Tere kõigile!
Olen siin lugemas käinud kaua-kaua. Nüüd lõpuks soetasin pärast pikka mõtlemis- ja lugemisperioodi akvaariumi - 100 l. Hetkel on käimas sissetöötamistsükli esimene nädal, täpsemalt öeldes 4. päev.
Akvaariumisse sai sisse pandud see, mis allpool kirjas peaks olema. Kõik toimib kenasti - filter töötab, vesi on selge (eile pärast taimede istutamist läks vesi imevähe hägusemaks, aga tänaseks on jälle klaar) ja selles osas muresid pole. Peaasi, et kannatust jätkuks veel 1,5 nädalaks enne, kui esimesed krevetid põhja puhastama tuua.
Küsimus aga selline, et ehkki ma olen silmad punnis peas lugenud kõike võimalikku ja võimatut mitmes keeles, tahaks ikkagi kuulda ka siinsete praktikute arvamust mu potentsiaalset kalavalikut ja veenäitajaid silmas pidades.
Tegin veetesti kraaniveele ja täna ka akvaariumiveele. Mõlemad kattuvad 1:1.
Kolm põhinäitajat on sellised:
- NO3 jääv lakmuspaberi värvi poolest vahemikku 0-10;
- KH jääb vahemikku 15-20
- PH on vahemikus 8,0-8,4 (ei ole päris 8,4, aga ka mitte puhas 8,0)
Nagu ma aru saan, on viimased kaks ülearu kõrged.
Aga kas nii kõrged, et neid kindlasti tuleb alla võtta? Kui jah, siis vist muud võimalust pole, kui KH- ja pH-vähendajad, mida poes müüakse?
Või oleks mõistlik siiski selle pH ja KH juurde jääda, et ei peaks "eluks ajaks" vâhendajaid kasutama jääma?
Ja nüüd küsimus kalade kohta lähtuvalt veenäitajatest. Anticistrus, musiguraami ja siiami tapluskala on poes vees, mille pH on vahemikus 7,2-7,5. Vahe minu vee näitajatega langeb lubatud piiresse (kalade kohandamisel tunni iaja vâltel enne põhiakvaariumisse laskmist), aga kas need näitajaid iseenesest nimetatud kaladele ohtlikuks ei saa tulevikus? Või harjuvad ikka ära?
Tõenäoliselt on samalaadseid küsimusi minusugused algajad siin kordi küsinud, aga üritasin leida võimalikult tâpset teemat, kuid tulutult. Eks igaühele tundub, et tema personaalselt esitatud andmed on kõige olulisemad ja kordumatumad
Tänan juba ette kõiki vastajaid!