foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Jälle algaja vajab abi. :$
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 22, 2006 08:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Et nagu pealkirjast aru saada, olen siin algaja.
Ja vist päris palju on õppida, sest suht ikka midagi ei tea.

Olen juba kalade omanik 2 päeva. :D
Tahtsin juba ammu kalu, aga nüüd oli võimalik võtta( akvaarium oli juba ammu, sest kunagi pidas mu isa kalu, ja nüüd akvaariumi andis mulle)

Asi on selline, et oleks vaja tarka nõu selle kohta, mida teen valesti. :oops:

Akvaarium on 20Liitrine vist. Kandiline.
Panin põhja mingi 5 cm kive, alla suuremaid Vahemere äärest toodud kive ,
ja peale väikeseid valgeid kive, ja siis muidugi meelepärane kaunistus.
( Panin kunsttaime ja siis 3 suuremat kivi, kuhu kalad saavad peita ennast) Ja taustaks leidsin ka neile ühe huvitava pildi. :D
Kuigi peitmiseks leiavad nad kohti küll, mul poevad ka filtri taha.

Siis asi selline, et mul on akvaariumis 3 kala.
2 tiigerbarbust ja üks barbus, mis on piklikum ja ta saba otsas on täpp.
Ei mäleta hetkel peast, mis barbus ta täpsemalt oli. :oops:
Aga kuna barbus on parvekala vms, siis äkki peab neid olema rohkem??
Et lugesin natuke siin foorumeid kaa. :D

Siis valgust on neil nii, et kuna nad on akna all, siis ma päeval, kui on valge, siis ei pane lisavalgust ( akvaarium on ilma katuseta) ,
aga kui juba pimedam on siis panen laualambi neile põlema.
Aga ööseks võtan küll kõik pimedaks.

Ja siis mul on akvaariumis filter ja soojendi, peale selle mis öelnud olen.
Aga kui kaua tohib muidu filter väljas olla??
Ja kui soe peaks olema vesi, barbustel??

Siis hetkel toidan 3 korda päevas, hiljem vaatan , kas toidan ka vähem. Poest soovitati purgis juurviljadega helvestoitu, ostsin ja kalad söövad seda meelsasti. :D Siis olen ka pakkunud lõunaks pisiskesi liha tükke. Võib ikka anda??

Siis mul on selline lugu, et see üks kala, kes teistest erineb, see on rohkem omaette( toimetab kivide juures jne) ja teised 2 tiigerbarbust ajavad suht palju üksteist taga, aga algul üks küll võõrastas vist natuke, aga õnneks ma loodan et nüüd on kõik hästi. On sõbraks saanud. Teevad mu akvaariumis väikest peitust. :D Ja see ajab jumalast naerma, kui üks kihutab nii eest ära, et teine ei märka, ja siis hakkab teine otsima, kus üks on( kui see juba jooksis kivide vahele peitu):D

Siis hetkel pole veel sifooniga teinud väikest veevahetust. Aga muidu kui tihti seda tegema peab? Nädalas korra? Rohkem? Vähem?

Aga jah, päris palju oleks abiks, kui annaksite nõu!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 22, 2006 09:01 
Akvarist

Ilmselge kalade piinamine.Barbused jah parvekalad ja neiks võiks olle alates 5-st, sinu akvasse need paraku ei mahu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 22, 2006 10:32 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
1. mistahes loodusest toodud dekoratsioonid (kivid, kännud, kruus) tuleb enne akvaariumisse panekut korralikult läbi keeta. kui seda ei tehta, on risk viia akvaariumisse haigustekitajad

2. barbused on parvekalad, minimaalne parve suurus on 5 isendit. 1 tiigerbarbus kasvab keskeltläbi 5-6cm pikaks ja vajab 5-6 liitrit vett üldakvaariumi mahust. barbuste pidamiseks ei soovitata alla 70-liitrist akvaariumit, kuna nad on elavaloomulised kalad ja vajavad piisavalt liikumisruumi. väiksesse anumasse asustatuna võib kimbutama hakata stress, mis võib viia isegi kalade akvaariumist väljahüppamiseni.

3. akvaariumit ei tohi kunagi paigutata otsese päikesevalguse kätte, kuna UV kiirguse mõjul hakkavad kiiresti vohama vetikad, millest on tüütu ja vaevarikas vabaneda. akvaariumi jaoks sobilikuim koht on ruumi kõige pimedam nurk, mis on aknast ja küttekehadest vähemalt 1,5m kaugusel. optimaalne lampide põlemisaeg on elustaimedeta akvaariumis 7-9 ja taimedega asustatud akvaariumis 10-13 tundi ööpäevas. elustaimedega akvaariumi valgustugevus võiks olla mitte väiksem, kui 0,5W/L kohta.

4. kui akvaariumis on filter, peab see töötama ööpäevaringselt, et filtrimaterjalis elavad kasulikud aeroobsed bakterid saaksid piisavalt hapnikku. üle 4-tunnise elektrikatkestuse puhul tuleb filtrimaterjal filtrist eemaldada ja läbi pesta, kuna hukkunud bakterite väljapesemata jätmisel võivad need lagunema hakata ja mõjutada vee kvaliteeti. enamus soojendajaid on automaatselt reguleeritavad, st. nad lülitavad ennast vastavalt sellele sisse ja välja, kui temperatuur langeb või tõuseb üle etteantud temperatuuri. väljalülitunud termostaat, mis on vooluvõrgus, elektrit ei tarbi, seega võib ka selle südamerahuga pistikusse jätta. barbustele optimaalne temperatuurivahemik on 20-26C.

5. kalu toidetakse üldjuhul ainult 1 kord päevas (erandiks on kasvavad maimud). piisav toidukogus on selline, mille kalad suudavad TÄIELIKULT ära süüa 1 minuti jooksul. kui toitu jääb põhja vedelema, on seda saanud liiga palju ja ülejäägid lähevad kergelt roiskuma. üle 1 korra toitmine on mõttetu, kuna kalad omastavad söödud toidust vaid väga väikese osa ja ülejäänu väljub sama targalt kohast, mis asub saba lähedal ;) kalade toit peab olema võimalikult mitmekesine, et ennetada kõhukinnisust ja muid tervisehädasid, mis on tingitud ühekülgsest toitumisest. kuivtoitu võiksid kalad saada mitte rohkem, kui 4-5 päeva nädalas ja 2-3 päeval nädalas tuleks anda kuivtoidu asemel kurki, suvekõrvitsat, sääsevastseid, kooritud ja peenestatud krevette vm. värsket toitu. kaladele antav liha tuleb eelnevalt 2 x läbi hakklihamasina ajada, et see oleks piisavalt peenestatud, et läbida kala seedekulgla. lihast ei sobi sealiha (liiga rasvane, võib põhjustada sooleummistusi) ja lambaliha (see on veel raskemini seeditav).

6. eri liiki barbused ei hoia kokku, seega võid ainult ette kujutada, kui õnnetu on see üksik isend.

7. veevahetusi tehakse kord nädalas sõltuvalt akvaariumi mahust 10-30%. 20L-ses akvaariumis ongi paras vahetada 30% veest, kuna mida väiksem on akvaarium, seda kiiremini koguneb mustus ja kalade väljaheidetest tekkinud ühendid. lisatav vesi peab olema enam-vähem sama temperatuuriga, mis akvaariumis olev, et kaladel ei tekiks temperatuurishokki.

pikka meelt ja kannatlikkust,
Maria

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 23, 2006 05:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

aga mis kalu ma sinna siis võiksin osta? mida kergem hooldada jne??

ja kui palju 20l siis kokku mahub?? :$

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 23, 2006 07:17 
Moderator
Kasutaja avatar

Kas mitte poleks targem alustada guppidest? Nad on ka väga ilusad ja üsna vastupidavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 25, 2006 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

aga tegelt, ma ütlesin et mul on akvaarium akna all,
aga nagunii ei paista UV-kiirgus mulle otse aknasse,
sinna aknasse lihtsalt ei satu päike, vot.

ja mu 3 kalakest on kõik omavahel sõbrad,
julmalt hästi saavad läbi kõik. :D
et nagu happy family :D

aga muidu 20L mis kalu veel soovitaksite??
( võib ka et nendele juurde või siis nagu järgmiseks)
kuna akvaatium nii väike, siis et mis sinna üldse panna saaks??
muidugi millagil muretsen suurema akvaariumi,
aga sinna läheb veel aega. :D

võiksite soovitusi jagada,
algaja. :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 25, 2006 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas Betta splendens ei sobiks pigem sinna akvaariumisse? Ka ilusad ja värvikirevad. Loomulikult ei tea ma neist kaladest eriti palju, kuid kindlasti on neil 20l parem kui poes väikeses "klaasis". Ja kui targemad juba soovitavad olemasolevad kalad ära anda või suuremasse akvasse ümber asustada, siis oleks suht arukas neid kuulata. :wink: Loomulikult võin ma ka oma jutuga täiesti puusse panna.
Aga ikkagi edu!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 31, 2006 08:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

kes veel soovitusi jagaks??

ja mida soovivad kuldkalad oma akvaariumi?? (kui suur akvaarium peaks neil üldse olema?) :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 31, 2006 08:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

kuldkala vajas vist miinimum 25l vett akvast omale?

eluspoegijad on kõik sellised väiksemad.. vali ise - kas võtad mollyd,platyd,guppid.

mul endal on mollyd kõige hingelähedasemad nende särtsakuse poolest. ja igasugust värvi võid neid ka saada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 31, 2006 11:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

mina soovitaks ka väiksemaid eluspoegijaid,kuna akva nii väike(gupid,platid,mollid,mõõksabad) ja mõne põhjakoristaja(nt corydoraseid)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 01, 2006 12:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
GriFinni kirjutas:
ja mida soovivad kuldkalad oma akvaariumi?? (kui suur akvaarium peaks neil üldse olema?) :D

Ma ei usu et kuldkalad oleks hea mõte, need on külmaveekalad ja ei sobi kokku troopikakaladega ning taimede suhtes on nad kah üsna destruktiivsed. Ehk siis kui tahad pidada kuldkalu siis peagi kuldkalu ja unusta muud. Ning tõesti kipub Su 20 liitrine akva ka ühe kuldkala jaoks liiga väike olema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 01, 2006 07:42 
Akvarist

mina alustasin gupidest sest pidid olema ühed vastupidavaimad ja nendega on hea õppida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 01, 2006 11:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
GriFinni kirjutas:

Ma ei usu et kuldkalad oleks hea mõte, need on külmaveekalad ja ei sobi kokku troopikakaladega ning taimede suhtes on nad kah üsna destruktiivsed. Ehk siis kui tahad pidada kuldkalu siis peagi kuldkalu ja unusta muud. Ning tõesti kipub Su 20 liitrine akva ka ühe kuldkala jaoks liiga väike olema.

ma ei mõelnudki et kuldkalad sinna akvaariumisse...
ma mõtlesin et ostan suurema akvaariumi ja pean ainult neid.
kui keegi annaks nõu kui suurt akvaariumi nad vajavad?
ja mida nad akvaariumisse sisse tahavad(kaunistused, filtrid??)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 01, 2006 11:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tituk kirjutas:
mina alustasin gupidest sest pidid olema ühed vastupidavaimad ja nendega on hea õppida.

gupid on jah vastupidavad,
aga ma elan sellises kohas,
kus hetkel ei ole kahjuks gupisid müügil.
aga kindlasti on see hea variant õppida kuidas kalu pidada, :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 02, 2006 01:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

aga nt Nurga ärist mõõksaba- väga toredad isendid. Bettad on seal suht koledad:(

Üles
 [ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver