Vaatan et sul on käsil huvitav "kalakatse".
Arvestades kõigi kolme kala esimest ladinakeelset nime Paracheirodon ja perekond Characidae on teoreetiliselt võimalik et nad moodustavad omavahelise grupi. Kuid ma mõtleksin seda asja veel edasi, nö. teoretiseeriksin.
Kui vaadata nimetatud tetrade füüsilis bioloogilisi näitajaid:
1. Neon Tetra (Paracheirodon innesi) - kasv 2-3cm, isaste emaste suhe 1:2, eluiga 3-10, vee temp. 21-28, pH 4.0-7.5, veekaredus 4-10.
2. Cardinal Tetra (Paracheirodon axelrodi) - kasv 2-3.5cm, isaste emaste suhe 2:3, eluiga 3-8, vee temp. 20-29, pH 3.0-7.5, veekaredus 0-10.
3. Green Neon Tetra (Paracheirodon simulans) - kasv 1.5-2cm, isaste emaste suhe 1:2, eluiga 5-12, vee temp. 21-35, pH 3.0-6.5, veekaredus 4-6.
Üldiste keemiliste vee omadustega saab akvarist enamjaolt hakkama kuid tunduvalt keerukam on hallata kalade loomupäraseid biloogilisi omadusi. Näiteks nimetatud kolmel tetral on erinev kasv, isaste emaste suhe ja eluiga. Noorisenditena saavad rõõmsalt koos grupis seltsida kuid sirgudes täisikka võivad asjad minna isaste ja emaste tasandil omasoodu. Ehk siis kui isased ja emased ei saa üksteist kuidagi ära jagatud siis võib suur grupp läbi rivaalitsemiste killustuda väikesteks eraldi grupikesteks. Ei tasuks unustada et ilusat ja ealiselt erinevat tetra gruppi hakkab ajarattas kimbutama ka meie kõigi elusolendite "sõber surm".
Ps! Mina võtaksin kõiki tetraid igast grupist miinimum 8-10 tk. Kui tekiks loomulik kadu et siis ei jääks mingit liiki tunduvalt vähemaks. Kuid seda ma hetkel ütelda ei oska kas suuremate gruppide valik jätab kokku kõik kolm tetra liiki või siis löövad nad juba lahku kolmeks eraldi grupiks.
Aga nagu ütelda on ülalmainitu kõigest ainult andmetega teoretiseerimine. Minul olid esimesteks kaladeks 20 tk. Cardinal Tetra'id. Kaladel oli mingi jäle mannatõbi ja need tetrad koolesid nädala aja jooksul kõik maha, arvatavasti hirmsates piinades. Kuid seda ma mäletan et need cardinal tetra'd ei hoidnud eriti üldse kokku vaid süstisid ja sõelusid puntidena ringi mööda erinevaid akva osasid.
Täpselt sama kaootilist eraldi 1-2 kaupa liikumist täheldan ma nüüd tetradel Hemigrammus ocellifer. Tetra grupi kõrval on mul tunduvalt ilusam ja rohkem kokkuhoidev elav rasbora Trigonostigma heteromorpha grupp. Kui sinu "kalakatset" korrata siis võiks Hemigrammus tetra'id grupiks miksida oma 17 hemigrammus'e liigist.
Cardinal Tetra (Paracheirodon axelrodi) on minu teada Tallinnas müügis päris mitmes akvapoes: Kalake, Mustika keskuse Zoo Planet (töötab ainult mai kuu lõpuni, pannakse kinni), Zoomaailm Sõpruse pst. 222. Ütlesin mälu järgi, sest lähiajal külastasin neid akvapoode.