foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Supikukest SAE on surnud!
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 27, 2013 01:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Eile õhtul hilja vaatasin kuidas akvas ringi laiav sae ahistas järjekindlalt coridoras'eid ja hemigrammus'eid ning siis otsustasin et annan sae akvarahu huvides ikkagi ära.

Täna 26.04 õhtul avastasin juhuslikult et sae vingerdab akvas kaootiliselt üles alla ja aeg ajalt vajub kõht ülespoole põhja. Kõige kummalisem oli see et kaks hemigrammus't olid rabeleva sae juures ja üks nendest võttis põhjas tõmbleva sae uimest kinni ja sikutas seda. Seejärel ujusid hemigrammus'ed ümber tõmbleva sae justkui mingi hundi- või hüäänikari. Lõpuks vingerdas sae ennast juurika peale ja jäi sinna kõht ülespoole tikksirgena lebama.

Arvestasin kõige halvimaga ning läksin poodi viina järele sest kodus seda hundijalavett ei olnud. Otsustasin et juhul kui on vaja sae'le teha eutanaasiat et siis on puhas kange kraam käepärast võtta. Kui tunni aja pärast koju tagasi jõudsin siis oli sae juba surnud. Võtsin kalalaiba akvast välja, vaatasin selle üle ja esmapilgul ei tuvastanud mitte kui midagi erilist. Kala nagu kala ikka kuid kahjuks surnud.

Mis juhtus elujõulise ja üliaktiivse poole aasta vanuse sae'ga, miks ja millesse kala nii järsku suri?

Ma siin mõtlesin Hercule Poirot stiilis välja mõned sae äkksurma versioonid.
1. Sae ajas kedagi jälle nagu alati taga. Juhtus õnnetus, energiline sae põrkas fataalselt vastu akva seina, -juurikat või -põhja ning murdis või rebestas ennast ära.
2. Sae sõi akvas endale sisse midagi mis tema tappis. Kuigi akvas pole nagu midagi tapvat peale taimede süüa. Samas viimastel nädalatel on tekkinud massiliselt akvasse väikeseid prahitigude nikerdisi mis ronivad kõikjal taimedel, klaasidel, põhjas. Kas on võimalik et teatud taimed hakkavad enesekaitseks eritama mürke või on teod mürgised? Sae ju käib taimedel ja akvaseintel vetikaid söömas või siis kugistas tigusid alla.
Akvas on taimed: Anubias barteri, Cladophora aegagrophila, Cryptocoryne wendtii, Echinodorus bleheri, Hygrophila corymbosa, Microsorum pteropus, Taxiphyllum barbieri, Pistia stratiotes.
3. Järjekordse tüli käigus vigastasid sae'd kas coridoras'ed või hemigrammus'ed. Näiteks on coridoras'tel ülemises pealmises sabaosas enesekaitseks väike oga. Antud versioon on vähetõenäoline sest teadaolevalt pole need väikesed parvekalad selleks võimelised.
4. Akvasse on sisse tulnud mingi väliselt nähtamatu haigus mis nakatas ja tappis sae. Minu teada on sae'd loomult tundlikud ja õrnad kalad. Samas vesi on korras (20% vett vahetatud nädal tagasi), taimed kasvavad, teised kalad elus ja terved. Loodan väga et viimane haiguse variant pole tõene.

Akvasse pole 2 kuu jooksul sisse toodud mitte ühtegi taime ega kala.

Oskab ehk keegi sae äkksurma puhul sõna sekka ütelda või midagi asjast arvata. Vahest on veel mõnel akvaristil kalad äkksurmaga kummalisel viisil oma kalaelu lõpetanud.

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 05, 2013 02:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Ma ei peagi vast eriti tark Sherlock olema kui tagantjärele arvan et meie akva pealik SAE suri ära ehk ülesöötmise ja ülesöömise doosi kätte. Kadunuke sae pidevalt sõi helbeid, tablette, klaasi-, juurika- ja taimede pealt ollusi. Lihtsalt sae sõi ennast paari kuuga surnuks!
Looduse kroon inimene küll sellise traagilise ülesöömise vägitükiga mitte kudagi hakkama ei saaks.

Akvakalade ületoitmise käigus (1x päevas liigagi korralikult) tekkisid need "kringlikujulised" ramshorn snail'ide kolooniad. Pärast boss sae äkksurma tegin akvakaladele koheselt 3 päevase "paastulaagri", väga tublilt ja krapsakalt pidasid vastu.

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver