foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 13, 2014 12:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Akvaristi seisukohast tundub et enamik kalu tegutsevad akvas kas sihipäraselt või sihipäratult.

Sihipärase käitumise alla võiks näiteks liigitada kalade toiduotsingud ja toitumine, grupis rivaalitsemine ja võimuredeli paikapanek, mängimine (tagaajamised), territooriumi kaitse ja paaritumise rituaalid (järglaste kasvatamine jt. toimingud).
Sihipäratu käitumise alla võiks näiteks liigitada kalade kaootilist edasi-tagasi ujumist, tardunud kohapeal olekut (puhkab?magab?midagi muud?). Antud klassifitseerimine on muidugi selline lihtsustatud ning näitlikustatud sest sihipärase ja sihipäratu käitumise piirid võivad olla tunduvalt ähmasemad.

Üks kummalisi ja huvitavaid käitumuslikke malle on teatud kalaliikide puhul see et nad armastavad tunde ujuda sihitult edasi-tagasi üles-alla mööda akva külgseinu. Meie akva puhul on selleks imelikuks tegevuseks valitud akva vasak külg- ja esiklaas. Sellist "klaasimängu" harrastavad ja on harrastanud barbused, saed, thoracatad, botiad, otod, corydorased, vikerkalad, daaniod. Kuid samas on kalaliike kes pole seda "klaasimängu" kunagi teinud (vähemalt mina pole seda näinud). Nendeks kaladeks on tetrad, rasborad, kirveskõhud, ancistrused.

Mis siis "klaasimängu" puhul köidab kalu?
Kas tugevast valgusest tekib külgseintele peegeldus mis teatud kalaliikide puhul tekitab "klaasimängu" kaootilise kutsungi või siin on peidus hoopis teised mõjufaktorid. Interneti avarustest lugesin väidet et selline "klaasimäng" on tingitud sellest et kalad on noorisenditena elanud kalakasvatustes ja akvaariumi poodides väga kitsastes ja objekti vaesetes oludes. Mõnes mõttes võin ma selle väitega osati nõustuda kuid teisalt mitte. Miks siis kõik poodidest ostetud kalaliigid ei tegele "klaasimänguga"?

Millised on teie tähelepanekud teie kalade tegemistest ja kummalisest "klaasimängust"?
On ehk mõtteid ja arvamusi et millest on tingitud imelik "klaasimäng".

Näiteks meie sae on jutti viimased 5h tegelenud ainult "klaasimänguga". :)

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 13, 2014 10:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
sul 1 sae ja sp tal muud teha pole kui klaasi nyhkida :)

veidi teemast välja aga huvitav nähtus minu 4 sae juures on see- et ma pole veel märganud et nad lebotaksid taime lehtedel...kogu aeg sebivad ringi- siis vaja neil yksteisega ringmängu mängida mille juures kaovad sae iseloomulik must triip pea täielikult ja järgi jäävad nagu pea hõbedased heeringad :D

mu 100l akvas oli ka 2 saed ja need jah lebotasid lehtedel...
seega kalal ja kalal on vahe [-X

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 13, 2014 02:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Minu rasboorad tegid seda esimestel päevadel peale ostmist pidevalt, nüüd üldiselt enam mitte (vaid vahel mõni tembutab).

Internetist võib lugeda selle käitumise kohta ka seda, et teevad seda kas

1) oma peegeldust järgides - mis tundub mulle usutav, sest püüavad vahel oma peegelpildiga ka suhelda

2) igavusest

3) uued kalad pole veel kohanenud uue akva piiridega ja otsivad väljapääsu.

Trigonostigma heteromorpha
Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 13, 2014 08:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Minu ahvenatel on täitsa huvitav käitumine välja kujunenud. Kui näiteks mu 1,9 aastane tütar neid vaatama läheb ( teeb seda pidevalt), siis nad huviga ujuvad taga kaasa ja jälgivad huviga tema käitumist. Kui aga ise olen akva lähedal, tulevad nad ennast näitama, et küll me oleme ilusad :D

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2014 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Tähelepanekud enda klaaskastidest......on juhtunud, et uued kalad, kes tulevad teevad seda klaasi mängu, platid nimelt, aga ka kalal ja kalal on vahe, üks seltskond ei kombanud piire, teine aga terve esimese päeva oleks nagu kombanud piire.
Kunagi jäi järele üks molli, kes tegi kaasa kui peaga küljelt küljele liigutasin ja sama arvu kordi, aga mitte koos minuga, vaid nii et tegin ette ja tema tegi alles siis järele :D

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2014 11:40 
Akvarist

Pildid: 3
Minu roheline Barbus ujus terve päeva pea alaspidi, mõtlesin juba, et noooh mis nüüd akvas toimub. Sada mõtet käis peast läbi.
Järgmisel hommikul panid kõik Barbused pea alaspidi, üks tegi ette, teised järgi :)
Skalaaridele ja ramirezidele meeldib mäng, et kui neid vaadata ja näoga klaasi poole minna siis nemad tagurdavad, kui ise eemale minna siis tulevad jälle klaasi vastu.
Kui akvaariumi kõrval diivani istun siis enamus kalu tulevad just sellesse serva ja justkui vaatavad, et mis ma seal teen :)
Põhjakoristajale "Vunts" meeldib kive visata, kui akva ees istuda ja neid jälgida, siis ta esineb seal ja loobib vastu klaasi kive minu pihta... Kui akvat koristan, siis Vuntsile meeldib, kui teda paitan.. meelega otsib käe lähedust ja tuleb ise käe alla.
Samuti Ramirezid tulevad natuke näkitsema, kui akvat puhastada.
Neid kiikse on neil veel, mis meelde ei tule...

Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver