foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Betta splendens
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 07, 2005 09:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere,
sai täna ka kalake koju toodud. uudistab teine oma uut territooriumi :wink: .
olen veidi eeltööd teinud, kuid küsiks targematelt siiski üle. esiteks tekkis meil arusaamatus sõbrannaga, kes juba mitmendat aastat akvaariumiga tegelenud, teemal tapluskala toitmine. olen kuulnud, et ei tohi anda üksluist toitu, siis pakitoit, et vahelduseks peaks olema ka külmutatud toit saadaval? tema väidab jällegi et skalaaridele võib anda külmutatud toitu, mitte tapluskalale. kuis asjaga tegelt on?
teiseks, mul teda ainumas, rohkem kalu pole, palju talle süüa anda ja kui tihti? suurus on tal mingi 5-7 cm.
mul on olemas akvaarium (väike 15l), õhupump, lamp....mõned ujuvad taimekesed....mida oleks veel vaja? mingit keemiat? vitamiine?
saatsin tüdruku ka poodi tigusid ostma, ütlen et vaja kedagi kes põhja koristab...tõi teo asemel Ancistrus dolichopterus´e :? . mõtlesin et no ok, las olla siis, lisasin akvaariumi, betta ei tahtnud üldse omaks võtta....võtsime välja jälle. esialgu panin avariiakvaariumi teise, eks puhastamise ajal sokutan ta kuidagi uuesti sisse. teine oli nii väike ka alles, mingi 2cm suuruseks :roll:
mis tigusi osta? neid on ka mitut liiki ju?
ehk viitsib mõni targem nõustada...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 07, 2005 09:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Toidu kohapealt, et kõigile kaladele on vaja mitmekülgset toitu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 07, 2005 10:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas sain aru, et akva 15 liitrit ja võtsite sinna ancitruse - paha paha talle ei meeldi nii väike koht, kasvab ju üle 12 cm pikaks. Betta on hea rahumeelne kala, kui aus olla sööb kõike. Vahel pisut liialtki, nii, et üle ei tasu toita. Vee suhtes leplik ja kaaslaste suhtes ka, see, et ancu võõristas pole küll probleem, tavaliselt ta selliseid mööda maad liikuvaid tegelasi ei pane tähelegi, alguse asi. Lemmiktoiduks elus sääsevastsed. Külmutatud toit rikub nii väikese akva vee, arvestades Maria soovi - siis kasulik oleks kerge soolveega see elustoit läbi loputada, et vältida igasuguseid kahjulikke baktereid. Muuseas Tetra on andnud välja spetsiaalse betta kuivtoidu - soovitan.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 07, 2005 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui põhjas on kruus siis tänuväärt tegelased on tornteod - tasub ära anda foorumisse vaadata, neid ikka jagatakse. Poes neid tegelasi näinud pole.
:D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 07, 2005 11:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tigudeks sobivad tavalised õunateod. Mingi 5.- keskmise suurusega teo eest.

Nende trompettigudega tasub olla ettevaatlik - kui neid liiga palju tekib võib asi halvaks kätte minna. Soovitan nii väiksesse akvaariumi ainult ühte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 08, 2005 11:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

selle 15l akvaariumi saan ma alles nädalalõpul kätte, praegu on tapluskala 4 liitrises ümaras ja põhjakoristaja teises. :oops: ega ma seda põhjakoristajat ei ostnudki meelega, tüdruku süüks on hea ajada :wink: . võiks ju raha koguada ja kohe mingi suure paarisaja liitrise akvaariumi osta.....aga mõtlesin enne ühe kalaga ennast proovile panna :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 08, 2005 12:58 
Akvarist

hei,
olen ka tapluskala fän. Mul on olnud üks isane tapluskala umbes 1,5 aastat. Elab ta koos teise kaladega (platy-d, skalaarid, põhjakoristajad, õunatigu, kuldkala) 100 l akvaariumis. Suvel võtsin ta maale kaasa 3 l purgiga, söötsin talle pisikesi vihmausse helvestoidule lisaks. Mulle tundus, et ta elas hästi, kuigi polnud veepuhastajat, ise vahetasin vett, kui liiga häguseks läks. Tegelikult mulle tundub, et üksi on tal ikka väga igav. Teisi kalu ta ignoreerib. Üks võimalus teda lõbustada on see, et näidata talle aeg-ajalt peeglit, et ta saaks veidi endaga 'kakelda' (ajab põsed ja uimed puhevile ja näeb hirmus välja). Sellel sügisel tõin 2 tapluskala juurde - isase ja emase, pisut nooremad. Vaatamata kõigile õudusjuttudele, et kuidas betta-d kaklevad, pole ma erilist vihavaenu märganud. Mõlemad isased käivad emase ees eputamas, ajavad uimed kohevile ja teevad oma tantsu. Üksteist taga ajavad nad ka, aga see on rohkem nagu müramine, ega nad üksteisele haiget ei tee.
Igaks juhuks on mul muidugi valmis ka tagavaraakvaarium kui asi peaks tõesti kurjaks minema. Vee suhtes pole nad pirtsakad, sest käivad pinnalt õhku hingamas, sellepärast saabki neid ka väikeses purgis pidada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 08, 2005 09:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jah... kardan,et trompetteod asustavad ruttu selle 15 L akva üle.Ja samas,ei pea ju tigu olema,sest ühele õunateole arvestatakse umbes 5 L vett,siis jääbki ainult 10 veel ju kaladele...Betta armastab jah peeglit,kui minul vahepeal seda ei olnud,leidis,et sobib ka filtri vabrikus pealepandud kleepekas,samamoodi kõlbas eputamiseks.Ühesõnaga kõik mis peegeldab.Toit peab vaheldusrikas olema kõigil vee-elukatel,ega meiegi ju päevast-päeva hapukapsast või kama ei söö :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 08, 2005 11:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Egas esimeseks akvaks ka kohe pea 200 liitrine olema, need kaks tegelinskit ja natuke midagi peale mahuks ka 40-50 liitrisesse, alla selle vast küll ei tasu raha raisata, varem või hiljem tuleb siis uus ja suurem muretseda. Mõned gupparid mahuvad ka väiksematesse aga ancu mitte ja eks bettalegi meeldi ujuda. Eelmistes kirjades ka üks hea tähelepanek - ei meeldi talle jah päris üksi olla ja ancust talle paraku seltsi pole. Ancu on aga väga lahe tegelane ja mu lemmikuid, nii et igati lahe kala pidamiseks. Tuleb vaadata, et kaaslasteks valitud kaladel uimenäksimiskommet poleks. Barbused jäävad välja ja gupidel kah mõni kord selline komme. Skalaaridega on betta mul hästi klappinud aga need tahavad jälle suuremat ruumi saada. Neoonid kõlbavad ja nanad, väiksemat sorti daniod ka. Ära bettat vaid üksi jäta ja ainult helbeid anna ning ta elab väga hästi ja rõõmsalt oma kalaelu. Eluiga vaid kahetsusväärselt lühike - kui kolm aastat ära elab siis tead, et oled talle õiget ja head kodu pakkunud. Tema vaenlasteks on tülpimus ja kaloririkka toidu ülesöömisel tingitud rasvumine, mis sillutab tihti teed vesitõvele ja bakteriaalsetele infektsioonidele. Vaheldusrikas toit ja tegevus hoiab ta aga elurõõmsa ning silmailu jätkub kauaks. :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 09, 2005 08:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

:oops: läksin poodi ja ostsin hoopis 41 liitrise

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 09, 2005 08:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tore, selline akvaarium juba sobib ancistrusele. :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 09, 2005 08:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

No 41 ikka kohe tükk maad parem kui 15. Ja mahuvad ilusti ära ja saad vast talle kellegi seltsikski. Teist bettat küll ei soovita, mingil harval juhusel vast saavadki ilma teineteist vigastamata läbi aga see, et isegi emane maha notitakse, kuna pole õige marjaheitmisaeg, pole üldse haruldane.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 12, 2005 12:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

No selle pärast soovitataksegi panna akvasse ühe isase kohta rohkem kui üks emane. Kolm emast ühe isase kohta on normaalne. Maha nottimise hirm ka väiksem. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 12, 2005 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Seda on tore teada. :D

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis