http://cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=2240Seal on päris palju infi, tuleb ainult natuke ringi vaadata.
Mina olen nüüd pea 2 aastat Neolamprologus brichardi`sid omanud.
Nende käitumine ja elu on väga sarnane Neolamprologus sexfasciatus´tele, viimased on ainult suuremad...
Minu ahvenad olid keskmiselt territoriaalsed ja suht vähe agressiivsed kui üldakvas olid koos guraamide, mõõksabade, terneetsiate, guppide ja Hoplosternum thoracatumitega(sägad). Sägade koopa küll vallutasid ära ja sägad pidid leppima tiheda vallisneria metsaga, aga üldiselt sai neid küll koos pidada. Samas minu teised kalad olid ahvenatega vähemalt sama suured, lühiuimelised, kiiresti ujuvad ja ainuke kivisem koht oligi see koobas, järelikult nad pidasid ainult seda enda omaks ja muu akva neid ei huvitanud. Elasid nad kõik 100l akvas, tiheda taimestikuga ja ilma filtrita
. Biotasakaal oli paigas, vetikut ei olnud ja haigusi-suremisi ka mitte ja nii õige tükk aega kuni täiesti sobimatute kalade sissesattumiseni aga see on teine jutt...
Siis sai akvad ümber korraldatud ja ahvenad oma akva(70l) ohtrate kivikoobastega. Ja siis muutusid nad agressiivseks, kuna pea terve akva põhi on kividega täidetud ja kive peavad nad enda omaks... Sai mõni aeg tagasi sinna paar väiksemat mõõksaba sisse pandud ja tunni pärast oli üks juba surnud... Mõõgud võtsin välja ja paar guppi asemele. Nüüd pole mingit kaklust, kõik on terved. Sest ahvenad peavad 2/3 akva alumist poolt enda omaks ja 1/3 akvat e pinnalähedune kiht on guppidele, söögi ajal võivad gupid ka hetkeks alumistesse sfääridesse minna, aga muul ajal ootab neid sellise asja eest neli teravat hambulist suud ja elu ots...
Praegu olen ka vähi tagasi ühte ahvenakoopasse asustanud, aga teda päeval ei näe, sest ahvenatele maitsevad vähijalad... Öösi käib vähk väljas, aga kalu ei puutu, sest nad võivad ka öösel ampsata.
Neolamprologusi peetakse küllaltki vähenõudlikeks kaladeks, aga pH peab olema üle 8, soovitatavalt 8,5-9. Minul on pH~8,5 ja taimed kasvavad, kuigi aeglaselt. Veel seda, et ahvenad mustavad päris palju ja paljunemine võib vahel õnnestuda, vahel selgub, et kalad on hoopis lillad
Nii juhtus vist mul, sest praeguseks nad paljunenud ei ole, kuigi üks käitub emasena.
see on minu kogemus.