Kuna meil jäi akva põhi kaladest hõredaks võtsime akvasse juurde 2tk põhjakala
Port Hoplo (Megalechis thoracata). Tegemist on 4cm noorisenditega. Sugu pole neil hetkel võimalik määratleda.
Sama kalaliiki pidasin lapsepõlves 1970 dekaadis oma väikeses ja räpases 40L akvaariumis kus polnud ei taimi ega mingeid filtreid
(vett vahetasin siis kui akva hakkas kergelt haisema). Kala elas seal suurepäraselt aastaid ning kasvas teistest kaladest kõige suuremaks. Kahjuks ma enam ei mäleta kui suur oli siis väikese poisi mõttemaailmas ja mõistes suur kala. Olen siin foorumis juba kusagil maininud et see põhjakala mind alguses ööseti lapsepõlves kergelt hirmutas. Nimelt hakkas see põhjakala thoraca's
(nii me neid nüüd lastega nimetame) tollel ammusel kaugel ajal ööseti põhjakivikesi vastu akva klaasi pilduma (põhjas sonkija). Ma elasin siis 9-korrusel ja ei saanud aru kes küll ööseti nii kõrgele kive vastu toa aknaklaasi klõbistades loobib. Lõpuks kergenduseks avastasin et seda tegi põhjakala thoraca's.
Kas kellelgi akvaristidest on põhjakala thoracata'ga kogemusi: kui suureks ja vanaks on kasvanud, mida söövad (kurki jt?) ja kas neil on mingeid käitumuslike iseärasusi või nõudeid elutingimustele? Kalad on meil akvas olnud 1-kuu. Kui teisi kalu toita siis nad helveste vastu justkui erilist huvi ei tunne. Olen ööseks akvasse poetanud põhjatablette (peaksid sööma neid? pealt näinud pole). Kui võrrelda thoraca't corydoras'e, oto või ancistrus'ega siis on nad käitumuslikult erinevad. Thoraca's on aktiivsem ja energilisem, ujub põhiliselt põhjas kuid liigub ka keskkihis. Juurikatel ja taimedel eriti ei käi. Uuristab ja puurib rohkem põhjapinnast. Kuna kalad on veel noored siis see tegevuslik uuristamine neil eriti hästi välja ei kuku.