foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere kõigile!

Olen siin lugemas käinud kaua-kaua. Nüüd lõpuks soetasin pärast pikka mõtlemis- ja lugemisperioodi akvaariumi - 100 l. Hetkel on käimas sissetöötamistsükli esimene nädal, täpsemalt öeldes 4. päev.
Akvaariumisse sai sisse pandud see, mis allpool kirjas peaks olema. Kõik toimib kenasti - filter töötab, vesi on selge (eile pärast taimede istutamist läks vesi imevähe hägusemaks, aga tänaseks on jälle klaar) ja selles osas muresid pole. Peaasi, et kannatust jätkuks veel 1,5 nädalaks enne, kui esimesed krevetid põhja puhastama tuua.

Küsimus aga selline, et ehkki ma olen silmad punnis peas lugenud kõike võimalikku ja võimatut mitmes keeles, tahaks ikkagi kuulda ka siinsete praktikute arvamust mu potentsiaalset kalavalikut ja veenäitajaid silmas pidades.

Tegin veetesti kraaniveele ja täna ka akvaariumiveele. Mõlemad kattuvad 1:1.
Kolm põhinäitajat on sellised:

- NO3 jääv lakmuspaberi värvi poolest vahemikku 0-10;
- KH jääb vahemikku 15-20
- PH on vahemikus 8,0-8,4 (ei ole päris 8,4, aga ka mitte puhas 8,0)

Nagu ma aru saan, on viimased kaks ülearu kõrged.
Aga kas nii kõrged, et neid kindlasti tuleb alla võtta? Kui jah, siis vist muud võimalust pole, kui KH- ja pH-vähendajad, mida poes müüakse?
Või oleks mõistlik siiski selle pH ja KH juurde jääda, et ei peaks "eluks ajaks" vâhendajaid kasutama jääma?

Ja nüüd küsimus kalade kohta lähtuvalt veenäitajatest. Anticistrus, musiguraami ja siiami tapluskala on poes vees, mille pH on vahemikus 7,2-7,5. Vahe minu vee näitajatega langeb lubatud piiresse (kalade kohandamisel tunni iaja vâltel enne põhiakvaariumisse laskmist), aga kas need näitajaid iseenesest nimetatud kaladele ohtlikuks ei saa tulevikus? Või harjuvad ikka ära?

Tõenäoliselt on samalaadseid küsimusi minusugused algajad siin kordi küsinud, aga üritasin leida võimalikult tâpset teemat, kuid tulutult. Eks igaühele tundub, et tema personaalselt esitatud andmed on kõige olulisemad ja kordumatumad ;)

Tänan juba ette kõiki vastajaid!

100 l: jälle soe ja mage vesi + kalad

650 l: ikka soe ja mage vesi + kalad

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 11:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

selliste näitudega saaksid teha superakva Tanganjika kääbustele :)

r.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 11:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga millised need Taganijka kääbused välja näevad? :)
S.t millise inglise- või ladinakeelse nime all neid netiavarustest otsima hakata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 11:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

http://www.cichlid-forum.com/profiles/c ... php?cat=14

Üles
 Teema pealkiri: veenäidud
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 11:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Minu kogemuse kohaselt võid oma soovitud kalad vabalt võtta. Alustasin samuti 112l akvaga ja samasuguste kaladega. pH oli ka väga kõrge (8,5) Foorumit lugedes tegi see mindki ärevaks. Katsetasin siin turbatablettide ja CO2-ga vee parandamiseks, aga pikapeale loobusin, sest pH langes iseenesest veidi (puujuurikas) ja kaladel polnud häda midagi. Kui tahad ikka väga veeparameetritest lugu pidada, siis muidugi kiitus sulle ja jäädki seda keemiat sisse valama, aga saab ka märksa lihtsamalt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 11:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma vaatasin neid kääbuseid, nende hulgas on täitsa lahedaid olevusi küll. Pean veel mõtisklema, aga kindel on see, et mu 4ne tütar ootab pikisilmi musiguraamsid ja ma ei saa teda hetkel alt vedada.

Sannette, hea kuulda, et saab ka ilma keemiata hakkama, sest kui ei ole just elupäästvalt vajalik igasugust sodi lisada, siis eelistan seda mitte teha. Märkse lihtsam ju nii mulle kui kaladele, kui sobib see, mis kraanist tuleb.

Mul tekkis siin veel üks küsimus, et kas ma peaksin selle tsüklita perioodi vältel ka akvas vett kord nädalas vahetama või ei ole see mikrofloora loomise perioodil hea?

