varivalge kirjutas:
ontopic:
SAE'de osas - mul on 2tk 240 liitrises ning mõlemad on tublid 8-10cm. Üle kahe ei julgeks küll neid sinna panna. Omamoodi "grupi" kalad on nad ehk küll, minu omad hoiavad väga kokku aga on tõsiselt rahumeelsed olendid. Väga rahumeelsed isegi. Samas olen kunagi läinud alt nn fake-SAE'dega, neid nimetatakse CAE (ehk chinese algae eater).
Kahjuks see nii siiski pole, Gyrinocheilus aymonieri keda ka Chinese Algae Eateriks kutsutakse on midagi muud kui false-SAE-ks nimetatavad Garra taeniata ja Epalzeorhynchus sp. - tegelikult on G. aymonieri niivõrd SAE-st erinev kala et neid saab segi ajada vaid kodanik kes pole SAE-d enne näinud.
Oluline on meeles pidada et õige SAE korral must küljejoon on ninast sabaotsani (false-SAE-l aga vaid keha lõpuni, päris-SAE-l jookseb ka üle sabauime) ning uimed on läbipaistvad (Epalzeorhynchus kalopterusel on uimed värvilised).
Vale-SAE ja Flying Fox puhul on põhimureks see et täiskasvanuks saades muutuvad erinevalt päris-SAE-st liigikaaslaste suhtes agressiivseks.
Asjakohane jutt koos piltidega on aadressil
http://www.aquatic-gardeners.org/cyprinid.html , seda on juba päris mitmeid kordi erinevates teemades saanud läbi nämmutada.
SAE-d on väga vahvad parvekalad ning armastavad koos ujuda, vahel teevad igasuguseid vigureid ja kujundeid nagu sünkroonujujad. Parv hakkab aga üldiselt viiest kalast, kolm ei anna päris mõõtu välja, kahest rääkimata... SAE-le on omased välkkiired sööstud, kahjuks seepärast on nad ka ühed tuntuimad akvaariumist väljahüppajad - SAE korral peaks küll akvaarium pealt kaetud olema.