foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 27, 2014 04:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Kuna meil jäi akva põhi kaladest hõredaks võtsime akvasse juurde 2tk põhjakala Port Hoplo (Megalechis thoracata). Tegemist on 4cm noorisenditega. Sugu pole neil hetkel võimalik määratleda.

Sama kalaliiki pidasin lapsepõlves 1970 dekaadis oma väikeses ja räpases 40L akvaariumis kus polnud ei taimi ega mingeid filtreid (vett vahetasin siis kui akva hakkas kergelt haisema). Kala elas seal suurepäraselt aastaid ning kasvas teistest kaladest kõige suuremaks. Kahjuks ma enam ei mäleta kui suur oli siis väikese poisi mõttemaailmas ja mõistes suur kala. Olen siin foorumis juba kusagil maininud et see põhjakala mind alguses ööseti lapsepõlves kergelt hirmutas. Nimelt hakkas see põhjakala thoraca's (nii me neid nüüd lastega nimetame) tollel ammusel kaugel ajal ööseti põhjakivikesi vastu akva klaasi pilduma (põhjas sonkija). Ma elasin siis 9-korrusel ja ei saanud aru kes küll ööseti nii kõrgele kive vastu toa aknaklaasi klõbistades loobib. Lõpuks kergenduseks avastasin et seda tegi põhjakala thoraca's.

Kas kellelgi akvaristidest on põhjakala thoracata'ga kogemusi: kui suureks ja vanaks on kasvanud, mida söövad (kurki jt?) ja kas neil on mingeid käitumuslike iseärasusi või nõudeid elutingimustele? :-k

Kalad on meil akvas olnud 1-kuu. Kui teisi kalu toita siis nad helveste vastu justkui erilist huvi ei tunne. Olen ööseks akvasse poetanud põhjatablette (peaksid sööma neid? pealt näinud pole). Kui võrrelda thoraca't corydoras'e, oto või ancistrus'ega siis on nad käitumuslikult erinevad. Thoraca's on aktiivsem ja energilisem, ujub põhiliselt põhjas kuid liigub ka keskkihis. Juurikatel ja taimedel eriti ei käi. Uuristab ja puurib rohkem põhjapinnast. Kuna kalad on veel noored siis see tegevuslik uuristamine neil eriti hästi välja ei kuku. :)

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 27, 2014 09:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Mul on isane ja emane olnud juba aasta. Minu meelest äärmiselt huvitavad kalad.
Minu omad paistavad lihatoitu(vihmausse, kreveti tükke) eelistavat, vahest olen neile ööseks kuivatatud sääsevastseid vee peale ujuma jätnud, siis lätsutavad öö otsa :D
Isane kala paistab julgem olema ja tuleb ka päeval välja, emane on kartlikum. Isane on mul isegi näpu otsast helbeid nokkinud.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 28, 2014 10:35 
Akvarist

Pildid: 1
Meil on ta samuti akvas elamas, juba kuskil pool aastat. Meil on ta Miku :wink: (kuigi sugu hetkel veel ei ole paika pannud :D )
Väga julge ja asjalik.
Akva juures olles ja klaasile õrnalt koputades on ta kohe platsis.
Sööb nii helbeid ja põhjatablette, kuid eriti maias on sääsevastsete järgi. Sööb isegi näpu vahelt.
Sifoonides või taimedega tegeldes on ta alati platsis ja uudistamas, ei karda ega pelga midagi.
Kasvanud on ta päris tublisti selle poole aastaga, nüüd viskab laiust rohkem, peaksid kasvama nad kuskil 15cm pikkuseks, meil võib alla ta kuskil 10cm juures äkki? :)
kive küll akva klaasi vastu loopimast teda avastanud ei ole..

Iseenesest siin päris ülevaatlik lühiinfo ta kohta: http://www.seriouslyfish.com/species/me ... thoracata/

:wink:

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 19, 2014 12:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Laupäeva hommikul avastasin et suurem thoracata oli surnud. Surnukeha juures tiirutas ja maiustas sae kes avastas et thoraca's maitseb paremini kui vetikas. Vägivalla tunnusteta surnukehal oli kerge laibalehk küljes, seega suri kala suure tõenäosusega öösel. Surmapõhjus teadmata, sest eelneval õhtul oli kala elu ja tervise juures. Nii et tegemist on "müstilise surmaga".

Ise mõtlen ja väidan seda et surmapõhjus võis tuleneda kahest asjaolust: esiteks uutest asukatest botiatest kes ajasid thoraca'd juurikatest eemale (stressi allikas) või siis teiseks eelneval päeval toimus iganädalane 60-70% veevahetus. Veevahetuse suhtes mõtlen seda et ehk polnud thoracata harjunud nii suurte veevahetustega (vahest poes tehti väiksemaid veevahetusi?). Kuid eks see eelnev ole kõik oletuste mõtteahel.

Meie akvas millegipärast just põhjakalad kaua vastu ei pea. :(

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 19, 2014 01:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mul on need kolm seltsilist juba vist 6 aastat. Kutsun neid hellitavalt tarakanideks :) Väga rahulikud kalad. Minu omad pistavad külmutatud krevette mõnuga ja sääsevastseid ka loomulikult (too roog vist kõikide kalade maiuspala). Sugu pisikesest peast ei saagi vast määrata. On vist nii, et täiskasvanud isasel on esimestel uimedel servaäär paksem ja üldse uim tugevam. Shadowcat kumba pidi on? Minu omad on kusagil 15 cm ja usun, et enam suuremaks ei kasva. Üldiselt hoiavad kolmekesi kokku. On nagu ringis ninad kõik sissepoole justkui peaks koosolekut ja arutaks teema üle, millal jälle värsket vett antakse.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 19, 2014 03:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Isase rinnauim on pikem ja tugeva natuke karvase äärega, võib isegi natuke punakas olla. Emasel on rinnauimed suhteliselt väikesed võrreldes isase kalaga.
Leidsin ühe hea pildi ka, isane üleval ja emane all.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 19, 2014 01:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
ertserts kirjutas:
Laupäeva hommikul avastasin et suurem thoracata oli surnud. Surnukeha juures tiirutas ja maiustas sae kes avastas et thoraca's maitseb paremini kui vetikas. Ise mõtlen ja väidan seda et surmapõhjus võis tuleneda kahest asjaolust: esiteks uutest asukatest botiatest kes ajasid thoraca'd juurikatest eemale (stressi allikas) või siis teiseks eelneval päeval toimus iganädalane 60-70% veevahetus. Veevahetuse suhtes mõtlen seda et ehk polnud thoracata harjunud nii suurte veevahetustega (vahest poes tehti väiksemaid veevahetusi?). Meie akvas millegipärast just põhjakalad kaua vastu ei pea. :(

Mõned mõtted müstilise surma põhjuste kohta: kui palju Sul peidukohti (taimed, koopad, juurikad, mille alla pugeda jne) akvas põhjakate jaoks on? Kuna thoracata on loomult rahumeelne (noh, v.a. söögi ajal ja pulmade ajal), siis kipuvad teised talle liiga tegema ja et stress üle pea ei kasvaks, on parem, kui tal küllaldaselt peidukohti, kus teised teda kiusama ei pääse.

SAE on sul ehtne või "võlts" (on ta nimi Crossocheilus siamensis või Epalzeorhynchos või Garra või Gyrinocheilus)? Võlts SAE kipub samuti teistele kaladele liiga tegema, mõnikord põhjustades ka viimaste surma.

Trigonostigma heteromorpha
Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 19, 2014 02:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vee parameetrite muutuse suhtes on hoplod väga vastupidavad, et ma välistaks veevahetusest tuleneva surma, eriti kui teised kalad elus ja terved on. Kuna sa väidad, et põhjakalad kaua vastu ei pea siis ma pakuks, et äkki ei saa nad piisavalt süüa. Sul on palju aktiivseid kalu, kes põhjakaladelt toidu eest ära söövad.
Miks nii suur veevahetus vajalik on?

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver