foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 07, 2014 05:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Juhtus nii et soovisin oma "ülerahvustatud" ja juba kergelt elanikest harveneva akva puhul juurde muretseda vilkaid ning pilku köitvaid pinnavee kalu.

Sai siis netist igati lisa loetud ning valik langes 8tk 2.5-3cm glofish (danio rerio kollane vorm, kasvab 4-5cm) kasuks. Lugeda võis ka hoiatust et daaniod on kiired ja vilkad kalad kes ei tohiks koos olla pikauimeliste "ilueedidega" sest võivad hakata viimaseid uimedest kitkuma. Kuna aga meil on enamjaolt akvas puha kiired ja tegusad kalad siis karta polnud justkui midagi. Lasin siis eile õhtul pahaaimamatult 8tk ilusat kollast glofish'i akvasse. Alguses toimus teiste elanike poolt uudistamine, daanioid aeti kergelt taga, kõik tundus olevat selline igati kompu olukord.

Öösel hilja viskasin veelkord pilgu akvale ja avastasin ehmatusega et 2 daaniot hõljuvad elutuna pallina karvaseks rapituna akvas ringi. Ja mis oli kõige üllatavam siis see et 3 isast vikerkala (Melanotaenia praecox) sikutasid ja sakutasid peast ning sabast veel elusat ja põgeneda üritavat daaniot. Hiljem heitis see kolmas daanio ka hinge. Vikerkalad kes ise pidevalt hirmsasti kartsid meie akvas olevaid poole väiksemaid 2.5-3cm kunnidest rasboraid (Trigonostigma heteromorpha) laksisid ise ühe ööga surnuks 3 kiiret daaniot. Ju siis vikerkalad polegi nii "süütud nunnud" nagu seda akvaristika portaalides kirjeldatakse ja daaniod on rasborate, tetrade ning vikerkaladega võrreldes suht aeglased ja abitud kalad. Mina kahjuks ei näinud seda asjaolu ette. :(

Hetkel on veel elus 5tk glofish'i ja vikerkalad teevad näo et neid enam need kollased vilkad kalad sugugi ei huvita. Võib juhtuda et mul tuleb selle "fopaa" läbi lihtsalt ära kinkida need 5 kollast daaniot. Ja kalade sobivustabelites on kirjas et daanio sobib suurepäraselt kokku rasborate, tetrade ja vikerkaladega. Kõik nimetatud kalad on ju nö. robustse kehaehitusega kiired kalad. Kuid kõigele vaatamata läks meie akvas midagi nihu sest "vaikivateks killeriteks" osutusid just isased vikerkalad. :-k

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 09, 2014 01:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Tänan vastajat.

Minu jaoks oli üldse üllatus et isased vikerkalad agressioonitasid daanioid. Pigem pelgasin ma seda rünnet võimukate rasborate poolt. Mängisin siin ise Hercule Poirot'i ja avastasin järgnevate asjaolude ning põhjuste jada. Nimelt daanioid ostes ei pannud ma algselt tähele nüanssi et neid kollaseid daanioid oli 2-sorti: lühi- ja pikauimelised daaniod (erinevused suht väikesed). Ma ostsin täiesti segamini nii lühi- kui pikauimelisi daanioid. Karm reaalsus oligi see et isased vikerkalad murdsid maha enamus kohmakaid pikauimelisi daanioid kuna need ei jõudnud killerite eest minema lipsata. Kiired lühiuimelised daaniod pääsesid eluga.

Hetkel 9 daaniost (4 juurde ostetud) on ainult kahel ellujääjal pikad uimed millel on kiskjatest vikerkalade hambajäljed. Hetkel tundub et daaniod on saanud pihta olukorrale kuidas ja kuhu ujuda ning kellest eemale hoida. Isased vikerkalad käivad aeg ajalt vesiste suudega daanioid piidlemas, kuid kätte neid enam õnneks ei saa.

Seega oli antud juhtum nii mulle kui ka ehk nii mõnelegi teisele akvaristile hoiatuseks. Kui akvasse kalu muretsete siis jälgige ikka õiget kalade kooslust, kui kalad sobivustabeli järgi sobivad siis kontrollige kindluse mõttes ka kalaliigi uime ehitust et ei satuks valikuliselt segamini pika- ja lühiuimelisi hübriide. Vastasel juhul võib teatud asjaolude kokkulangemisel juhtuda ikaldusi. :)

Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver