foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Bettad
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 12:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin nädalavahetusel L-Keskuse loomapoes. Neil seal pisikestes purkides siiami tapluskalad. Kohe nii kahju hakkas neidt, et sellistes pisikestes kastides peavad olema.
Siit tekkis mõte, et ostaks ühe endalegi. Mul on küll suur, 200 l akva, aga sinna teda panna ei saa, kuna asustatud külmavee kaladega.
Lugesin ka siin kõik teemad läbi aga ikka tahaks veelkorra üle küsida selle, mis jäi selgusetuks.
1. Kui suur peaks olema akva,et siiami tapluskala ennast seal õnnelikuna tunneb? Teist suurt akvat pole kahjuks kuhugi enam mahutada.
2. Kas tal oleks seltsi ka vaja? Ma mõtlen mingeid väiksemaid kalu juurde osta. Sain aru, et sellised, kes kipuvaid uimi näksima ei sobi ja kiired kalad ei sobi. Aga kes siis sobiks :-k
3. Ka sellest sain ma aru, et ta saab vee pinnalt ise õhki hingata, et siis vist kaob vajadus eraldi õhupumba jaoks, eriti kui taimi ka panna sinna akvasse.
4. Igasugused peidukad? Kui palju ja kas ta neid üldse vajab?

Tänud vastajatele :)

Tegelt igasugune inf bettade kohta oleks väga teretulnud :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 10:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

1. Mida suurem seda parem aga alla 35l küll ei tasuks toppida.
2. Üksi hakkab tal igav. Väikesed kalad teda ei huvita aga parem ikka kui mitte midagi(neoonid, gupid jne), mõõksabad närivad uimi. Talle on üldiselt raske õiget kaaslast leida.
3.Filter ei ole kasulik vaid vee õhustamiseks, eriti kui veel korralikult taimi on, pigem vee liigutamiseks, et vesi jamaks kätte ei lähe. Samuti eemaldab see veest sodi.
4. Peidukaid, ei vaja kohe kindlasti. Talle meeldib ronida küll igale poole aga sellega lõhub oma uhked uimed. Pigem kõik ohtlik kohe välja korjata.
No ja paneks veel 5. Soenduspulk ei tuleks kahjuks, sest stabiilne 24 kraadi on soovitatav. 6.Otsi natuke foorumis, bettadest on ikka hullult palju juttu olnud. 7. Selline jutt, et labürintkala ja elab rõõmsalt suvalises anumas ja pole talle midagi vaja -ON JAMA. Mida uhkem betta seda õrnema tervisega. Eluiga vaid keskmiselt 2 aastat, pole vaja seda ju veel vähendada.Või mis?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Gupisid bettale seltsiks ei soovitaks.Betta hakkab neid kiusama ja varsti on nende ilusatest sabadest vaid räbalad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 10:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Seda, et soojenduspulk on vajalik, sain ma juba aru sest toas ikka nii soe küll ei ole, et stabiilne 24 oleks. Suures akvas on küll kogu aeg nii 21-22 kraadi ja paistab kuldkaladele sobivad.
Päris suvalist kasti ma ei tahakski talle, vastupidi, tahaks luua nii ideaalsed tingimused kui vähegi suudan.
Taimedest sobiks talle kõik? Ma mõtlen näiteks vallisneria ja anubias?

Ma tahtsin küsida ka seda, et kui mul ei ole kohe võimalik mingit filtrit osta, siis mingi aeg saaks ju ilma selleta ka läbi?

