Eks see immuunsussüsteem kaladel on nagu inimestelgi enamjaolt kaasa antud. Näiteks mina ise eriti ei usu seda et immuunsussüsteemi on hiljem üldse võimalik mingil viisil või meetodil "tugevdada". Isendil kas on või ei ole juba eelnevalt geneetilisel tasandil "hea tervis". Elamistingimusi ja toitumist võib küll parandada kuid rakutasandiline elujõud sellest ei muutu.
Kui vaadata meie akvas juba ligikaudu 1-aasta elavaid rasboraid, tetraid, vikerkalu, kiiversägasid ja otosid siis võiks lausa tekitada "tervisliku pingerea" top'i:
1.
Rasborad ja tetrad - kalad olnud aktiivsed "terviserullid". Mitte ühtegi haigust ega surma. Samas väidetakse et tetrad on tundlikud.
2.
Vikerkalad - enam vähem tipp-topp. Kuid ühel vikerkalal rippus mingi "parasiit" silmamuna küljes mis kolmveerandi aasta pärast ise ära kukkus. Üks vikerkala muutus haiglaselt imelikuks ja hiljem sooritas "surmahüppe".
3.
Kiiversägad (corydoras) - minu meelest pole nende tervislik vastupidavus nii hea kui eelnevatel. 6 kiiversägast on 4 surnud. Kuigi paljud akvaristid kiidavad et vastupidavad kalad, mina nii ei arvaks.
4.
Otod - alla poole aasta akvas elamise juba üks isend surnud. Tundlikud kalad.
Kui nüüd võtta veel algusaasta neoonid ja sae siis võiks needki kalad liigitada õrnakeste isendite hulka. Minul vähemalt surid esimese kuu jooksul akvas nii neoonid kui sae. Seevastu kirveskõhud (hatchetfish) nende kõrval olid vilkad ja heas vormis. Ainult et üks kirveskõht sooritas akvast välja "surmahüppe".
Pakuksin ise veel seda et nö. hea immuunsüsteemiga on ehk daaniod (zebra danio). Ega muidu seda kala ei soovitata algajatest akvaristidele akva alustamise kalaks.