albert kirjutas:
Maria kirjutas:
enamik kalu (on mõned erandid) kasvavad vastavalt akvaariumi suurusele.
Oled sa selles kindel? Kas tegu ei ole pigem järjekordse müüdiga?
Maria kirjutas:
jah albert, olen kindel. olles mageveekaladega väga palju aastaid kokku puutunud, olen näinud nii 3-aastast 5cm-st kuldkala, kui paariaastast ancistrust, kelle kasv on jäänud 2cm-ni. oma silm on kuningas.
Kõik on antud kontekstis õige, seda just tänu Maria selgitusele, mis järgnes minu poolt tsiteeritud lausele. Ilma selleta oleks olnud tegu kahetsusväärse eksitusega.
Ma siiski kardan, et nii mõnedki on kuulnud just nimelt seda ühte, kontekstist välja rebitud lauset, mis annaks nagu lunastuse liiga väikses akvas ebasobivate kalade pidamise patust. Seda enam, et ka inglise keeles on käibel vastav müüt
“the fish will grow to the size of the tank”. Ka tuleks silmas pidada, et lisaks ruumipuudusele põhjustavad kalade kängujäämist ka igasugused muud stressid, alates ebasobivast või ühekülgsest toidust, tülikatest naabritest ja lõpetades teiste kalade poolt väidetavalt vette eritatavate kasvu pärssivate hormoonidega. Viimast küll minu teada pole keegi veel suutnud teaduslikult tõestada.
Eriti ohtlikud on sellised muutused just kalade nooruses, siis kui organism kiiresti areneb. Nagu Mariagi märkis, ei pruugi hilisem olude parandamine enam tulemusi anda.
Ka ei maksaks väikese akvaariumi omanikul endale asjatuid illusioone luua, et küll ma hiljem muretsen suurema või kalade suuremaks kasvades müün/kingin nad ära. Millegipärast on mul tunne, et 90% neist leiavad hiljem hulgaliselt objektiivseid ja subjektiivseid põhjusi, et seda mitte teha. Seepärast enda meelerahu ja kalade tervise huvides peaks kohe algul hoolikalt kalkuleerima, mida võtta ja mida jätta.