta. Veevahetuse ja muidu akvaariumis askeldamise ajal pean arvestama, et nad ehmatavad ja oma suuruse tõttu korraldavad paraja kaose. Ka öösel võivad nad ehmatada, olen siis toas tule põlema pannud, et nad maha rahuneksid.

Häbi tunnistada, aga nad on ikka endale muhu pähe ja silma rulli hüpanud, aga õnneks on siiani kõik ära paranenud. Väiksem bala lakub praegu viimase perutamise käigus saadud haavu.

Samas olen kuulnud, et mõned balad peavad ennast korralikult üleval.

Lisasin albumisse uued pildid. Pildil "Balade suurus" on enamvähem mõlemad kalad näha ja mõõtu saab võtta vasakus ülemises nurgas asuva tetra barbuse järgi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 05, 2007 09:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
red humpi julgen soovitada,minul isiklikult nad agressiivsed ei ole ja ühed väga omapärased kalad on

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 05, 2007 10:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Esiteks, aitäh kõigile põhjalike vastuste eest!

Ryan, pildilt vaadates tundub sul red humpe päris palju olevat. Milline on isaste-emaste suhe?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 07, 2007 07:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
koos kasvanud isased saavad omavahel ilusti läbi,kuid mul see suurem kes algusest saadik harjunud emasega kahekesi olema siis vahel ikka ajab teisi väiksemaid isaseid taga,kuid ei midagi hullu pole,arvan, et mul ainult üks emane ongi,pesakond red humpe kes nüüdseks juba värvi selga saanud on kõik isased,tegelikult peakski mõned ära jagama, on teisi mul seal oma 10 või veelgi rohkem

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver