Skalaaridel (ja mul ka) võttis õppimine aega. 5 portsu marja läks skalaaridel aia taha ja 2 portsu mul. 3 maimu on mul tegelikult eelviimasest satsist alles, nii et päris aia taha ei läinud.
Aga 8. korral on vanemad tegutsenud juba professionaalselt. Nad panevad marja alati echinodoruse lehe peale. See on ühes akvaariumi otsas ja kaks kõrget taimepuhmast eraldab skalaaride "toa" ülejäänud akvaariumist. Eelmiste kudemisperioodidega on naabrid selgeks õppinud, et kasulikum on jääda teisele poole "kardinaid", kus peksa ei anta. Seega on ainult skalaaride päralt umbes 100 l vett. Näpitslambi jätan ööseks skalaaride poolse otsa juurde põlema. Mõlemad vanemad lehvitavad usinasti uimedega marja kohal ja nopivad välja valged terad. Kolmandal päeval toimetasid nad liigutavad maimukesed suus teise lehe peale. Seda on nad ennegi proovinud, aga sileda lehe pealt kippusid maimud alati alla pudenema. Seekord nad leidsid ühe lehe, mis oli tagurpidi. Lehe alumine pool on krobelisem ja selle peale jäid maimud kenasti pidama. Kui mõni alla pudenes, siis selle püüdsid vanemad suhu ja sülitasid lehe peale tagasi. 5. päeval kolisid vanemad oma lapsukesed egeria ladva peale, aga filtri vool neile vist ei meeldinud, sest paari tunni pärast korjasid nad terve pesakonna jälle suhu ja viisid uude kohta. See varjuline koht paistis sobivat, sest seal on nad ka 6. päeval. Nende arv on muidugi vähenenud. Näis, mis siis saab, kui maimud ujuma hakkavad. Kas söövad naabrid nad ära või hakkavad skalaarid kogu akvaariumis teisi kalu terroriseerima. _________________ 400 l platidoras costatus, thoracatum, SAE, kollane ancistrus, japonica krevett, kuhlii loach, molli, kuldguraam, gupi, skalaar, hemigrammus, õunateod, tornteod 180 l ancistrus, thoracatum, SAE, hiina vetikasööja, neolamprologus brichardi
|