Ja tegelikult olengi kõikvõimaliku bettade teemad läbi lugenud, aga mulle ikka meeldib alati kõik üle küsida, et miski selgusetuks ei jääks :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 01:49 
Akvarist

Jah kahjuks on betta poodides neist ainult räbalad ja kohe mitte ei kutsu ostma:( Huvitav kas nende uhked uimed taastuvad ka?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 07:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul gupid küll ei kiusa bettat ja kui mõni kord kuhugi oma uime on katki tõmmanud siis taastub päris hästi. Muidugi oleneb kui katki nad on, alati on võimalus mingile bakteriaalsele infektsioonile.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 30, 2006 08:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Betta kiusab gupisid mitte vastupidi.Gupid oma suurte sabadega tunduvad talle vist liigikaaslastena ja kuna ta omasuguseid ei salli siis kuulutas ta neile sõja.Nii mu gupid välja suridki. :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 01, 2006 12:25 
Moderator

Pildid: 10
Minu betta on küll väga rahulik, ise teisi ei ründa.
Hoiab rohkem omaette ja kui keegi torkima tuleb siis enamasti ujub ise teise kohta, vahest aga ka ajab oma uimed kohevile ja kaitseb positsiooni.
Kui betta puhata tahab, siis otsib kõrvalisema koha, mõne kännu taguse või vaba koopa või anubiase lehe alla või ...

Käisin täna Rocca keskuses ja hüppasin ka Kalakesest läbi ja pani kohe täitsa imestama - bettad pandud taimeakvadesse, mõlemas oli umbes 5 - 6 bettat. Tundusid teised küll nii rahulikud olema üksteise vastu; minu betta oli algul hulga sõjakam teiste kalade vastu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 01, 2006 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vaatasin eile Tarus Zoomainas, et seal olid ka betta kõik paljukesi ühes akvas. Nad olid suhteliselt pisikesed, aga kõik omavahel väga rahumeelsed. Ja ükski ei näinud selline kakutud ja niru välja nagu need paar õnnetut, mis bettas nendes purkides olid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 01, 2006 12:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

wicked,kui sa nüüd hoolikalt vaatand oleks,siis need pisikesed bettad mis zoomanias olid,olid emased,mida saab ühes akvas pidada,aga bettas on üksikult suured isased bettad,kes kokku pandes kaklema hakkavad.

200L.Amazonas oskar ja plecod
106L.mollid barbused

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 01, 2006 09:05 
Moderator

Pildid: 10
Täpselt nii, isased bettad peaksid üksteise vastu vaenulikud olema, aga Kalakeses olid vaat et ninapidi koos, ei ajanud endid isegi puhevile, täiesti apaatsed

Võikski ju aretada bettad, kes omavahel sõbralikult läbi saaksid - ilusad kalad ju :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 02, 2006 09:53 
Akvarist

Seda, et betta oma tavalisel päeval teisi kalu ründab ei tahaks nagu uskuda. Mul oli neid mingi aeg tagasi koguni 3 tükki - 2 emast ja üks isane. Aramaid kalu ei ole ma oma elu sees näinud. Üritavad pinnataimedest veel kõrgemale ronida ja liibuvad vastu seinu ja konutavad seal päev otsa. Teistest kaladest ujuvad ringiga mööda.

Käitumine muutub kardinaalselt siis kui isane pesa ehitab ja sinna sisse ka mõned marjad tekivad (mul õnnestus see ära näha). Isane betta ründas nii pisikesi laternsilmasid kui suuri guraamisid ühesuguse agressiivsusega kui need lähemale kui 5 cm tema pesast sattusid.

Ja loomulikult siis kui teine isane betta akvaariumisse sattus - see ei olnud ilus vaatepilt. Tuli nad kiiresti lahutada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 02, 2006 09:57 
Akvarist

Pildid: 0
Käisin ka Kalakeses ja polnud need Bettad seal madalas taimeakvaariumis üldse sõbralikud. Kisma käis ja ega nad eriti head välja näinud. Nad olid küll väikest kasvu, järelikult veel noored kes omavahel enam vähem peaks läbi saama. Sõjakaks pidid muutuma täiskasvanud isased.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 07, 2009 06:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

kuidas saab aru milline on isane milline emane betta?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 07, 2009 06:44 
Akvarist

isastel on suured uimed ja emastel väiksemad

emane

Pilt

Isane

Pilt

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]