foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Juun 15, 2012 11:32 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juun 13, 2012 04:20
Postitusi: 8
Asukoht: Pärnumaa
Sain sünnipäevaks oma esimese akvaariumi ning nüüd olen foorumit päris pikalt uurinud ning ikkagi jäi paar küsimust, ehk keegi viitsib neile vastata.

Kaua saavad kalad hakkama sellest ajutises-plastik akvaariumis mis kalu ostes kaasa antakse. Pole jõudnud veel õiget akvaariumit välja valida.

Kui palju ja tihti toita tuleb? Praegu olen 3 päeva, 1 kord päevad andnud näpuotsatäie helbeid ning tundub normaalne. Teen ma midagi valesti?

Hetkel veel mingi 24/7 valgustust leiutatud ei ole ning päeval ei ole ka akva täielikult päikese käes ehk siis akna all. Seega küsimus kas peaksin sinna mingi valguse leiutama mis 24/7 põleks?

Kui tihti ja kui suures koguses vett vahetada? Ise olen kuulnud kord nädalas ning 1/3 veest korraga. On see õige?

Kui läheb mingiaeg õige akvaariumi ostmiseks siis kindlad asjad mida on vaja osta on veepump ehk ringiajaja vm, filter, mingi termostaadi sarnane asi, muidugi taimed ja kruus ning kas midagi veel?

Andke andeks kui kuskil midagi väga puitu panin, täielik võhik sellel alal ning ei oleks elus oodanud sünnipäevaks kalu, seega polnud ette ka valmistunud selleks :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 15, 2012 12:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 14, 2008 10:19
Postitusi: 110
Pildid: 8
Asukoht: Haapsalu
Rein on teinud väga tänuväärse töö aitamaks alustajaid. Loe palun läbi see: /esimene/25681/index.html

_________________
200l: Eheim 2026 Proffesionel2 ja JBL CristalProfi e900 - pterophyllum altum peruensis,erinevad ramirezid,mikrogeophagus altispinosus, apistogramma borellii,corydoras paleatus.
65l: Tetratec EX600 - erinevad tetrad.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 15, 2012 12:13 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2011 12:14
Postitusi: 30
Asukoht: Viimsi
http://akvarist.eu/ - head lugemist algajatele.

1. Ilmselt mitte üldse kaua (ei tea "plastiknõu" suurust, aga ilmselt ei ole see suur, kui transpordiks mõeldud?). Kui sul seal hetkel ka filter/õhupump puudub siis jamh... läheb väga kiireks.

2. Võimalikult vähe, 1x päevas "näpuotsaga" (igalühel see ka ju erinev suurus) on okei. Selle "näpuotsatäie" peaksid kalad koheselt kiiresti sisse ajama endale, et midagi ei jääks riknema sinna (filter ka puudub, siis veel halvemini võib see lõppeda)

3. 24/7 valgus? Enamasti antakse taimedele päevas 8-10H valgust. Kaladele valgust ideepoolest pole vaja.

4. Veevahetus kõik oleneb kuidas veeparameetrid on. Oleneb ka akvaariumi suurusest ja "käimis"ajast. Enamasti vahetatakse 20-25% veest (sifoonides) nädalas.

5. Filter ja soojedaja on nende kalade puhul kindlasti vajalik. Taimedele - valgus.


Soovitan kindlasti ülal antud link läbi lugeda. Palju muutub selgemaks, kindlasti tekib juurde ka küsimusi. Edu.


Paneb ikka imestama kuidas selliseid kingitusi tehakse :shock:

/whops alpa jõudis ette.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 15, 2012 12:44 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juun 13, 2012 04:20
Postitusi: 8
Asukoht: Pärnumaa
plastnõu peaks olema 15l ja sõbralt laenasin ajutiseks veepumba (niikauaks kui omale enda oma saan) Sees on seal sees ka praegu mõned taimed, kruusa ja kaks karpi.

Kingitus tekitas suure dilemma tõesti, kas võtta kätte ja hakata tegutsema või lasta kaladel lihtsalt ära surra, kuna ei tahtnud teist varianti rakendada üritan nüüd kuidagi selle akva-asja käima saada :)

Teine küsimus, kuna mul endal praegu termomeetrit pole, siis kas toatemperatuuril olev akvaarium hoiab vee toatemperatuurilt nt: kui toas on 21 kraadi, siis ka akvaariumis 21? Ja kui ei, siis enne termostaadi saamist peaksin vahepeal temperatuuri hoidmiseks vahetama lihtsalt osa jahedat vett sooja vastu?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 15, 2012 07:51 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 04:07
Postitusi: 375
Asukoht: Tallinn,Laagri
Pidev temperatuuri kõikumine ei ole hea,seega ära ikka solguta seda sooja vett sinna juurde.Kui on mingi lamp aretatud,siis see ka soojendab seda 15 liitrit natukene.Ilma soojapulgata ei ole proovinud kalu kasvatada, esialgu ehk soojade ilmadega muret pole.
Jõudu
Piret

_________________
250,2*200,175,126 liitrit kalade ja taimedega.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 15, 2012 08:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Oled ikka vägeva kingituse saanud küll! Ega vist tegelikult neid plastkaste kala ostes niisama kaasa anta, ju ikka osteti kui kinkepakend. See võib Sul näiteks kasulikuks osutuda, kui mõõksaba (elusünnitaja) poegi hakkab tooma. Tited saad siis sinna panna.

Toitu pane tõesti pigem vähem või jäägu kas või üks päev vahele. Midagi hullu kaladega ei juhtu. Hullem on siis, kui üle söödad ja liigne toidukraam põhja vajub ning kopitama hakkab. Selle vastu aitaks ehk paar tigu, aga see jäägu hetkel tulevikku.

Valguse pärast ära muretse. Selle lahendamise võid isegi viimaseks jätta.
15-liitrine ikka väga tillu, aga loodan, et kalad ka veel väga tillud. Eriti mõtlen just skalaaride peale. Nood kasvavad suht suureks ja on territoriaalsed. Tulevikus, arvestades just nimelt nendega, peaks Su akva vast vähemalt 100-liitrine olema! 50-nesega ära küll arvesta. Las siis kinkija toetab Sind rahaliselt korralikuma akva muretsemisel.

Kuna nii väikses akvas kipub vesi kiiresti "hulluks" minema, siis hangiksin kärmelt mõne tilgatesti (NO3, NO2, NH). Neid läheb tulevikus nagunii vaja. Ehk veel ka pH ja vee kareduse test. Hädaga praegusel hetkel võiks ehk ka ribatesti kasutada, kuigi too pole suurt usaldusväärne, aga "väga paha" vee seisu näitab ikkagi ära. Silmaga vee kvaliteet kahjuks nähtav pole. Kuniks pole teste ning vee kvaliteet teadmata, siis mina vahetaksin iga päev pisikese koguse vett uue seisnud vee vastu. Paneks näiteks ka Seachem Primet, mis nitriteid ja nitraate neutraliseerib ning tiba vedelat bakterit (on ka kapsleid…) Ega tea, kas see päris õige. Eks mõni targem kommenteerib. Kui akva käivitunud ja vee seis stabiilne, siis on küll tavanormiks enam-vähem iga nädalane 20-30-protsendine veevahetus koos põhja sifoonimisega. Selle sagedus ja vee kogus sõltub aga taas akva suurusest ning kalade arvust.

Ei saa väga sotti Su terminoloogiast – veepump/ringiajaja. Vist mõtled kompressorit, kust tuleb mulle akvasse? Too pole ka esmane. Kõige tähtsamaks peaksin filtrit. Kui seda veel pole, siis on too mullitaja küll vajalik, sest paigalseisev vesi läheb kiiresti hulluks. Aitab siis vähemalt seegi hetkel vett ringi keerutada. Või sain valesti aru? Soojapulgast Sa ka ilmselt ei pääse. Mina siis hangiks filtri, soojapulga ja kompressori mullitamiseks.

Kes või mis on „kaks karpi“? Mingid teomoodi asjad või dekoratsioon?

Piret juba vastas Sulle, et sooja ja külma veega solgutamine ei too miskit head. Võib letaalselt (surmavalt) mõjuda.

Uuri aga siin akvaristikas ringi – soojapulki, kompressoreid ja filtreid siin aeg-ajalt ikka pakutakse. Hoiad tiba raha kokku.

Aga väga tubli, et meilt abi otsid. Siin on hulganisti tarku, kes nii mitmeski valdkonnas aidata oskavad.

Jõudu ja jaksu Sulle!

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 16, 2012 03:39 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juun 13, 2012 04:20
Postitusi: 8
Asukoht: Pärnumaa
Suured tänud abi eest Kra!
Sain asja nüüd kõvasti selgemaks.
Hetkel on mul kompressor mis ajab mulle ringi, ning need karbid on ikkagi dekoratiivsed.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 21, 2012 07:30 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 30, 2004 11:41
Postitusi: 91
Asukoht: Tallinn
Minu akvaristikasõltuvus sai alguse ootamatust sünnipäevakingist - 3l mull ja kuldkala. Nüüd juba üle kümne aasta olen konksu otsas. :D

Teemaalgatajale jõudu ja jaksu.

_________________
110 l, mõningad ancistrus sp ja anentome helena isendid, kardinaltetra ja skalaar. Taimed


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver