foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: mure kardinali pärast
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 17, 2005 12:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

tere
nagu paljud algajad siia abisaamiseks pöörduvad, nii minagi. mees ostis umbes kuu aja eest 8 kardinali. akvaarium on ca 40L - vesi, kruus ja kivid ootasid kalu peaaegu 2 nädalat. Taimed ja filter sai soetatud koos kaladega. Alguses ujusid kalakesed toredasti parves koos aga peagi jagunes kaheks grupiks - tagakiusatavad ja tugevamad. Mõne aja möödudes tõin poest kaks gupit, ühe kollase teo ja ühe põhjakoristaja (väikse, väleda ja tähnilise, kuid identifitseerimisega raskusi, sest alati pakutakse kuni 5 erinevat pilti, mis üksteisest peaaegu üldse ei eirine). Viimase pandega probleeme polnud, aga kardinalid jätkasid sõjakat käitumist oma liigikaaslaste suhtes. Ükspäev leidsin ühe isendi saba juurest marraskil ja õige pea olid tema elupäevad loetud. Varsti peale seda teinegi tõrjutu jäi konutama, üks puges lausa kivi alla ja nädalapäevad hiljem ujus järjekordne ohver - ilma sabata... Nüüdseks on järel 8st kardinalist järele jäänud 3. :oops: Nende agressiivsus on natuke taandunud (kuigi vahel, jah, näksavad isegi gupisid) ning 2 tunduvad vägagi elujõulised. Aga see kolmas on see, kelle pärast hetkel muretsen -ta on teistest kõhnem, vibalikum ja tagasihoidlikum, kuid sööb kenasti. Kõhu all on tume laik - kas see võib mari olla? :idea: Äkki oli kogu häda selles, et parve sattus vaid 1 emane ja isased kõrvaldasid oma rivaale? Kui see on mari, siis kui kaua kestab kandmine ja mis sellest marjast edasi saab? Kahju kui see nahka pistetaks...Palju toredam oleks kui parv uuesti taastuks. Kuigi praegu on tõesti jäänud mulje, et need ikka ühed väga tigedad kalad on.

Kui kellelgi on kogemusi "kurjade" kardinalidega või muid ideid, mis sellise kaose põhjustada võis, siis oleksin väga tänulik :wink:

PS Akvaariumil kaas puudub ning valguseks on halogeenlamp, mis põleb keskmiselt 14 tundi päevas - äkki liiga intensiivne?

Üles
 Teema pealkiri: jätab külmaks
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 17, 2005 09:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

tundub, et siin keegi kardinalidest ei huvitu - nii palju kirju olen läbi lugenud, kuid seda teemat pole peaagu puudutatud.
tõin täna kaks uut kardinali juurde: emase ja isase (värvi poolest hoopis heledamad ja kollakamad), kes uue koduga silmnähtavalt rahul on ja ujuvad rõõmsasti ringi. vana parve sõjakas isane lööb juba uustulnukale külge. :lol: Nüüd on siis selge, et senised 8 olid kõik isased (kuidas küll müüja sellist äri tegi?) ja musta laiguga kala on välimuselt veelgi rääbakamaks jäänud ning oleks vist mõistlik eraldi tõsta. Äkki mingi ravikuur tooks tervise tagasi?
no igatahes parimate soovidega,
Noor Huviline

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 18, 2005 02:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

mul on mingi 3-4 aastat kardinalid olnud ja mingeid tülisid nende vahel pole siiamaani märganud. Samuti ei oska ma isastel ja emastel vahet teha - nii et ei usu, et müüja sulle meelega isased pähe määris. Võimalik, et kalad olid mingi ebasobiva keskkonnafaktori pärast stressis - ning see tingis nende vaenuliku käitumise.

Must asi kõhu all mari küll ei tohiks olla - mari pigem kollane ja kumab kergelt läbi kõhu, samuti on marjaga kalad tavaliselt teistest suuremad ja paksemad, mitte kleenukesed. Kui ta sul nö heidik on, siis isegi kui sa ta eraldi tõstad, ei ole palju lootust taastuda ja uuesti parve integreeruda.

Otsi netist ja kirjandusest infot ja edu kadinalidega. Toredad kalad tegelikult.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 18, 2005 09:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

hea kuulda, et toredad on! 2 uut kardinali ongi väga rahulikud ja hoopis väärikamad :wink: Ehk teab keegi öelda, kui kaua kardinal marja kannab? see uus emane tundub mulle juba mitmendat päeva lõhkemise äärel... ja kui tihti nad üldse järglasi saavad? kas sobilike tingimuste olemasolul võib kuu ajaga akva kalu täis saada? :)

tervitades

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 10, 2006 01:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tõin 3 päeva tagasi poest 30 kardinali ja 50 neoonkala. Kardinalidega juhtus aga selline lugu, et hakkasid 3 päeva pärast massiliselt surema. Väliselt midagi muud näha pole, kui et mõningatel oli ülemine sabauime ots poolest saati läinud. Sööma ka ükski ei tule. Olen proovinud erinevaid toite, kuid ei midagi. Samas neoonidel ja põhjakoristajatel paistab kõik vägagi OK olema. Kas keegi oskaks aidata? Käisin poes uurimas, Laguunist soovitati Costapur-ga ravikuur teha. Valasin rohu sisse, kuid nüüd jäid neoonid kuidagi uimaseks, ilmselt ravimi mõju. Kuigi ravimil on kirjas lisada ravimit 1-3 päeva, kas siis tuleb kõik need kolm päeva ravimit juurde panna? Ei julge küll enam lisada. Kardinale on järel vist praeguseks juba ainult 10. Mida teha?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 10, 2006 02:27 
Akvarist

Kui tegemist ikka kardinaliga(Tanichthys albonubes) ( http://www.aquahobby.com/gallery/e_tanictis.php ), siis ilmselt vesi liiga soe, kuigi mul elasid 27 kraadi juures ilusti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 10, 2006 07:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vesi 28-29. Kuna soov võtta diskused, siis püüan algusest peale kõik kalad selle sooja peale harjutada. Kardinalid on küll, punane triip veel külje peal. Panin just söödaks Red Planktonit, kuid järele jäänud 7! tk, ei paista sööma hakkavat. Proovin veel ühe klaasi külge kleepiva tabletiga.
Neoonid samas nii väiksed, et planktoni tükid ka suhu ei mahu, ei tea kas jäävad ka niimoodi nälga. Samas kui põhjakatele tableti viskan on neoonid kohe parves söömas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 10, 2006 09:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Boatman kirjutas:
Vesi 28-29. Kuna soov võtta diskused, siis püüan algusest peale kõik kalad selle sooja peale harjutada.

Kaladega pole nii et võtad ükskõik millised kalad ja harjutad ükskõik missuguse veega. Mingil määral nad küll kohanevad kuid igal asjal on piirid ning nende jaoks ebasobivates oludes on kalad nõrgemad ning vastuvõtlikumad igasugustele haigustele, võivad muutuda agressiivseks, akvast välja hüpata jpms. Kahjuks nad ei oska akvaristile arusaadavamalt väljenduda, ehkki võib-olla kardinalid praegu karjuvad kõigest kõrist et inimene, mida sa ometi teed, meile sobib vesi temperatuurivahemikus 16-23 kraadi.
Veel. Suure hulga kalade korraga lisamine on ebasoovitav - väljaheidete hulk kasvab äkiliselt ning bakterikoloonia ei jõua nii kiiresti järele, tulemusena võib vees ammoniaagi ning veelgi hullem, nitriti hulk tõusta ohtliku tasemeni. Parvekalu võib tõesti korraga rohkem lisada kuid ka siis on mõistlik sellega piiri pidada, parv algab kuskil minimaalselt 5 kalast. Aga esmalt peaks muidugi akva olema sissetöötanud, kui sissetöötamata akvasse kalu hulgi sisse tuua on õnnetus kiire tulema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 02:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

kas kardinal on siis külmavee kala või? Mina arvasin, et nagu neoonkalagi peaks kannatama 21-26. Peetakse ju neoone koos diskustega, 29`juures.
Poes ma ütlesin ka, et mis temperatuur mul on. Üeldi, et normaane?Lähen keeran paar kraadi alla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 10:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Boatman kirjutas:
kas kardinal on siis külmavee kala või? Mina arvasin, et nagu neoonkalagi peaks kannatama 21-26. Peetakse ju neoone koos diskustega, 29`juures.