Kusjuures ma tuvastasin täna pisukese nördimusega, et teod jätavad klaasil venides sellele kaunid teerajad :shock: Mulle on lapsepõlvest meelde jäänud akvaarium, mis oli tâis tundmatu päritoluga tigusid ja need justkui just puhastasid klaasi, mitte ei jäljetanud. Aga võib-olla on see tavapärane "muru oli rohelisem" sündroom ;)[/img]

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 06, 2007 11:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vigade parandus:

tsüklita periood = kaladeta tsükli periood muidugi :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 11:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Vett vahetama ei ole küll mõtet hakata, kui sul seal peale taimede ja tigude kedagi sees ei ole.
Nendel vee näitajatel ei ole ka kalade valikut arvestades eriti häda midagi.
Ainuke asi, et nad ei pruugi sul sugugi selliseks jääda.
Nii NO3, pH kui ka KH muutuvad akvaariumis mingil määral, kui oled kalad sisse toonud. GH peaks umbes ligikaudu samaks jääma, kui see mis kraanist tuleb, aga seda sa ei olegi mõõtnud?

Viimati muutis p6lts, Teisipäev Aug 07, 2007 01:13, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 12:06 
Administraator
Kasutaja avatar

jöudu ja röömu uue akvaariumiga.

Bambeduus kirjutas:
Kõik toimib kenasti - filter töötab, vesi on selge (eile pärast taimede istutamist läks vesi imevähe hägusemaks, aga tänaseks on jälle klaar) ja selles osas muresid pole.

albumist pilti vaadates peab kahjuks märkima, et enamus taimi sinu akvaariumis ei ole veetaimed.
taimenimedes ma just eriti tugev ei ole, aga pöhja istutatud kirjude ja valgete lehtedega taimed kindlasti vee all kaua vastu ei pea. sama lugu suurema valgeäärelise taimega. vöimalik et veel möni on mittesobiv.
köige hiljem siis kui on selgeid lagunemismärke näha, peaksid nad kindlasti välja vötma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 02:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere, Indrek!

Kusjuures ma ise ka vaatasin neid taimi, et on suhteliselt sarnased mitteveetaimedele. Samas müüakse neid kalapoes ja sealses näidisakvaariumis on ka need taimed. Eks paistab. Väikesed taimed ei ilmuta hetkel mingeid lagunemismärke, kuid valgeäärelistel taimedel on paar lehte selliseks libedaks-tumedaks muutunud. Eile õhtul korjasin need lehed välja. Ei teagi, kas on tegemist sellega, et õunateod mööda neid taimi paterdavad või milleksi muus.

Muide, täna hommikul märkasin, et üks puurontidest on kaetud valkja hõljuva ollusega. Võtsin rondi välja, nühkisin puhtaks ja panin tagasi. Või ei oleks tulnud seda teha ja oleksin pidanud laskma protsessil toimuda?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 02:19 
Administraator
Kasutaja avatar

Bambeduus kirjutas:
Muide, täna hommikul märkasin, et üks puurontidest on kaetud valkja hõljuva ollusega. Võtsin rondi välja, nühkisin puhtaks ja panin tagasi. Või ei oleks tulnud seda teha ja oleksin pidanud laskma protsessil toimuda?

ilmselt mingi seen.
algavas akvaariumis ikka tekib.
faunale ohtlik ei tohiks olla ja kaua ta ei kesta ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 03:06 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Bambeduus kirjutas:
Kusjuures ma ise ka vaatasin neid taimi, et on suhteliselt sarnased mitteveetaimedele. Samas müüakse neid kalapoes ja sealses näidisakvaariumis on ka need taimed.

Hmm, millises poes nii on kui saladus pole? Ehk tasuks müüjale lihtsalt tagasihoidlikult mainida - võib-olla mõni müüb neid tõesti teadlikult, tõenäolisem on aga et müüja lihtsalt ei tea et need pole veetaimed. Eks erinevaid taimi ole omajagu ja müüjatel koolitust napib...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 03:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tegemist on ühe Brüsselis asuva kalapoega, mida kunagi ammu alustas grupp oma ala andunud fänne ja mis nüüdseks on kasvanud Belgia kõige suuremaks kalapoeks.
See muidugi ei tähenda, et nad ei võiks vigu teha. Aga ma hakkasin praegu mõtlema, et ehkki need taimed on seal taimeosakonnas kõik akvaariumides üleni vee all - äkki on osad nendest ikkagi mõeldud, nt tiigipervel kasvatamseks vms.
Ma muidugi viskasin juba sildid ära ja ei suuda nüüd meenutada, mis nimedega taimed on. Kui siiski tuvastan, annan siingi teada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 03:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Panen siia selle Brüsseli poe lingi koos videoklipiga (seal on ka taimedega akvaariumid ja minu omas olevad taimed on samuti põgusalt näha). Veebisait on iseenesest ainult hollandi- ja prantsusekeelne, aga video puhul pole see oluline:

http://www.brusselsaquariums.be/fr_index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 07, 2007 03:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
See on tõepärasem variant jah et nad olidki müügil mitte päris akvaariumitaimedena, kuskil veepiiril nad saaks ilmselt hakkama. Ka Tropica taimevalikus on olnud terraariumi jaoks mõeldud taimi mida ei tohiks päris vette toppida ja mida siinmail on müüdud veetaimedena (Ophiopogon japonicus 'Kyoto Dwarf', küllap segaduste pärast nad seda enam ei pakugi).

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver