kunagi ammu, 21 märts, tõin ma oma isasele laliale (oli kastis alates 4 märts) emase poest, kes lähemal vaatusel minu silmis osutus isaseks ja isanegi arvas, et tegu on isasega, käisin poes ja vahetasin kala isevalitud emase vastu, õnnestus. hakkasid nad tegema mullipesa, ma tohman lõhkusin selle kui vett vahetasin......... tegi noored uue mulli pesa, kuhi oli kõrguselt cm mõõdetav. mõne päeva pärast aga kuhi lagunes ja tulnud keskit ega miskit, isase tahtmised olid üüratud ja emane võtnud kah sellest kõigest vedu... aega möödus ja sai tehtud ka 2 veevahetust. oma lasiskusest ja aja puudusest ei saanud ma veevahetust teha seen ädal ja eile, taas tallinna jõudes, öösel oma rutiinset kasti ülevaatust tehes avastasin, et terve vesi on millimeetriseid kalu täis
esimese hooga laliaid osanud kahtlustada (mulle mole ju nädalaid olnud)
lisaks läbikumavatele ja musti täpikesi omavatele kalakestele avastasin ma veel terve suuuure hunniku elusaid olevusi kastis
meenutavad kehakujult nagu kala, aga nad ei paista nii läbi vaid on pigem valged, pikkust on kah alla millimeetri (mõni kalapoeg ei venita kah millimeetrit täis) kes nemad sellised ola võiks? kas maimudele peaks nüüd spetsiaalse toidu kojutooma või sobib ka kodus olev pulbriks teha?
pipiplika