Tegelikult kõigepealt oleks hea selgeks saada kellest on jutt - kardinali nime all räägitakse vahel ka erinevatest kaladest. Tõenäolisem on Tanichthys albonubes aka White Cloud Mountain Minnow aka kardinal, see kala on jahedama vee asukas (elab üle kuni 5 kraadist vett), teda saab pidada ka ilma soojendita akvas. Kui ka paar kraadi alla keerad on seda ikkagi vähe, üle 23 kraadi on selle kala jaoks palju (tegelikult ka piiripealsed temperatuurid pole head kuid nendega vast kala veel selvib).
Ma ei välistaks aga et keegi ka Paracheirodon axelrodi aka Cardinal tetra kohta sama nime kasutab, see on aga sootuks teine kala ning tõepoolest kannatab ka soojemat vett.

Viimati muutis Rein, Esmaspäev Dets 11, 2006 10:53, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 10:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kõige hullem, et ma ei teagi enam, kas mul ongi üldse kardinalid, see tähendab, et poest ostes oli akva kõrval nimi kardinal ja tseki peal kardinal1. Kuid ma ei leia kusagilt netist isegi selle kala täpset pilti ja googlist pakub kardinali all tetraid, sinise punase kirjuid. Nüüd on juba nii, et 30tk ostsin, 26tk kahe päevaga läinud ja sööma ükski ei rutta. Kas nad saavad nälga surra 2-3 päevaga? Temperatuuri lasin ka 27-28 peale.
Kalal muidu ilusad punased uimed, punane triip piki kala, enne saba must täpp.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 10:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Tohoh, kas pakutud linkidel olnud piltide järgi ei õnnestu ka vahet teha?
Pilt versus Pilt?
Või hoopis teistmoodi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 11:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

See vasakpoolne, kuid triip keskel pikalt tumepunane. Huvitav kas tõesti vee soojus teeb neile lõpu peale? Need kes ära kukuvad hõljuvad enne vee ülemise kihi läheduses. Olen täitsa algaja ja uurin küll raamatutest nii palju kui võimalik, kuid see algus on ikka suht raske. Tegin nii nädal poolteist tagasi vetika tõrjet ka, purgi peal kirjas, et peale tõrjet söefiltriga vesi ära puhastada. Mul see tegemata, kas see on väga oluline, nüüd tegin ju veel haiguse hirmus ravikuuri ka, valasin akvasse 15ml kolmes osas poole tunniste vahedega sinist ravimit. Nüüd tuleb vist söefilter kindlasti 24h sisse panna. Kavatsen 4 päeva pärast panna. Mul kanisterfilter

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 12:12 
Akvarist

vasakpoolsele kalale sobiv temp. 20C ümber.

Pilt

mul läksid nad akvast välja peale vee discustele parajaks regullimist

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 11, 2006 12:33 
Moderator
Kasutaja avatar

Boatman kirjutas:
See vasakpoolne, kuid triip keskel pikalt tumepunane. Huvitav kas tõesti vee soojus teeb neile lõpu peale?

Ilmselt jah.
Boatman kirjutas:
suht raske. Tegin nii nädal poolteist tagasi vetika tõrjet ka, purgi peal kirjas, et peale tõrjet söefiltriga vesi ära puhastada.

Enamus neist vetikatõrjevahenditest on saatanast, sisaldavad kas vaske või simasiini. Ehk siis tapavad ka tigusid ja nõrgemaid taimi (ntx Vallisneriat) ning ega kaladele kah head tee. See et alustavas akvas käib korra vetikalaine üle on normaalne, selle pärast ei tasu küll akva asukaid mürgitama hakata. Kui vetikatega on probleeme siis Indrek tõlkis sel teemal asjaliku jutukese.
Boatman kirjutas:
Mul see tegemata, kas see on väga oluline, nüüd tegin ju veel haiguse hirmus ravikuuri ka, valasin akvasse 15ml kolmes osas poole tunniste vahedega sinist ravimit. Nüüd tuleb vist söefilter kindlasti 24h sisse panna. Kavatsen 4 päeva pärast panna. Mul kanisterfilter

Võimalik et see ravimine andis veel viimase obaduse. Kui tõesti on haigus siis tuleks muidugi ravikuur täpselt vastavalt juhendile lõpule viia, muidu tekib veel ravimile vastupidav haiguse tüvi halvemal juhul. Kaldun aga siiski arvama et haigusega asjal pistmist polnud, liiga kõrge temperatuur ja vetikatõrjevahend olid pigem põhjuseks.

Üles
 [ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver