Espe's Rasbora (Trigonostigma espei) käitumismalli kohta ei oska suurt midagi kosta. Need kalad on väliselt väga sarnased harlequin rasboratega. Kui võrrelda seda kahe kalaliiki siis mõlemad kasvavad info järgi 2.5-4cm. Mõlema kalaliigi puhul väidetakse üheselt et need kalad on akva kesk ja ülakihtides pidevas liikumises (õige) ja leebed parvekalad (?). Meie akvas olevate rasborate kohta küll ei saaks väita et need kalad on rahusõnumi toojad. Meie akvas olevad harlequin rasborad kes enamuses on juba 3-4cm juures on vägagi toekad ja jõulised. Teiste väikeste parvekaladega võrreldes on harlequin rasbora nii pikuti kui laiuti justkui mingi tünnikujuliselt kandiline atleet. Kollased daaniod ja otod on nende kõrval silgupojad. Ma lihtsalt siiani ei suuda ära imestada ja harjuda mõttega et välimuselt nii nunnud rasborad on "tõsised löömamehed".
Ph jms. soovituslike veenäitajate suhtes mina südant ei murendaks. Enamus kalu kasvatatakse üles veega mida me siin Maarjamaal kõik kasutame. Kraanivee kvaliteedi kõikumisi küll on kuid ega sellest kalad pidamata pole jäänud. Pigem tuleks sobilikule kalade kooslusele tagada õige toitumine, sobiv veetemperatuur ja korraline veevahetus. Taimedki on ülitähtsad, kuid mina pole eriline taimekasvatajast koduvana, olen rohkem selline "kalamees". Pealegi on siin foorumis tasemel taimekasvatajaid kes võivad vajadusel anda akvaristile head nõu.
Akvas tekkiva pinnavee proteiinikihi puhul nagu juba eelnevalt mainiti on tõesti tõhusam tegu suunata filtri väljavool rohkem pinnavee suunas. Tugevam pinnavee tsirkulatsioon teeb oma töö ja lõhustab proteiinikihi. Pealegi on akva puhul kasulik kui filter liigutab tõhusalt pinnavett. Kaladest käib näiteks pinnavees proteiinikihti söömas
oto. Kuid selle peale lootma ei tasuks jääda, sest see oto põgus proteiinikihi näksimine pole tõhus.
Võiksid kalade koosluse puhul mõtiskleda järgneva üle (lihtsalt näide):
1. 5tk neoonile võtad veel juurde 3tk neooni. Neoonid võivad ju olla sul soovil erivärvilised või siis ühesugused.
2. Võtad juurde 4tk otot. Akvas sööks keegi põhjast, dekoratsioonidelt, klaasidelt ja taimedelt vetikat. Ants sul juba on kuid ma ei tea kui tõhus on ta võrreldes oto meeskonnaga. Kui otosid ei tihka võtta siis hoopis 4tk tavalisi corydoraseid või hoopis 4tk väikeseid pygmy cory'sid (corydoras pygmaeus). Pygmy'd liiguvad kõikides veekihtides.
või1. 5tk neooni.
2. 6tk rasborat või 6tk tavalist daaniot (zebra danio) või 6tk tetrat (head and tail light tetra- pole löömamehed).
3. Veel üks Ants. Kui akvas läheb kitsaks ja lisa Antsu ei soovi siis lisad 1tk kala kas olemasolevale punktile 1 või 2.
või1. 12tk sama või erivärvilist neooni (7tk lisaks). Saaksid kena neooni koosluse.
2. Ants.
jne.
Kalade koosluse puhul võiks pigem mõtelda sellele et kalu jaguks võrdselt nii akva põhja-, kesk- kui ülakihti. Muidu on sul nii et ülakihis sebib kaootiliselt ringi mingi kirju kamp kalu ja põhjakihis haigutab vastu sügav kalatühjus. Nutikas oleks akvasse võtta kalu mitte ainult välise silmailu vaid ka tõhususe järgi. Näiteks otod ja corydorased pole vast enamusele eriti silmakõdiks kuid "kojameestena" on nad akvas asendamatud. Otod näiteks teevad akvas vetikate tasandil ära ülivõimsa puhastustöö. Teised kesk- ja pinnavee kalad on nende kõrval rohkem nagu ringi patseerijad ja ilueedidest eputajad.