foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 03:47 
Akvarist

Pildid: 0
Tere
Küsimus ongi selline nagu pealkirjas. Kas kõige turvalisem haiguste suhtes on osta poest karantiinis olnud kalu või eraisikutelt?
Sooviks oma 54l akvasse 5 neooni ja ühe ancistruse kõrvale veel 5 rasborat (seda kala vist käest kätte ei leia/saa) ja 2 isast guppyt võtta aga olen seda üritust paar kuud juba edasi lükanud kartuses mingit tõbe sisse tuua. Olen siit lugenud, et neoonid vist suht õrnakesed igasuguste haiguste suhtes. Ja kas selline kalade hulk liiga paljuks ei lähe? Sentimeetrite ja litraaži suhe peaks muidu normis olema.

Tänan
Angela

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 04:52 
Moderator
Kasutaja avatar

Kes Sul siiani akvas elutsevad? Kirjutad, et kaks kuud võtad hoogu. Et kardad haigust sisse tuua. Või kaks kuud päris tühjana käinud? Veenäidud jonksus?

Mul tundub küll, et Su praegune etteloetud kalade soov hakkab tiba paljuks minema. Sentimeetrid litraaži kohta arvestasid ikka kalade täiskasvanud mõõduga? Pluss tuleks veel ehk arvestada kalade eripära käitumises. Pigem vähem kalu, kui piiripealne kogus või sootuks rohkem.

Poodide usaldusväärsusest on vist kusagil juttu olnud. Isiklikult arvan, et akvaristilt saadud kala on tervem. Viite neooni korraga aga ka just iga päev keegi ei paku. Rasboradega vast sama lugu. Ancistruseid pakutakse sageli. Aklimatiseerimine muidugi alati vajalik.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 06:34 
Akvarist

Vabandust, et segaselt kirjutasin. Mul on juba olemas neoonid ja ancistrus, neile soovin juurde võtta rasborad ja 2 guppyt. Vett vahetan 1x nädalas.
Akva veenäidud JBL ribatestidega
Cl 0
Ph 6,4
No2 0
No3 15
Kh 3-6
Gh 14

Viimati muutis Ingeli, Neljapäev Veebr 13, 2014 09:42, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 08:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Kalade ostu puhul akvapoodidest on liigne muretsemine asjatu. Esiteks enamus korralikes kohtades on kõik müüdavad kalad ja selgrootud läbi käinud karantiinist ning teiseks kalade saamine akvaristidelt ei taga sinu kaladele 100% tervist. Akvaristikas võib juhtuda nii mõndagi, kõike ette näha pole võimalik.

Usun et 7tk väikekala juurdevõtt sinu akvale midagi hullu ei tee. Kalade juurdevõtul võiksid muidugi arvestada võimalusega et ülbed ja südikad rasborad (harlequin rasbora) võivad akvas hakata kottima neoone ja guppysid. Meie akvas on nii. Pakun et neoonid jõuavad probleemideta kohmakavõitu rasborate eest ära ujuda kuid isaste guppyde puhul poleks ma küll enam nii kindel. Guppyd saaksid kolki. Pigem tuleks sellise koosluse suhtes olla ettevaatlik. Kui võtta siis mitte harlequin rasbora'id vaid selle kalaliigi mingeid hoopis väiksemaid, leebemaid ja arglikumaid esindajaid. Juhul kui viimaseid on üldse olemas.

Akvaristika on ohtlikum kui filateelia. :)

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 09:37 
Akvarist

Olen vaadanud rasbora espeisid, need kasvavad kuni 4cm pikkusteks. Küsimus aga selles, kas nad minu 6,4 - 6,8 Ph juures tahavad sulistada, neile meeldib vist 5,0 - 6,0 rohkem? Ja Gh on mul ka kõrgemavõitu >14!
Gupidega on nii, et ega nad ei pea minu akvasse tulema, võivad ka muud pinnal kondajad olla (molli?). Mul tekib vahest nn proteiinikiht veepinnale, soovin, et oleks tegelased kes selle likvideerimisega hakkama saaksid (tean, et seda saab ka ise paberilehega eemaldada) ja silmailu oleks ka.
Ehk on üldse veel parem kaladekooslus kellelgi pakkuda? 5 neooniga on kuidagi kuiv see vaatepilt. Taimi on piisavalt, 7 erinevat sorti ja plaan on ka midagi muru/samblalaadset tekitada aga selle jaoks oleks vaja võimsamat valgustust. Hetkel 15w, mis üpris nutune.
Kas akvale on üldse kaant vaja või võib ainult rippvalgusti panna?

Ohhh, sai nüüd jälle palju erinevaid küsimusi kalade teemasse aga ehk antakse andeks

Angela

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 10:51 
Akvarist

Sellist asja nagu "turvaline kalaost" ei eksisteeri. Pead olema hea silmaga ja "hambuni relvastatud".
Ma ise ostan vahel teadlikult infektsiooni tunnustega kalu. Mul on 100% ravimiarsenal(ravitavate haiguste tarbeks) olemas ja kui kala on veel toonuses ,saab asjad jonksu.Ühesõnaga päästan mõne ära.
Minu ameerika kolleegid on vastanud küsimusele "kui palju kordi elus oled ostnud POEST täiesti terve kala" , vastus NEVER!

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 13, 2014 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Tere,

Mind huvitaks kus Eesti kandis saab vee ph 6.8. :shock: Ma annaks sellise ph eest päris palju. :lol: Mul endal pea 1 pügal kõrgem kraani vesi. Ära nendel ph näitajatel nii joonega järge pea... kui just ei ole kavas loodusest isendid hankida. Suurem enamus on akvas kasvatatud ja ka nende tingimustega harjunud. Muidugi päris ühest äärmusest teise ei tasu valida.

Proteiinikihi sööjatest ma ei tea, pole kogemusi. Aga kui filtri nii suunad, et vett veidi tugevamalt lainesse lööb kaob see ka ära. See on muidugi ajutine lahendus, põhjus võiks olla kas ülesöötmine või vähene taimehulk, nii oli ta mul+vähene co2, taimed ei suutnud toitaineid piisavalt "põletada".

Kaant muidu vaja ei ole kui kodus niiskusega probleeme pole (seda ka rohkem juhul kui toatemp tunduvalt madalam kui akva oma) või kui ei ole akvas selliseid kalu, kes välja hüppaks.

Jõudu tegemistes ja aqadvisor ka abiks kalade valimisel.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Veebr 14, 2014 04:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma mõtlesin akvaristilt tervema kala saamise võimalusega tegelikult seda, et kui on ise näiteks maimust kasvatatud. Ja ükski akvarist (usun vähemalt nii) ei hakka müüma/andma haiget kala. Poes aga pead ise hoolega jälgima, et kala oleks terve. Ma olen suht sageli näiteks mannakaga kalu müügis näinud. Ja alati pole ka teada, kas kalad pärast transporti ikka karantiinis olid. Risk on muidugi alati olemas. Mina näiteks teatud poodidest enne kala ei osta, kui olen käinud seal piidlemas oma väljavalitut vähemalt kuu aega. Ohutuse tagamiseks on soovituslik omada lisaakvaariumi, kuhu saad värskelt ostetud kala(d) oma kodus karantiini panna enne, kui põhiakvasse lased.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Veebr 14, 2014 04:36 
Akvarist

Tänud vastajatele
Jüri T kirjutas:
Mind huvitaks kus Eesti kandis saab vee ph 6.8.

Vabandan taaskord :oops: . 1,5 aastase lapse kõrvalt kiiruga kirjutatud valesti, Ph on 7,4-7,8
Jüri T kirjutas:
Proteiinikihi sööjatest ma ei tea, pole kogemusi. Aga kui filtri nii suunad, et vett veidi tugevamalt lainesse lööb kaob see ka ära. See on muidugi ajutine lahendus, põhjus võiks olla kas ülesöötmine või vähene taimehulk, nii oli ta mul+vähene co2, taimed ei suutnud toitaineid piisavalt "põletada".

Taimi peaks mul piisavalt olema. Nüüd lugesin kokku - 9 erinevat sorti ja neidki 2-3 punti sordi kohta. On tegu, et antsu koobas ja kivid akvasse ära mahutada. Lisaks tahaks veel ka Amano stiilis puukese sinna tekitada aga pole enam kohta, hakka või ise seda seal akva kohal hoidma. Eks hoian pilku suuremate akvade müügikuulutustel peal.
andrep kirjutas:
Ohutuse tagamiseks on soovituslik omada lisaakvaariumi, kuhu saad värskelt ostetud kala(d) oma kodus karantiini panna enne, kui põhiakvasse lased.

Väiksem akva ja muu varustus on täitsa olemas selleks aga seda oleks eraldi käivitama vaja hakata sellisel juhul ja hiljem jälle tühjaks teha. Liiga palju jamamist minu arust

Mis sinna puuotsa veel saaks peale riccia põõsana istutada kui valgust nii vähe? Käisin Mustamäe tee kalapoes ja Kalakeses aga Ricciat ega mingit muud samblapõõsast ei olnud. Äkki kellelgi on 1-2 tuusti üle :oops: ?

Head sõbrapäeva
Angela

Üles
PostitusPostitatud: Reede Veebr 14, 2014 05:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Espe's Rasbora (Trigonostigma espei) käitumismalli kohta ei oska suurt midagi kosta. Need kalad on väliselt väga sarnased harlequin rasboratega. Kui võrrelda seda kahe kalaliiki siis mõlemad kasvavad info järgi 2.5-4cm. Mõlema kalaliigi puhul väidetakse üheselt et need kalad on akva kesk ja ülakihtides pidevas liikumises (õige) ja leebed parvekalad (?). Meie akvas olevate rasborate kohta küll ei saaks väita et need kalad on rahusõnumi toojad. Meie akvas olevad harlequin rasborad kes enamuses on juba 3-4cm juures on vägagi toekad ja jõulised. Teiste väikeste parvekaladega võrreldes on harlequin rasbora nii pikuti kui laiuti justkui mingi tünnikujuliselt kandiline atleet. Kollased daaniod ja otod on nende kõrval silgupojad. Ma lihtsalt siiani ei suuda ära imestada ja harjuda mõttega et välimuselt nii nunnud rasborad on "tõsised löömamehed".

