foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 02, 2013 09:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma lugesin täna selle kala kohta raamatust ja tekitas huvi, eriti vinge välimus on neil :D Kas sellel võiks eesti keeles veel vasteid olla, ma ei leia selle kohta eesti keelset informatsiooni. Kas seda üldse meil siin saada on? Lugesin ingliskeelseid artikleid, et selle kala levitamine pole eriti soositud, sellepärast,et ta on geneetiliselt muundatud.

Kas keegi oskaks mulle rohkem infot anda? :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 03, 2013 02:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Vaatasin Internetist infot selle kala kohta. Tõesti, kummaline ja huvitav kala (helendab), näiteks muudab värvi kui vesi on saastatud (selleks kala loodigi). Kala nimeks on GloFish ehk Danio rerio (Genetically modified) ehk GM Zebra danio: kasvab 5-8cm, eluiga 3-5a, kõigesööja, liigub akva keskosas, rahulik parvekala. Näiteks USA-s maksab glofish kusagil 5$.

Kuna glofish on geneetiliselt muundatud siis EU-s on selle kala pidamine, paljundamine ja müümine keelatud. Eestil on "õnn" kuuluda EU-sse, seega seda kala meie kahjuks omada ei tohi! :lol:

Glofish'il on ostes kaasas litsents, millest tuleb juhinduda. Ostad glofish'i nagu mingi Windows operatsioonisüsteemi, süsteemi mida omal käel modifitseerida ja paljundada ei tohi. Kui glofish'i litsentsi rikud siis oled seaduserikkuja ja sind võetakse vastutusele. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 03, 2013 01:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu teada astus Läti EU liikmeks 2004. Eurot neil veel pole kuid pole kauge seegi aeg kui saab € olema. Juhul kui seal müüakse geneeetiliselt muundatud GloFish'e siis rikub Läti EU seadusi. Glofish puhul peljatakse eelkõige seda et akvaristide käes olevad kalad väljuvad kontrolli alt (eriti paljunemisel). Kui näiteks kala pääseb soodsates kasvutingimustes loodusesse vabaks siis peljatakse ettearvamatuid tagajärgi. Glofish puhul on isast ja emast isendit palju raskem eristada (samane värv) kui tavalist Danio rerio isast ja emast kala.

Küsimus on siis ainult selles et kas Läti akvapoodide omanikud ei tunne seadusi või lihtsalt ignoreerivad neid, arvates et Brüsseli seadusesilm on kaugel ja muretsemiseks pole põhjust. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 03, 2013 01:34 
Akvarist

ma pakuks kolmandat varianti - et läti poepidajad on leidnud seaduseaugu. Ja see ongi see, et nad müüvad ainult steriilseid kalu - seega elavad oma aja ära ja kõik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 03, 2013 02:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selle kalade 100% väidetud viljatusega aga on ikkagi olemas probleem ja risk. Nimelt isegi looduse kroon inimene on sellega alt läinud. Näiliselt ja füsioloogiliselt viljatu isend saab ühtäkki järglase! :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 05, 2013 03:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Minu teada on müüdud nn. värvilisi (neoonkollaseid, -rohelisi,- roosasid) danio reriosid ka eesti poodides ja piisavalt palju.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 07, 2013 04:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Peab minema neid nurgataguseid poode revideerima :D mina ei ole veel müügil näinud, aga nad näevad tõeliselt head välja.

lugesin isegi, et need on keelatud. Kahju.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 07, 2013 08:09 
Moderator
Kasutaja avatar

:wink: anna siis teada kas õnnestus saada....

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 11, 2014 05:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Kas on mingeid uuemaid uudiseid nende kalakeste kohta? Mul ujuvad sellised https://www.google.ee/search?q=danio+re ... B400%3B193 viis tükki ja üks kollane akvas. Tartu Bettast ostsin eelmise aasta detsembri alguses.Kas ma olen nüüd seaduserikkuja :shock:

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 11, 2014 06:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
No vaevalt et politsei seepärast Su koju tuleb ja põdeda pole ka mõtet.
Ise ma seda geenimuundamisega mängimist ei poolda (sellega võetakse riske, mille suurust ei tea hetkel keegi, samas tõenäoliselt tagasiteed pole - võime sillutada teed mingile suuremale hävingule), nii et mina oma ostuga seda kindlasti ei toeta, olgu mis iganes imekalad müügil. Aga eks see ole igaühe enda otsustada - ehkki võimalikud geenidega mängimise tulemused tabavad meid kõiki ühel või teisel moel...

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 12, 2014 02:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul ka akvas hetkel 9 kollast glofish'i. Oleks rohkemigi olnud aga vikerkalad koksasid 4 tükki maha.

Tundub et nende EU seadustega on nii ja naa, sest Tallinnas on glofish täiesti saadaval. Kollane glofish maksab ~1.60€ ja punane ~2.50€ tk. Ma ei imestaks sugugi kui need siin müüdavad glofish'id järglasi ei saaks. Vahest viljatutena ongi neid võimalik kõikjal üle maailma müüa.

Kuigi ega emase ja isase glofis'i vahet eriti ei tee. Internetis on küll sooeristamise õpetus üleval, kuid noorisendite puhul on see ikkagi suht võimatu ettevõtmine. Muidu kala nagu kala ikka, elav ja liikuv nagu tavaline daanio. Samas ma nüüd ei teagi kas glofish (danio rerio) kasvab ikka 5-7cm täis nagu mainitakse või jääbki selliseks 3-4cm käblikuks. Minu meelest on glofish pikauimelised vormid kuidagi kõverad ja ujudes kergelt kohmakad. Ei tea kas see mutatsioon ongi selline eesmärgistatud või taheti midagi erilist aretada kuid kukkus kahjuks välja selline kergelt äbarik. Meil on avas 2 pikauimelist glofish'i, ujuvad ringi kergelt küürus seljaga ja ukerdavad ujudes rohkem tiira-taara külgedele. Lühiuimelised isendid on proportsioonis, sirge rühiga ja tunduvalt kiiremad ujujad.

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver