cathriin kirjutas:
Aitäh kõigile vastajatele. Juhtus mingi ime - kala sama rõõmus ja elav, sööb. Kuigi pealt on nüüd süsimustade laikudega.
Väidetavalt mustad laigud peaks olema märgiks paranemisest, paari nädala jooksul võiks need ära kaduda.
cathriin kirjutas:
Ma olen loomapoodidest erinevatest küsinud ja igalt poolt on vastatud, et 2 kuldkalale sobib see 75 l akvaarium hästi.
Loomapoode on igasuguseid, on selliseid kust saab adekvaatseid vastuseid, on aga ka selliseid, kust ei tasu küsidagi. Kuldkalade kohta on üsna erinevaid soovitusi, kuid enamasti peetakse siiski 50 liitrit kala kohta minimaalseks. Kuldkalade pidamise kohta on meil lausa eraldi artikkel:
viewtopic.php?f=21&t=5355 cathriin kirjutas:
Vaatasin järgi - mul on siiski korralik filter.
Rõõm kuulda. Kui tüli ei tee, võiksid meie uudishimu rahuldada ja filtri margi ka kirja panna.
cathriin kirjutas:
Veega olen teinud nii, et vahetan täielikult ära - mitte osade kaupa. Kalad on sellega harjunud, nii on olnud kogu aeg. Lihtsalt muidu läheb nii mustaks ja sogaseks.
Mismoodi see siis reaalselt toimub, tõstad kalad kuhugi ümber või? Tarbetu lisastress kaladele. Praktikas pole mõistlik vahetada 100%, üle 80% on üldjuhul mõtet vahetada vaid juhul, kui veega on tõsine probleem. Sa ikkagi ei kirjuta, kui sageli vett vahetad. Sa ei räägi sedagi, kui palju ja kui tihti süüa annad. Räägid, et muidu vesi läheb mustaks ja sogaseks, see kõlab küll halvasti. Süüa võiks kuldkaladele anda üks-kaks korda päevas nii palju kui nad paari minutiga ära jõuavad süüa, nii et toitu ei tohiks põhja vajuda - oletan, et toidad neid rohkem. Vajalik minimaalne veevahetuse maht ja sagedus sõltub toidu hulgast. Kui vahetaksid iga nädal 50% veest, siis oleks vesi korras ja kalad õnnelikud - me ei tea, kui palju neid toidad, aga 50% peaks katma veevahetuse vajaduse ka suure läbustamise korral. Veevahetusel tasuks põhjast sodi välja sifoonida. Kui nii tihti ja/või nii palju korraga vahetada ei taha, siis tuleks veetestid soetada, nende abil saab veenduda, kas veevahetus on piisav. Ka läbipaistev selge vesi võib olla kaladele eluks sobimatu.