Ph jms. soovituslike veenäitajate suhtes mina südant ei murendaks. Enamus kalu kasvatatakse üles veega mida me siin Maarjamaal kõik kasutame. Kraanivee kvaliteedi kõikumisi küll on kuid ega sellest kalad pidamata pole jäänud. Pigem tuleks sobilikule kalade kooslusele tagada õige toitumine, sobiv veetemperatuur ja korraline veevahetus. Taimedki on ülitähtsad, kuid mina pole eriline taimekasvatajast koduvana, olen rohkem selline "kalamees". Pealegi on siin foorumis tasemel taimekasvatajaid kes võivad vajadusel anda akvaristile head nõu.
Akvas tekkiva pinnavee proteiinikihi puhul nagu juba eelnevalt mainiti on tõesti tõhusam tegu suunata filtri väljavool rohkem pinnavee suunas. Tugevam pinnavee tsirkulatsioon teeb oma töö ja lõhustab proteiinikihi. Pealegi on akva puhul kasulik kui filter liigutab tõhusalt pinnavett. Kaladest käib näiteks pinnavees proteiinikihti söömas oto. Kuid selle peale lootma ei tasuks jääda, sest see oto põgus proteiinikihi näksimine pole tõhus.

Võiksid kalade koosluse puhul mõtiskleda järgneva üle (lihtsalt näide):
1. 5tk neoonile võtad veel juurde 3tk neooni. Neoonid võivad ju olla sul soovil erivärvilised või siis ühesugused.
2. Võtad juurde 4tk otot. Akvas sööks keegi põhjast, dekoratsioonidelt, klaasidelt ja taimedelt vetikat. Ants sul juba on kuid ma ei tea kui tõhus on ta võrreldes oto meeskonnaga. Kui otosid ei tihka võtta siis hoopis 4tk tavalisi corydoraseid või hoopis 4tk väikeseid pygmy cory'sid (corydoras pygmaeus). Pygmy'd liiguvad kõikides veekihtides.
või
1. 5tk neooni.
2. 6tk rasborat või 6tk tavalist daaniot (zebra danio) või 6tk tetrat (head and tail light tetra- pole löömamehed).
3. Veel üks Ants. Kui akvas läheb kitsaks ja lisa Antsu ei soovi siis lisad 1tk kala kas olemasolevale punktile 1 või 2.
või
1. 12tk sama või erivärvilist neooni (7tk lisaks). Saaksid kena neooni koosluse.
2. Ants.
jne.

Kalade koosluse puhul võiks pigem mõtelda sellele et kalu jaguks võrdselt nii akva põhja-, kesk- kui ülakihti. Muidu on sul nii et ülakihis sebib kaootiliselt ringi mingi kirju kamp kalu ja põhjakihis haigutab vastu sügav kalatühjus. Nutikas oleks akvasse võtta kalu mitte ainult välise silmailu vaid ka tõhususe järgi. Näiteks otod ja corydorased pole vast enamusele eriti silmakõdiks kuid "kojameestena" on nad akvas asendamatud. Otod näiteks teevad akvas vetikate tasandil ära ülivõimsa puhastustöö. Teised kesk- ja pinnavee kalad on nende kõrval rohkem nagu ringi patseerijad ja ilueedidest eputajad. :)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Veebr 14, 2014 11:01 
Akvarist

Kuule Ingeli, mida Sinu viimases postituses 2X järjest "Jüri T kirjutas" (pealkirja all) postitused tähendavad?
Mina pole midagi taolist kunagi kirjutanud. 8)

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 15, 2014 01:32 
Akvarist

Mhhhmm, tegin viiteid algteksti all olevat viitenuppu vajutades. Ei oska tõesti vastata, kuidas tekst valede nimedega tuli.

Tänud Ertsets!
Ehk tõesti number 2 variant oleks parem kooslus, kuigi vetikaga siiani probleeme pole olnud (nüüd kolm korda ptüi üle õla).

Angela

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 16, 2014 03:13 
Moderator
Kasutaja avatar

Seal on tõesti miskit nässus. Minu lausel on jälle andrepi nimi taga. Ah, tegelikult vahet pole.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 16, 2014 04:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ega selle vetikaga ongi nii et alguses seda pole ning kui lõpuks vetikas akvasse raginal sisse murrab siis ikka kadestamisväärt põhjalikkuse ja järjekindlusega. Vetikakasvu visadusega võiks lausa mägesid liigutada. :)

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver