Tipsike kirjutas:
Läksin akva juurest 7 minutiks ära ja üks neoon vähem! Kala laipa ei olnud ka kuskil näha. Järgmine päev ärkasin üles, veel üks neoon vähem!
Neoonide kadumise teema on siit foorumist mitu korda läbi käinud. Kuna mul endal oli sama probleem, siis uurisin asja pikalt ka välismaistest foorumitest. Kokkuvõte oleks selline, et lihtne on kahtlustada-süüdistada aplaid akvaariumikaaslasi, kurja filtrit või lolle neoone endeid, kes akvast välja hüppavad. Tõde peaistab üldjuhul olevat siiski see, et neoonid surevad ja seejärel kas vaikselt lagunevad või pistetakse alles pärast surma kastikaaslaste poolt nahka. See, et laipu näha pole, on neoonide korral väga petlik. Mul endal on piinlik kogemus, kus sifoonides ilmus ämbrisse ilma elumärkideta neoon (kuigi omast arust ikka vaatan, kust ja mida ma sifoonin). Ei tahtnud teda suurde akvasse tagasi panna, aga ka surmatunnistust kohe mitte välja kirjutada. Tõstsin ta seetõttu korraks 12-liitrisesse. Läksin teda sealt 15 min pärast otsima, aga keda polnud, oli neoon. Tegelikult muidugi oli, aga ma leidsin ta üles alles pärast tõsist tuustimistööd ja kivide alt otsimist. Seega - neooni laip võib olla väga taskesti märgatav isegi väga väikeses akvaariumis, suurematest rääkimata.
Omaette teema on see, miks neoonid surevad. On see nüüd liiga kare ja aluseline vesi või hoopis juba poest saadud nõrgad või haiged kalad, jäägu igaühe enda otsustada.